Türkiye için teknik resesyon tahmini

Financial Times Gazetesi, Türkiye'de son büyüme ve işsizlik verileri için "Zalim büyüme verileri Türkiye'yi vurdu" ifadesini kullandığı haberinde "Altı yılın en zayıf çeyrek büyümenin, analistleri teknik resesyon tahminini yapmaya ittiği"ni belirtti.

Yayınlanma: 16.12.2008 - 09:48
Abone Ol google-news

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Zalim büyüme verileri Türkiye'yi vurdu" başlıklı haberinde Türkiye'de açıklanan son büyüme ve işsizlik verileri değerlendirdi.

Haberde "Pazartesi günü altı yılın en zayıf çeyrek büyüme, analistleri teknik resesyon tahmini yapmaya iterken Türk hükümeti, Türkiye'nin, Ocak'ın başında Uluslararası Para Fonu ile bir anlaşmayı tamamlamayı amaçladığını teyid etti" denildi.

İngiliz gazetesi, GSYİH'nın üçüncü çeyrekte sadece yüzde 0.5 büyüdüğüne dikkat çekerek bunun sonucunda ilk dokuz ay itibariyle yüzde 3 olan büyümenin önceki beş yılın ortalamasının yarısının altına indiğini vurguladı.

Buna ek olarak işsizliğin, iki haneye tırmandığını da kaydeden gazete, "Veriler, bakanların Türkiye'nin küresel krizden az etkileneceği yolundaki savlarını yalanlıyor ve bir finansman paketi konusunda IMF ile bir anlaşmanın sonuçlandırılması aciliyetinin altını çiziyor" diye yazdı.


"Hükümet bütçe planlarını gözden geçirmeyi kabul etti"

Financial Times'a konuşan, Londra'daki Capital Economics'ten Neil Shearing de, "Bugünkü zalim veriler, otoriteleri, ülkenin küresel kredi sıkışmasına ne kadar açık olduğunu anımsatacak" şeklinde konuştu.

Haberde ayrıca üç yıllık stand-by anlaşmasının sona ermesinden bu yana AKP'nin yerel seçim öncesi IMF ile harcamaları kısaltacak bir anlaşma yapmaya isteksiz olduğu belirtilirken hükümetin de sonunda yüzde 4 büyümeye ve IMF'nin aşırı iyimser gibi gördüğü gelir tahminlerine dayanan bütçe planlarını gözden geçirmek zorunda kalacağını kabul ettiği öne sürüldü.
 

"IMF ile büyüme tahmininde henüz mutabakat yok"

Financial Times, Hazine'nin IMF heyetinin Ocak'ta Türkiye'ye davet edildiğine ilişkin açıklamasına da yer verdiği haberinde yeni programın dayanacağı büyüme varsayımına ilişkin henüz bir mutabakat sağlanmadığını kaydetti.

Buna karşın analistlerin çeyrek bazındaki büyümenin negatif olduğunu söylediklerini, bazılarının da ekonominin en az 2009 yılının ikinci çeyreğine kadar küçüleceğini tahmin ettiklerini belirten gazete, bunun da "teknik resesyon" tanımlarından birini karşıladığına dikkat çekti.


"Kurda yeni bir düzeltme kaçınılmaz görünüyor"

Bu arada, gazeteye değerlendirmelerinde bulunan Goldman Sachs'ın ekonomisti Ahmet Akarlı da "Keskin bir ekonomik düşüş ve kurda yeni bir düzeltme kaçınılmaz görünüyor" dedi.  Akarlı, resesyonun, AKP'nin, kentteki yoksullar ve küçük işletmeler arasındaki çekirdek destekçilerini vuracağı için siyasi sorunların yeniden suyun yüzüne çıkabileceğini de söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler