Türkiye üzerinden İsrail'e gaz gönderilecek

Gazprom, Türkiye üzerinden İsrail'e gaz gönderilmesi konusunda taraflar arasında olumlu gelişmelerin yaşandığını belirterek, Mavi Akım Boru Hattı uzatılarak yapılacak projenin hayata geçirilmesiyle ilgili görüşmelerin gelecek yıldan itibaren daha da yoğunlaşacağını açıkladı.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 14:35
Abone Ol google-news

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Mosokva'da düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, BOTAŞ ile Gazprom arasındaki ilişkinin her alanda son derece iyi bir şekilde geliştiğini belirtti.

İran'ın geçen yıl ağır kış koşullarında Türkiye'ye verdiği gazı kestiğini hatırlatan Medvedev, şunları kaydetti: ''Türkiye'deki meslektaşlarımız verdiğimiz gazın miktarının artırılmasını istediler. Sadece şirketler seviyesinde değil, ülkelerimizin siyasi yetkilileri seviyesinde de alınan karar uyarınca, Türkiye'nin İran'dan alamadığı miktardaki gaz şirketimiz tarafından karşılandı. Gazprom Avrupa'da sadece Türkiye ile değil, Ukrayna ve Yunanistan'ın da ilave ihtiyacını benzer şekilde karşıladı. Bu bizim anlaşmalarımızda öngörülmüş bir durum değil. Türk meslektaşlarımızla güven ve karşılıklı anlayış sonucunda böyle bir adım atıldı.''

Medvedev, Türkiye üzerinden İsrail'e gaz verilmesi konusunda da İsrailli ve Türk yetkililerle, yakın zamanda bir toplantı yaptıklarını belirterek, ''bu toplantı sonucunda danışmalarımızı 3'lü seviyeye çıkarma kararı aldık. İsrail tarafı, Türkiye üzerinden doğal gaz alma teklifini kabul etti ve bu doğal gazın bedelini Avrupa fiyatlarından ödemeye hazır olduklarını söylediler'' dedi.

Bu projenin hayata geçirilmesi için bütün şartların mevcut olduğunu kaydeden Medvedev, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Rusya'da gaz var, İsrail'de de alıcı var. Mavi Akım Boru Hattı uzattırılabilir. Mavi Akım üzerinden uzattırılacak ve Türkiye topraklarından geçecek borularla sadece İsrail'e değil, bütün Ortadoğu ülkelerine doğal gaz verilebilir. Böyle bir projenin gerçekleştirilmesi Ortadoğu'nun sadece enerji güvenliğine değil, aynı zamanda ekonomik gelişmesine de büyük katkı sağlayacağına eminim. Bu projenin hayata geçirilmesi için ilgili ülke yöneticilerinin siyasi iradesi olduğunu da görüyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren bu projenin hayata geçirilmesi için daha yoğun bir şekilde çalışma yapılacak. Çünkü İsrail yönetimi de bu projeyi desteklediğini açıkladı.''

Gazprom Ukrayna'nın gazını kesebilir

Medvedev, bir gazetecinin sorusu üzerine, Ukrayna'nın faizleriyle birlikte borç miktarının 2 milyar doları aştığını, ancak Ukrayna'nın şu ana kadar 800 milyon dolar ödediğini ve bundan fazla bir ödeme yapmayacaklarını açıkladığını kaydetti. Medvedev, bu durumda kendilerinin de bu ülkeye verdikleri gazı kesmemek için herhangi bir neden görmediklerini belirtti.

Aynı toplantıda hazır bulunan Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov da yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın borcunu ödememesi halinde gelecek yıl için gaz sözleşmesi yapılmayacağını belirterek, ''bu (borcun ödenmemesi) bizim 1 ocaktan itibaren Ukrayna'ya gaz vermemiz için resmi bir nedenin kalmayacağı anlamına geliyor'' dedi.

Kupriyanov, Ukrayna'nın Gazprom'un bütün uzlaşma önerilerini reddettiğini ve görüşmelerin de bu yüzden tıkandığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun 800 milyon dolar ödeme yaptıkları ve borçlarının kalan 200 milyon dolarlık bölümünün de yakında ödeneceği açıklamasının hatırlatılması üzerine Kupriyanov, Yuşçenko'nun bahsettiği miktarın sadece ekim ayı sonuna kadar olan borç miktarı için olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililerin bu yıl sonuna kadar başka bir ödeme yapılmayacağı niyetlerini gösterdiklerini belirterek, Ukrayna'nın 1 Ocak'a kadar gaz borcunun 2 milyar dolar civarına çıkacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler