''Anadolu arslanı'' dünyada tek

İri vücut yapısı, kafa şekli ve heybetli görünümüyle arslanı andırdığı için ''Anadolu arslanı'' olarak adlandıran Kangal köpekleri, dostluğu, sadıklığı, zekası gibi çok sayıda üstün özelliğiyle en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer alıyor.

Yayınlanma: 14.09.2011 - 08:56
Abone Ol google-news

Anavatanı Sivas'ın Kangal ilçesi olan Kangal köpeğinin çok sayıda üstün ırk özellikleri bulunuyor.

ANADOLU ARSLANI KANGAL-FOTO GALERİ

Dostluğu, sadıklığı, çok iyi bir koruma köpeği oluşu, cesurluğu, sert ve olumsuz doğa koşullarına, açlığa ve susuzluğa dayanıklılığı, fiziksel gücü ve zeka düzeyi yüksek olduğu için en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer alan Kangalların, iri cüsseli ve heybetli olmalarına karşın çok cana yakın ve dost canlısı olduğu belirtiliyor.

İri vücut yapısı, kafa şekli ve heybetli görünümüyle aslanı andırdığı için ''Anadolu arslanı'' olarak adlandırılan Kangal köpekleri, birçok ırka göre daha sadık, sahipleri ile aralarında çok güçlü dostluklar kurabilen, sahibine aşırı düşkün, dört-beş yıl önce başkasına verildiği halde görür görmez eski sahibini tanıyan bir özellikte olduğu kaydediliyor.

Kendilerine herhangi bir tehdit ve tahrik olmadığı sürece sebepsiz saldırganlık yapmayan Kangallar, özellikle kadın ve çocuklara karşı koruyucu bir tavır sergiliyor.

En önemli ve bilinen özelliklerinden biri sürüyü kurttan koruyabilmeleri, kurdu bazen tek başına yıkabilmeleri olan Kangallar, kurtların korkulu rüyası olarak biliniyor. ''Bozkırların gözcüsü'' olarak da nitelendirilen Kangallar, sadece kurtla değil ayı ve yaban domuzu gibi diğer bazı yaban hayvanlarıyla da savaşabiliyor.

Sahibine bağlı, yabancı kişilere tepkili olduğu, sorumlu olduğu bölgeye hiçbir canlıyı sokmamaya çalıştığı ifade edilen Kangal köpeklerinin, merhamet duygusunun gelişmiş olduğu, savunmasız kişilere, özellikle kadın ve çocuklara karşı uysal ve yumuşak davrandığı belirtiliyor.

Dünyada tek

Kangal köpeklerinin, sahibini ve ailesini koruma görevini yerine getirirken iyi ve kötü niyetli insanları ayırt etme yeteneğine sahip olduğu, eğer gelen kişinin kötü niyetli olduğuna inanırsa harekete geçtiği bilgisi de kaynaklarda yer alıyor.

Dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olduğu ifade edilen Kangal köpekleri, dünyanın dört bir yanından da yoğun talep görüyor. Adeta doğanın bekçiliğini de yapan, yüzyıllar boyunca Anadolu'da çobanların yanında sürüyü her türlü tehlikeye karşı koruyan Kangalların bir özelliğinin de kardeş kardeşe çiftleşmemesi olarak bilindiği ifade ediliyor.
Koku alma duyusu gelişmiş, onurlu ve işini bilen bir köpek türü olan Kangal köpeklerinin eğitiminde kullanılan temel eğitim tekniklerinden farklı olmadığı, ancak bu köpeklerin mizaçları itibariyle özgür ruhlu ve lider çoban köpekleri oldukları için pek sıkı bir eğitime gerek duymadan da işlerini iyi yapabildikleri biliniyor.
 

"Kangallar bir anadolu arslanıdır"

Meraküm Tepesi'ndeki İl Özel İdaresine ait Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi'nin işletmecisi Hüseyin Yıldız, Kangal köpeklerinin çok sayıda özelliği olduğunu belirterek, ''Kangal köpeği ilk görünüşte heybetli, babayiğit bir görünüm sergiler. Önden baktığınızda bir arslanı andırır. Bağda ve doğal hayatta koştuğunda sanki bir Anadolu aslanı gibi hareket halindedir'' dedi.

Kangal köpeğinin çok sadık ve zeki olduğunu anlatan Yıldız, ''Kangal köpeği vefalıdır, evine hanesine, köylüsüne son derece duyarlı bir hayvandır. O bir Anadolu arslanıdır. Verilen her görevi son derece iyi yerine getirir. Hisleriyle, sezileriyle genel yapısıyla vücudunu koordine eder. Yapılması gerekeni sezer ve gelecek olan tüm iyiliği, kötülüğü son derece iyi çözen bir hayvan türüdür'' diye konuştu.

Kangal köpeklerinin özelliklerinden birisinin de kardeş kardeşe çiftleşmemesi olduğunu anlatan Yıldız, ''Diğer köpeklerden ayırt edici özelliklerinden biri de budur. Bir Anadolu insanı gibidir. Bu coğrafik koşullara çok uygun yapıları vardır. Bunu çok rahat gözlemleyebilirsiniz'' ifadelerini kullandı.
 

Canı pahasına sürüyü korur

Kangalların ait oldukları her şeye çok sahip çıktıklarını anlatan Yıldız, ''Bugün çok iyi bir Kangal köpeği sürüyü yalnız başına, 500 hayvanlık bir sürüyü ise 3-4 Kangal köpeğinin rahatlıkla güdebilir. Kangal köpeği sürüyü kurttan, ayıdan, domuzdan, yabancı insanlardan canı pahasına korur ve çok iyi güdebilir. Karşılaşabileceği tehlikelere karşı son derece ön sezileri iyidir. Çoban rahatlıkla uyuyabilir. Bu sürünün başında bu köpekler bir radar gibi hareket halindedir'' dedi.

Kurtların zeki ve sürekli hareket halinde hayvanlar olduğunu ifade eden Yıldız, ''Ama Kangal köpeği hem onun av stratejisini, hem onun gücünü, hem zekasını, hem onun ne yapabileceğini çok önceden sezdiği için ona koyun sürüsünü telef etme şansını tanımaz'' diye konuştu.
 

Çitaların korkulu rüyası

Amerikalı bir araştırmacının başlattığı proje kapsamında, daha önceden Namibya'ya götürülen Kangal köpeklerinin, Afrika şartlarına alışarak sürülere saldıran karanın en hızlı hayvanı çitalara karşı başarı gösterdiği bildirilmişti.

Amerikalı Araştırmacı Lauro Marker'ın öncülüğünde 1994 yılında başlatılan ''Çita Koruma Projesi'' kapsamında, Amerika'dan Namibya'ya götürülen Kangal köpekleri, daha önceden yerli halk tarafından öldürülen çitaların sürülere saldırmasını engellemek için kullanılıyor.
Afrika şartlarına kısa sürede adapte olduğu bildirilen Kangal köpeklerinin, 2 saniyede 70 kilometre hıza ulaşabilmesiyle, karanın en süratli hayvanı olarak bilinen çitaların sürülere saldırmasına engel oluyor. Böylece Kangallar, yerli halk tarafından sürülere saldırdığı gerekçesiyle öldürülen çitaların da neslinin korunmasına katkı sağlıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler