"Türkiye'yi üye yapın"

İngiltere'nin eski Başbakanı Margaret Tatcher'in, 1970 yıllarında kurduğu düşünce kuruluşu Center for Political Studies'den (Siyasi Etüdler Merkezi) Türkiye'nin AB'nin üyeliğine destek geldi. CPS uzmanlarından, tanınmış siyasi ve enerji analisti Tony Lodge, "İngiltere ve Avrupa, Türkiye'nin AB'ye katılımına destek için hızla hareket etmeli" dedi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 10:05
Abone Ol google-news

İngiltere'nin eski Başbakanı Margaret Tatcher'in, "serbest toplum ilkelerini ilerletmek" amacıyla 1970 yıllarında kurduğu, düşünce kuruluşu Center for Political Studies'den (Siyasi Etüdler Merkezi) Türkiye'nin AB'nin üyeliğine destek geldi. CPS uzmanlarından, tanınmış siyasi ve enerji analisti Tony Lodge, The Daily Telegraph gazetesine gönderdiği mektupta Rusya'nın, OPEC tipi bir gaz kartelini oluşturmak amacıyla geçen ay İran ve Katar'a katıldıktan sonra OPEC ile koordinasyon içerisinde petrol üretimini kısma kararını aldığına dikkat çekerek, "Bu yeni enerji bloku, İngiltere ve Avrupa'nın şimdi Türkiye'nin AB'ye katılımına destek için hızla hareket etmesi gerektiriyor" uyarısını yaptı.

Türkiye'nin, dünyanın kanıtlanmış gaz rezervlerinin yüzde 71'i, petrol kaynaklarından yüzde 73'ünün yakınında bulunduğuna işaret eden Lodge, Türkiye'nin, AB için bir enerji kapısı olarak büyük bir potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak Türkiye'nin, Rus olmayan petrol ve gaz alanları, Kafkaslar ve Irak dahil, Ortadoğu'da geliştirilirken "enerji arzının güvenliği"ni artırabileceğini kaydetti.

Mektubunun son bölümünde Lodge, Türkiye'nin Avrupa ile İslam dünyası arasında köprü oluşturan laik bir devlet olduğunu vurgularken "Atatürk, eserinden gurur duyardı. Türkiye'nin hızlı ilerlemesini engelleyecek herhangi bir şey yapılmaması, hayati önem taşıyor" ifadesini de kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler