"Protokol'ü, çözüm süreciyle ilişkilendiriyoruz"

İngiliz yayın kurumu BBC ile söyleşi yapan AKP'nin Dış İlişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs sorunu hakkında açıklamalarda bulundu. 2009 yılının Türkiye-AB ilişkileri açısından kritik bir yıl olacağını belirten Kınıklıoğlu, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmasına ilişkin Ek Protokol meselesini tamamıyla Kıbrıs'taki çözüm süreciyle ilişkilendirdiklerini vurguladı.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 11:34
Abone Ol google-news

AKP'nin Dış İlişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, İngiliz yayın kurumu BBC ile yaptığı söyleşide Uluslararası Kriz Grubu'nun, 2009 yılının Türkiye-AB ilişkileri açısından kritik bir yıl olacağı yolundaki görüşüne katıldığını belirtirken, 2009 yılında bazı belirsizliklerin ortadan kalkacağı beklentisi ve umudu içinde olduklarını, 2009 yılında da Kıbrıs müzakerelerinin de sona erdirilmesi hedeflendiğini kaydetti. ABHaber tarafından yansıtılan açıklamalarında Kınıklıoğlu şunları söyledi:
"2009'un özellikle ikinci yarısında daha olgun bir hale gelecek olan Kıbrıs müzakerelerinde bu önemli sorunun çözümüyle birlikte Türkiye'nin katılım müzakerelerinde de önemli bir ivme artışından bahsetmek mümkün olacaktır. 29 Mart'ta yerel seçimler yapılacak. Onun akabinde de biz, gündemin daha rahatlayıp daha fazla Avrupa Birliğine yönelik reform paketlerine odaklanması için daha müsait olacağını düşünüyoruz."

Kınıklıoğlu, bu süreçte, 2009 yılı içinde Türkiye'nin, Rum Kesimi'ne limanlarını açmaya hazır olup olmayacağı sorusunun karşısında, "Biz, Ankara Protokolü meselesini, tamamıyla Kıbrıs'taki çözüm süreciyle ilişkilendiriyoruz bildiğiniz gibi. Bunu tabii Avrupalı muhataplarımız da anlamış ve görmüş durumda. Ankara Protokolü ile olan gelişmeler 2009 sonunda müzakerelerin de seyriyle paralel olarak değerlendirilecektir" diye konuştu.

 

Protokol konusunda siyasi karar gerekecek

BBC'nin "Yani, 2009'da bir çözüm bulunamazsa Türkiye, Kıbrıs'a limanlarını açmayacak diyorsunuz" sözlerine Kınıklıoğlu, "Hayır, öyle bir şey söylemiyorum. Sadece müzakere sürecinin nasıl gelişeceği ve çözümle ilgili hangi tarafın yapıcı olup olmadığı ve bu çerçevede Ankara Protokolü'nün açılıp açılmayacağı konusunda o zaman siyasi bir karar vermek gerekecek. Bunun için şu an erken. Bildiğiniz gibi 2009 yılının sonuna kadar bununla ilgili süre var" karşılığını verdi.

AKP yetkilisi, Uluslarararası Kriz Grubu'nun 2009 yılında "en büyük kırılma noktası"nın Kıbrıs olacağı görüşüne katıldığını belirtirken de Kıbrıs ile ilgili müzakerelerin belki bölgesel olarak birçok denge ve gelişmenin anahtarı konumuna geldiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler