"Rusya Gürcistan'a yeni saldırıda bulanmayacak"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya'nın ciddi boyutta iç sorunları olduğunu, iç istikrarını korumakta güçlük çektiğini, bu yüzden Gürcistan'a karşı yeni saldırı planı olamayacağını kaydetti. Muhalefetin erken seçim taleplerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Saakaşvili, talebi 'çılgınlık' olarak değerlendirdi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 13:10
Abone Ol google-news

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın ülkesine karşı yeni saldırıda bulunamayacağını öne sürdü.

Saakaşvili, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Moskova'nın, tehditlerine karşı hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini" ifade etti.

Gürcistan'da iç istikrarın korunması ve uluslararası toplumun desteğinin sürmesi halinde güçlü olabileceklerini belirten Saakaşvili, istikrarın bozulması durumunda ise sorunlarını hiçbir zaman çözemeyeceklerini söyledi.

Rusya ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasının mevcut şartlar altında mümkün görünmediğini kaydeden Saakaşvili, "Rusya, öncelikle Tshinvali (Güney Osetya) ve Sohumi (Abhazya) ayrılıkçı rejimleriyle kurduğu diplomatik ilişkileri sona erdirmeli" dedi.

Saakaşvili, Rusya ile ilişkilerinin normalleşmesinin ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'daki Rus diplomatik temsilciliklerinin kapatılması halinde mümkün olabileceğini vurguladı.

Gürcistan'ın, NATO ve ABD ile ilişkilerinin süreceğini söyleyen Saakaşvili, ülke içindeki istikrarın devam etmesi ve güvenliklerinin sağlanması için NATO'ya tam üyelik hedefine ulaşmaları gerektiğini kaydetti.

 

"Erken seçim çılgınlık olur"

Açıklamasında muhalefet partilerinin erken seçim talebini de değerlendiren Saakaşvili, 2009'un ilkbaharında yapılması istenen seçimlere karşı olduklarını söyledi.

Saakaşvili, erken seçim istemenin "çılgınlık" olacağını belirterek, 2008'de üç kez sandık başına gittiklerini ve 2010'da yerel seçimlerin yapılmasının planlandığını ifade etti.

Muhalefet partilerinin, erken seçim taleplerinin "sorumsuzluk" olduğunu vurgulayan Saakaşvili, geçen yıl yapılan seçimler nedeniyle 1 milyar dolar yabancı sermayeyi kaçırdıklarını bildirdi.

Saakaşvili, 2013'te yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde aday olmayı düşünmediğini, küresel mali krizin etkilerini ülkesinde de hissetmeye başladıkları bu dönemde ise seçimler için ayıracakları bütçeleri bulunmadığını belirtti.

Küresel ekonomik krizin etkilerini, yeni yılın ilk aylarında ciddi şekilde hissedeceklerini ve zor bir dönemden geçtiklerini ifade eden Saakaşvili, güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmak için mücadele ettiklerini kaydetti.

Saakaşvili, ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek içinde önlem paketi hazırladıklarını, Rusya pazarını kaybettiklerini, ancak AB ve ABD'nin kendilerine daha büyük imkanlar sunduğunu ifade etti.

Gürcü şarabını, 2010'da ABD'nin almaya başlayacağını belirten Saakaşvili, şarap üretimini önemli ölçüde artıracaklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler