Tüm yurt ayakta!

Son yapılan terör saldırılarını protesto için Başbakanlık Merkez Bina önünde eylem düzenlendi. Çok sayıda yurttaş "şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı attı. Başbakanlık'taki protestonun yanı sıra İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Muğla, Kütayha, Edirne ve birçok ilde "teröre lanet" yürüyüşleri düzenlendi.

Yayınlanma: 19.10.2011 - 08:57
Abone Ol google-news

Başbakanlık Merkez Bina'da Başbakan Erdoğan başkanlığında terör zirvesi gerçekleştirilirken, dışarıda da gaziler ve şehit yakınları eylem yaptı. "Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez" sloganı ile Başbakanlığa yürüyen gaziler Başbakanlık korumalarının müdahalesi ile karşılaştı. İlk etapta göstericilerin gaziler olduğunun anlaşılmaması üzerine kısa süre arbede yaşanırken, protez bacaklı bir gazi korumalar tarafından yerlerde sürüklendi. Gaziler arbede esnasında "Biz bu vatana organlarımızı verdik" diyerek isyan etti. Tekerlekli sandalye ile protestoya katılan gaziler korumalara kim olduklarını söyledikten sonra açıklama yapmalarına izin verildi.

"Sabrımız taştı"

Gaziler adına açıklamayı her iki bacağını birden mayın saldırısında kaybeden İzzet Ertunç yaptı. Siyasetçilerin "Yüreğimiz yanıyor" açıklamalarına tepki gösteren Ertunç, "Bizim daha fazla yüreğimiz yanıyor. Allah hepimize sabır versin" dedi. Ertunç açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Terör tırmanıyor, sabrımız zorlanıyor derken sabrımız taştı. 'PKK ile hükümet görüşmedi. Devlet görüştü' diyen iktidarın başı 'bayram sonrası görür onlar' sözünü yerine getirmek bir yana kendisine karşı olan herkese her kuruma laf yetiştirmekten, partisinin Kızılcahamam kampında umut dağıtmaktan fırsat bulup terör belasına çare bulamadı. Zam kararlarını kolaylıkla alan Bakanlar Kurulu bugüne kadar terör için alınan önlemi kamuoyuna açıklamıyor. Bu toplantıdan yine bir şey çıkmayacağına inanıyoruz. Cumhurbaşkanın sözde moral gezisine inanmıyoruz. PKK terörü karşısında gerekenin yapılmasını istiyoruz. Vatan sağ olmasın. Biz daha ne yapacağız. Yeter artık. Bu acıların bitmesini istiyoruz. Buramıza geldi. Her gün şehit veriyoruz."

 

Davutoğlu arka kapıdan girdi

Açıklamalarının ardından gaziler bir süre daha Başbakanlık önünde slogan atarak eylemlerini sürdürmeye devam etti. Grup Başbakanlık binasına girerek Erdoğan veya bakanlar ile görüşmek istedi ancak izin verilmedi. Öte yandan gösteri devam ederken Başbakanlık binasına gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun vekaletler caddesi üzerindeki girişte eylem olduğu için arka kapıdan Başbakanlık'a girdiği öğrenildi.

 

Çankaya Belediyesi çalışanlarından 'sessiz protesto'

Çankaya Belediyesi çalışanları, Hakkari'deki saldırıyı ''sessiz protesto'' düzenleyerek kınadı. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile belediye meclis üyeleri ve çalışanları, saldırıyı kınamak amacıyla Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Bülent Tanık, burada yaptığı konuşmada, Hakkari'deki hain saldırıda şehit düşenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine de başsağlığı diledi.

Toplumsal barış umudunun çok ağır yaralandığı bir gün yaşandığını belirten Tanık, ''Üzüntümüz çok büyük. Saldırıyı sessizlik içinde protesto edeceğiz'' dedi. Daha sonra, grup bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak, Hakkari'deki saldırıyı protesto etti.

Polatlı ilçesinde de bir grup öğrenci Terörü Telin yürüyüşü gerçekleştirdi.

Hacettepe Üniversitesi Polatlı Meslek Yüksekokulu öğrencisi yaklaşık 100 kişi okul önünde dev Türk bayrağı açarak başlattıkları yürüyüşe izinsiz olduğu gerekçesiyle emniyet görevlileri izin vermek istemedi. Yürümek istediklerini belirterek, bir süre polislerle görüşen gruba Sakarya Şehitliğine kadar izin verildi.

Polatlı Şehitlik Kavşağı'ndaki okulları önünden Sakarya Şehitliği'ne kadar sloganlar atarak yürüyen grup, şehit olan askerler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve istiklal marşı okudu.

Ankara Şehit Aileleri Federasyonu ve Alperen Ocakları üyesi bir grup, Hakkari'deki saldırıyı protesto etti. Güvenpark'ta toplanan grup, İstiklal Marşı okudu ve terörü lanetleyen dövizler açtı. Atatürk posteri ve Türk bayrakları taşıyan grup, ''Bizim Türk-Kürt kavgamız yok, Apo'yla kavgamız var'', ''Evlerde asker olacak çocuk kalmadı. Ocaklar kurudu'' şeklinde sloganlar attı. Grup, daha sonra Başbakanlık'a yürümek istedi ancak polis izin vermedi. Bir süre daha slogan atan grup, yarın tekrar Kızılay'da toplanmak üzere dağıldı.

Çubuk ilçesinde, Çubuk Terör Mağdurları Derneği Başkanı Zeki Avan, Hakkari'deki terör saldırısını kınadı. Avan, yaptığı basın açıklamasında Hakkari'deki hain saldırıyı derin bir üzüntüyle öğrendiklerini belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) üyesi bir grup, Abdi İpekçi Parkı'nda toplanarak terör örgütü aleyhine sloganlar attı. Sağlık-Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Şenol Şahin, burada yaptığı açıklamada, Hakkari'deki terör saldırısının birden fazla noktada aynı anda gerçekleştiğini ifade ederek, bunun istihbarat zafiyetini gösterdiğini öne sürdü. Şahin, ''Kürt, Çerkez, Azeri, hepsi Büyük Türk milletinin birer ferdidir. Kimse bizi bölemez'' dedi.
 

Askerlik Şubesi’ne başvurdular

Hakkari’de yaşanan terörist saldırıyı protesto eden ve aralarında yaşlılar ile kadınların da bulunduğu bir grup, askere gitmek için Askerlik Şubesi’ne başvurdu. Nuhkuyusu Caddesi üzerinde toplanan aralarında yaşlılar, kadınlar ve öğrencilerin de bulunduğu bir grup, Üsküdar ve Kadıköy Askerlik Şubesi Başkanlığı’na yürüdü. "Hepimiz Mehmetiz PKK’ya yeteriz" , "Kahrolsun PKK" ve "Dişe diş kana kan intikam intikam" sloganları atan topluluk, binanın önünde hep birlikte İstiklal Marşı’nı okudu.

İstiklal Marşı’nın tamamlanmasının ardından topluluk adına Bilgehan Çetinkaya (55), askerlik şubesinin yetkilileriyle kapının önünde konuştu. Yaşanan terörist saldırının ardından arkadaşlarıyla birlikte askere gitme kararı aldıklarını hatırlatan Çetinkaya, yetkililerden, "Askere gitmenizle ilgili mevzuat yok" yanıtını aldı.

Gruptaki en yaşlı kişi olan 86 yaşındaki Bekir Doğan da Türkiye’de son zamanlarda yaşanan terörist saldırıları nefretle karşıladığını belirterek, "Bir şehit ağabeyiyim. Kardeşim, 1973 yılında Adıyaman Sanat Okulu Müdürlüğü yaparken terörist saldırıda öldürüldü. Terör bu ülkenin kanayan yarasıdır. Çocuklarımızın yerine bizim ölmemiz efdaldir." Terör sorununun müzakerelerle çözülemeyeceğinin anlaşıldığını belirten kadınlardan Sakine Akalınlı da, "Biz de askere gideceğiz. Gerekirse bu vatan için canımızı da vereceğiz. Türk Milleti bu sorunun da üstesinden gelecektir" diye konuştu.

20 kişi başladılar 1000 oldular

Denizli’de 20 esnafın Hakkari Çukurca’da 24 askerin şehit edilmesini protesto etmek amacıyla başlattığı yürüyüş, vatandaşların da katılımıyla yaklaşık 1000 kişilik bir protesto eylemine dönüştü. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyenler PKK terörünü lanetlerken, bazı kadınlar balkonlarında, bazıları ise cadde ve meydanlarda şehitler için gözyaşı döktü.

Çınar Meydanı’na gelindiğinde avukat Halil Sarı, grup adına basın açıklaması yaptı. Avukat Sarı hukuk tanımaz terörü lanetlediklerini belirterek, "Güzel bir gelecek bombalarla değil bölücülüğe dur demekle, kardeşlikle kurulur. Kürt ve Türk kardeştir. Hepimizin ortak düşmanı eli bombalı kan ve ölüm kusan terördür" dedi.

Grup, daha sonra İstiklal Marşı okuyup, terörü lanetleyen sloganlar attı. Yürüyüşe katılan emekli Namık Yarış, "60 yaşındayım, bırakın ben de savaşayım. Bu terörü bitirin artık" diye tepkisini dile getirdi.

 

Gençler internet üzerinden örgütlendi

İstanbul'da, sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen kalabalık bir grup, Taksim Meydanı'nda toplandı. İstiklal Marşı'nı okuyan göstericiler, daha sonra terör örgütü aleyhine sloganlar attı. Protesto gösterisi nedeniyle önlem alan polis ekiplerinin uyarıda bulunduğu göstericilerden biri, ''Benim oğlum askerde. Yüreğim yanıyor, ben bir anayım'' diyerek polise karşılık verdi.

Gruptakiler İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçerken, vatandaşlar da gruba alkışlarla destek verdi. Bazı esnaf da yürüyüş sırasında Türk bayrağı açtı. Göstericilerden bazıları, kendilerine işaret yoluyla hakaret edildiğini iddia ettikleri bir dükkana saldırmak istedi. Polis hemen olaya müdahale ederek, gerginliğin büyümesini önledi.

Bu grubun dağılmasının ardından, ellerinde Türk bayrakları olan başka bir grup Taksim Meydanı'na gelerek protesto gösterisinde bulundu. Bu arada, bazı taksilere, Hakkari'deki hain saldırıyı protesto amacıyla Türk bayrağı asıldığı görüldü.

Öte yandan, protesto eylemleri sırasında İstiklal Caddesi'ndeki bir dükkanın önüne bırakılan şüpheli paket sebebiyle yol bir süre yaya trafiğine kapatıldı. Polisin yaptığı incelemede paketin boş olduğu anlaşıldı. Kadıköy ve Bahçelievler'de toplanan gruplar da Hakkari'deki hain saldırıyı protesto etti.

Hain saldır, Şişli'de de Büyük Birlik Partisi (BBP) üyesi bir grup tarafından protesto edildi. Mecidiyeköy'deki metro çıkışı önünde toplanan gruptakiler, terör örgütü aleyhine sloganlar atıp, pankart açtı. Grup adına açıklama yapan BBP İl Başkanı Ekrem Dörtbudak, özellikle son zamanlarda artan terör olaylarının, artık terörün zirve yaptığını gösterdiğini belirterek, ''Terör ve terör örgütüne destek olan unsurlar, pervasızca Türk milletini ve devletini tehdit ediyor'' dedi.

Devletin, vatandaşının can, mal ve namus güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu ifade eden Dörtbudak, terör örgütünün, hiçbir insani kuralı tanımadan, asker, polis, sivil, kadın ve çocuk ayrımı yapmadan hain saldırılarını devam ettirdiğini kaydetti.

Açıklamanın ardından Cevahir Alışveriş Merkezi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyen gruptakiler, daha sonra dağıldı.

 

Liselilerden tepki

Hakkari’deki saldırıda 24 askerin şehit düşmesi lise öğrencilerini sokağa döktü. D-100 Karayolu Bahçelievler mevkiinde bir araya gelen yaklaşık 100 lise öğrencisi yaşanan terör olayını ve PKK’yı protesto etti.

 

İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hakkari'deki terör saldırısına tepki olarak metro istasyonları ve toplu ulaşım araçlarını Türk bayraklarıyla donattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki hain saldırı, tüm yurtta olduğu gibi İzmir'de de büyük bir tepkiyle karşılandığı bildirildi.

Açıklamada, ''İzmir Büyükşehir Belediyesi, tepkisini, metro istasyonları ve toplu ulaşım araçlarını Türk Bayraklarıyla donatarak ortaya koydu'' denildi.

 

Samsun

Samsun'da Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yurtlarında kalan bir grup çocuk, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki hain saldırı dolayısıyla Samsun Asri Mezarlığı'ndaki şehitliği ziyaret etti.

Sosyal Hizmetler Samsun İl Müdürü Adnan İpekdal ve yurt öğretmenlerinin de yer aldığı ziyarette çocuklar, şehit mezarlarına karanfil bırakıp, dua etti.

Ziyaretin ardından çocuklar adına açıklama yapan Yaşar Doğu Erkek Yetiştirme Yurdu'nda kalan Şafak Aktaş (14), kişi için en kıymetli varlıklardan birinin de vatan olduğunu söyledi.
Şehitlerin vatan için canlarını feda ettiğini vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:
''Şehitlerimiz, bu vatana canlarını verdiler. Bu vatanın toprağını kanlarıyla suladılar. Sosyal Hizmet ailesinin çocukları olarak artık daha fazla şehit olmasın, anaların babaların ciğeri yanmasın istiyoruz. Çocuklar evsiz, anasız, babasız kalmasın istiyoruz. Bin yıllık kardeşliğimize nifak tohumları ekmek isteyenlerin de onlara alet olanların da yapmış oldukları bu hain saldırıyı şiddetle kınıyor ve milletimizin yüreğini dağlayan bu hadiselerin yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bu duygularla Sosyal Hizmet ailesinin çocukları olarak bugünkü hain saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve milletimize başsağlığı diliyoruz.''

Kütahya

Hakkari'deki hain terörist saldırı, Kütahya'da şehit yakınları ve gaziler tarafından yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şubesi üyeleriyle çok sayıda vatandaş, Asım Gündüz Caddesi'ndeki Ulu Cami önünde toplandı.

Ellerinde Türk bayrakları bulunan grup, yürüyüşe geçerek, bölücü terör örgütü aleyhine slogan attı.

Vatandaşların iş yerleri ve evlerine Türk bayrakları asarak destek verdiği yürüyüş, Cumhuriyet Caddesi'ni takiben Zafer Meydanı'ndaki Atatürk anıtı önünde sona erdi.

Şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Dernek Başkanı Asım Okat tarafından okunan basın açıklamasında, Türk milletini derinden yaralayan Hakkari'deki saldırının şiddet ve nefretle kınandığı bildirildi.

Açıklamada, şöyle denildi:
''Bir ölür bin diriliriz. Bu noktada toplumumuz duyarlılığının artmasını, teröre, teröriste ve onlara destek veren her türlü unsurlara karşı dimdik ve onurlu duruş sergilenmesini bekliyoruz. Ne acıdır ki, Habur'daki rezaleti içimize sindirememişken, o pervasızlıkların ikinci yıl dönümünde adeta gövde gösterisi yapan terör örgütüne destek verenleri lanetliyoruz. Biz şehit aileleri ve gaziler, Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapılarak terör suçlarına idam cezası getirilip başta eli kanlı bebek katili Öcalan'ın ve diğer elebaşlarının idam edilmesini, terör örgütünün siyasi uzantıları ve sivil toplum kuruluş örgütlerine karşı gerekli yaptırımların ivedilikle yapılmasını, TBMM'de terör örgütü propagandası yapabilen sözde vekillere ve onlara destek veren, kendilerini aydın sayanların gereken cezalara çaptırılmalarını, devletin tüm organları ve siyasi partilerin terör konusunda kalıcı çözümler üretmesini ve bu sorunu bitirmek için çalışmalarını istiyoruz.''

 

Muğla

Muğla'da, ellerinde Türk bayraklarıyla Kötekli Mahallesi'nde bulunan öğrenci yurtları önünde toplanan üniversite öğrencileri ve vatandaşlar saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.

Grup adına basın açıklaması yapan Emrah Oltulu, Hakkari'deki saldırıyı öğrenciler ve Muğla'da yaşayan vatandaşlar olarak lanetlemek için toplandıklarını söyledi.

Oltulu, Hakkari'deki hain saldırıyı şiddetle kınayıp, lanetlediklerini belirterek, ''Bugün ülkemiz şehit haberleri ile yasa büründü. Ülkemiz üzerinde oynanan bu insanlık dışı kanlı oyuna kimse seyirci kalamaz. Terör eylemlerine karşı herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz. Hakkari'de vatan için canı seve seve feda eden Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet kederli ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Amacımız Tüm ülkeye buradan sesimizi duyurmak ve terörü lanetlemek'' dedi.

Basın açıklamasının ardından yürümek isteyen gruba polis ekipleri izin vermedi. Polis ekiplerinin dağılarak tek tek yürümesini isteyen gruptakiler ile ekipler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Gençlik Parkı'na kadar yürüyerek, terör örgütü aleyhine slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Trabzon

Trabzon'da, kalabalık bir grup, terörist saldırıları protesto etti.

Terör saldırısını protesto etmek amacıyla Uzun Sokak girişinde bir araya gelen grup, Atatürk Alanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yol boyunca terör örgütü aleyhinde sloganlar atan gruba bazı vatandaşlar da katıldı.

Atatürk Alanı'ndaki Atatürk anıtı önüne gelen gruptakiler burada İstiklal Marşı okuyarak, şehitler için saygı duruşunda bulundu.


Edirne

Edirne'de, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 24 askerin şehit edildiği terör saldırısı yürüyüşle protesto edildi.

PTT Başmüdürlüğü önünde toplanan grup, ellerinde Türk bayraklarıyla ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'', ''Askere uzanan eller kırılsın'' sloganları attı.

Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Nazım Kırıcı, burada yaptığı açıklamada, bölücü terör örgütünün her geçen gün eylemlerini bir öncekinden daha vahşice ve kuralsızca gerçekleştirdiğini belirtti.

Türk milletinin birliği ve ulusal bütünlüğünün bugün çok ciddi bir tehdit altına girdiğini ifade eden Kırıcı, şunları söyledi:
''Dün Bitlis'te 5'i polis aralarında bir çocuğun da bulunduğu 3'ü sivil 8 kişi teröre kurban giderken, gece saatlerinde de teröristlerce yapılan saldırılar sonucu Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 24 güvenlik görevlisi şehit düştü. Terör örgütü her geçen gün eylemlerini bir öncekinden daha vahşice ve kuralsızca gerçekleştirmektedir.''

Konuşmanın ardından grup sloganlar atarak Atatürk anıtına kadar yürüdü. Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu grup, daha sonra saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra dağıldı.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ-YURTTAŞ SOKAĞA DÖKÜLDÜ
 

İlgili haberler için tıklayınız:


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler