"İMKB daha istikrarlı yapıda"

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 2001 krizinde borsada, yüzde 61'den yüzde 36'ya düşen yabancı payının, bugün yaşanan küresel krizde yüzde 71'den yüzde 67 seviyelerine gerilediğini belirtti ve İMKB'nin, gelişmekte olan ülke piyasalarıyla karşılaştırıldığında, daha istikrarlı olduğunu iddia etti.

Yayınlanma: 15.12.2008 - 12:20
Abone Ol google-news

"Küresel Ekonomi ve Türkiye" konulu toplantıda konuşan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, küresel finansal krizin tüm dünyayı etkisi altına aldığını ve halen hız kesmediğini vurgulayarak, likiditeyi artırmaya ve güveni tesis etmeye yönelik tüm önlemlere karşın, kredi kanallarında yaşanan daralmanın aşılamamasının, reel sektör üzerinde sıkıntı yarattığını anlattı.

Yabancı doğrudan yatırımların mevcut küresel koşullarla birlikte azalması beklendiğini dile getiren Erkan, portföy rakamlarına bakıldığında ise Türkiye'ye gelen portföy yatırımlarında düşüşün sınırlı olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Erkan, aralık başı itibariyle gelişmiş piyasaların ortalama fiyat-kazanç oranının, 10,4, gelişmekte olan piyasaların 7,7, İMKB'nin ise 4,8 olduğunu kaydetti.

Hüseyin Erkan, küresel krizle birlikte tüm borsalarda hisse senetleri fiyatlarında sert iniş ve çıkışlar yaşandığını belirterek, "Gelişmekte olan ülkelerde işlem hacmi, yüzde 21 düşerken, İMKB'de sadece yüzde 9 düşmüştür. Yabancı yatırımcıların hisse senetleri piyasasındaki payında düşüş de önceki krizlere göre daha sınırlı olmuştur. 2001'de yaşanan Türkiye'ye mahsus olan krizde yüzde 61'den yüzde 36'ya düşen yabancı payı, güncel krizde yüzde 71'den yüzde 67 seviyelerine gerilemiştir. Bu açılardan İMKB, gelişmekte olan ülke piyasalarıyla karşılaştırıldığında, daha istikrarlı, likit ve güvenilir bir görüntü çizmektedir" dedi.

İMKB Başkanı Erkan, adil, şeffaf ve hesap verebilir yönetim ilkelerini belirleyen kurumsal yönetim ilkelerinin, Türkiye'de de gittikçe önem kazandığını ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, OECD ilkeleri dikkate alınarak "Uygula, uygulamıyorsan açıkla..." şeklinde düzenlendiğini ve halka açık şirketler tarafından uygulandığını vurguladı.

Kurumsal derecelendirme notu 10 üzerinden en az 6 olan İMKB şirketlerini içine alan bir "Kurumsal Yönetim Endeksi" oluşturduklarını hatırlatan Erkan, beklendiği üzere, kurumsal yönetim ilkelerine önem veren şirketlerin piyasa değerlerinin olumlu olarak etkilendiğine işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler