Wall Street'te yolsuzluk

New York savcılığı ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) 11 Aralık'ta Nasdaq Borsasının eski patronu, Wall Street'in yatırım danışmanı olan Bernard Madoff'un 50 milyar doları bulan yolsuzluk nedeniyle tutuklandığını açıklaması, zaten sıkıntıda olan Wall Street'i daha da zora soktu.

Yayınlanma: 14.12.2008 - 21:21
Abone Ol google-news

Suçlu bulunması halinde 20 yıl hapis ve 5 milyon dolar para cezasına çarptırılması gündemde olan Nasdaq Borsasının eski patronu, Wall Street'in yatırım danışmanı olan 70 yaşındaki Bernard Madoff, Ponzi oyununa (bir nevi borçla borç ödeme sistemi) benzer bir yapıyla yatırımcıları 50 milyar dolar dolandırmakla suçlanıyor.

10 milyon dolar kefaletle serbest bırakılan 50 yıllık brokerin kurduğu ''Bernard L. Madoff Investment Securities LLC''deki çalışanlarına, bir başka şirket daha kurduğunu söylediği ve ''Bittim, artık hiç bir şeyim kalmadı, 50 milyar civarında para kaybettim'' dediği belirtiliyor.

Wall Street tarihinin en büyük yolsuzluğuyla suçlanan Madoff, dev bir piramit mantığıyla işleyen bir nevi ''saadet zinciri'' şirketi kurduğunu kabul ediyor. İkna edici hatipliği sayesinde yeryüzünün en zengin yatırımcılarını on yıllarca kendisine bağlayan Madoff'un, zengin ve nüfuz sahibi çevrelere kendisini kabul ettirmeyi başardığı söyleniyor.

Arkadaşları, Madoff'un ''Amerikan tarzı başarı'' nın efsanesi haline geldiği konusunda görüş bildirirken, Madoff'un müşterilerine kriz döneminde bile yüksek getiriler sunduğu ifade ediliyor.

Bir ''para cambazı'' olarak da adlandırılan Madoff, Yahudi ya da İsrail yanlısı hayır kurumlarına yaptığı büyük bağışlarla da tanınıyor. Böyle bir isim yapmış ve efsaneleşmiş birinin yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınmasının zaten sıkıntılı bir dönem yaşayan Wall Street'i iyice zora soktuğu yorumları yapılıyor.


Ponzi şeması

Adını 1920'li yıllarda, ülkeler arasındaki posta pulu fiyat farklılıklarını kullanarak ilk arbitraj işlemini yaratan ve bu yöntemle büyük paralar elde eden Charles Ponzi'den alan bu sistem, sonraları saadet zinciri olarak ekonomik hayatın bir çok alanında kendisine yer etti. Piramit sistemi de denen bu model, herhangi bir ürün veya hizmet almaksızın, her bir katılımcının, sadece bir defa belli bir para ödeyerek, diğer katılımcıların ödediği paralardan üstel olarak artan sürekli bir gelir elde etmesi prensibine dayanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler