'Türk milleti' yerine 'Türkiye' dedi

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın yemin ederken "Türk milleti yerine Türkiye" dediği iddia edildi. Zana "Önceden planladığım bir şey değildi. Demekki bilinç altı" dedi. TBMM Başkanlığı da Zana'nın yemininin "uygun" olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 01.10.2011 - 15:02
Abone Ol google-news

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Zana, 1991 yılındaki yemin töreninde yemin bittikten sonra Kürtçe, "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği için yapıyorum" demiş hakkında açılan dava üzerine 1994 yılında Meclis'ten gözlatına alınarak tutuklanmıştı.

Cezaevinde 10 yıl yattıktan sonra yeniden Meclis'e Diyarbakır milletvekili olarak dönen Zana'nın yemin etmesi ilgiyle izlendi. Kısık bir sesle yemini eden Zana yemin bittikten sonra kürsüden ayrıldı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek de bir düzeltme yapmasına gerek görmeden teşekkür etti.

Ancak daha sonra Zana'nın yemin ederken "Türk milleti" yerine Türkiye milleti dediği iddia edildi. Zana basın mensuplarının bu sorusu üzerine, "Önceden planladığım bir şey değildi. Demekki bilinç altı" dedi.

 

TBMM 'uygun' buldu

TBMM Başkanlığı, Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın Anayasa'ya uygun şekilde yemin ettiğinin tespit edildiğini bildirdi.

TBMM Başkanlığı'ndan AA'ya yapılan açıklamada, medyada yer alan haberlerde Zana'nın yemin ederken ''Türkiye Milleti'' ifadesini kullandığı iddiasının yer almasına üzerine kayıtların tekrar incelendiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
''Ses kayıtları ve görüntülerin incelenmesi sonucu Zana'nın yemin ederken 'Türkiye' değil 'Türk Milleti' ifadesini kullandığı tespit edilmiştir. Anayasadaki yemin metni, hem Meclis Başkanı hem de kürsüde görevli yasama bürokratları tarafından takip edilmekte, herhangi bir eksiklik olması durumunda hatip, Meclis Başkanı tarafından uyarılmaktadır. Kaldı ki Genel Kurulda Zana'nın yeminiyle ilgili herhangi bir itiraz dile getirilmemiştir. Dolayısıyla Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana Anayasaya uygun şekilde yemin etmiştir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler