"Küresel krize karşı zaferler kazanacağız"

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, ülkenin kuzeydoğu kesimindeki eski sanayi merkezlerinde incelemelerde bulunurken, "süren küresel finansal krize karşı yeni zaferler kazanacaklarını" ileri sürdü. Ayrıca, Çin Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, para arzının yüzde 17 oranında artırılacağı açıklandı.

Yayınlanma: 14.12.2008 - 10:19
Abone Ol google-news

Çin gelecek yıl para arzını yüzde 17 oranında artıracağını açıkladı. Çin'in para arzını 2009 yılında yüzde 17 oranında artıracağı belirtilen açıklamada bu oranın toplam ekonomik büyüme ve tüketici fiyatlarının yüzde 3 veya yüzde 4 üzerinde olacağı ifade edildi.

Hükümetinin, finansal sektörün ekonomik büyümedeki rolünü daha iyi aktif mali politikalar ve ılımlı hafif para politikası ile destekleyeceği bildirilen açıklamada, alınan bir başka kararla Çin'de kamu bankalarına 14,6 milyar dolar kredi sağlanacağını, 3 yıl vadeli merkez bankası tahvilinin satışının durdurulabileceği, bir yıl vadeli senet ile 3 ay vadeli bono satışının azaltılabileceği kaydedildi.

Çin ekonomisinde görülen yavaşlama öngörülenden çok sert ve derin yaşanıyor. Çin'in ihracatı 7 yıl aradan sonra ilk kez Kasım ayında gerilerken, Çin Endüstri Bakanı Li Yizhong yaptığı açıklamada ''daha kötünün geldiği'' uyarısında bulunmuştu.

Çin'de küresel finansal kriz nedeniyle bu yıl para arzı azalırken, iş dünyasına yönelik aktiviteyle bankaların kredi açılma hızı yavaşlamıştı.

Hükümet, para arzını artırarak yerel ekonomik aktiviteyi teşvik etmeyi, tüketiciyi tüketime teşvik etmek amacıyla daha fazla kredi açılması ile firmaların borçlanabilmesine olanak sağlamayı amaçlıyor.

2008 yılı için yüzde 9 büyüme ve yüzde 6 enflasyon öngören Çin'de para arzı ticari aktivitedeki büyüme ile aynı seviyede tutulması hedefleniyor. Gelecek yıl daha az büyüme ve daha düşük enflasyon öngörülen Çin'de ticari faaliyetin sürdürülmesi için gereken paradan daha fazla arzı arzı sağlanacak.

 

Devlet Başkanı Hu: Krize karşı yeni zaferler kazanacağız

Çin Uluslararası Radyosu'nun bildirdiğine göre, Devlet Başkanı Hu 12-14 Aralık günleri arasında ülkenin kuzeydoğu kesimindeki eski sanayi merkezlerinde incelemelerde bulunurken, “küresel finans krizinin yarattığı sıkıntılara rağmen, ekonomik ve sosyal gelişmede yeni başarılara ulaşmak için çaba harcanması gerektiğini" söyledi.

Ekonomik gelişmede karşılaşılan iç ve dış sıkıntıların yanı sıra, sıkıntılarla beraber ortaya çıkan önemli fırsatları da görmek gerektiğini vurgulayan Hu, “sorunların fırsatlara dönüştürülerek ekonomik yapısal düzenlemelere hız verilmesini, öz kaynaklara dayanarak yenilik yaratma çalışmalarının yoğunlaştırılmasını, enerji tasarrufu yapılmasını, kirlilik boşaltımının azaltılmasını ve çevre koruma çalışmalarının var güçle hızlandırılmasını, böylece sağlıklı ve hızlı ekonomik ve sosyal gelişmenin gerçekleştirilmesini" istedi.

 

Başbakan Ven: Krizi aşarak ekonomiyi yeni bir düzeye taşıyacağız

Öte yandan, Çin Başbakanı Ven Ciabao da “Çin halkının 100 yılda bir görülen uluslararası finans krizinin yarattığı sıkıntıları aşıp istikrarlı ve hızlı ekonomik büyümeyi gerçekleştirmekle sınırlı kalmayacağını ve krizi aşarak ekonomiyi yeni bir düzeye taşıyacak güce sahip olduğunu" savundu.

Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki Üçlü Zirve'ye katılmak için Japonya'da bulunan Ven Ciabao, dün Fukuoka'da yaşayan Çinlilerle görüşürken, küresel ekonomideki yavaşlamanın dış talepte düşüşe yol açmasından dolayı, Çin'in ihracatındaki artış hızının gözle görülür bir biçimde yavaşladığına işaret etti.

Ven, bu ciddi durum karşısında makro ekonomik politikalarda zamanında değişiklik yaptıklarını ve etkin mali politika ile ölçülü esnek para politikası başta olmak üzere iç talebi artıran önlemler aldıklarını kaydetti. Ven, iç talebi genişletmekle ekonomik büyümeyi sürdürmek, sosyal gelişmeyi hızlandırmak ve vatandaşların yaşamını düzeltmek için yoğun çaba sürdürdüklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler