"Gerginlik alevlenebilir"

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 6 Aralık gecesi 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un bir polisin açtığı ateşle yaşamını yitirmesinin ardından başlayan şiddet olaylarının son günlerde durulmasına rağmen, dün yine alevlenmesi endişe yarattı. Yunan polisinin çıkan olaylara dikkatini yoğunlaştırmasından faydalanan soyguncuların atağa geçtiği bildirildi.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 12:10
Abone Ol google-news

Yunan basın-yayın organları, önceki gece Atina'nın Peristeri semtinde 16 yaşındaki Yorgo Paplomatas adlı lise öğrencisinin elinden vurulmasının şiddet olaylarının tekrar başlamasına zemin hazırladığı yorumunu yaptılar.

Paplomatas'ın önce havalı silahla vurulduğunun açıklandığı belirtilen haberlerde, sonra gelen bilgilerin ise öğrencinin elinden çıkarılan kurşunun ev yapımı bir mermi olduğu ve ateşli bir silahtan atıldığı yolunda olduğu kaydedildi.

Haberlerde, Paplomatas'ın Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) gençlik kolları (KNE) üyesi, babasının da KKE'nin tanınmış üyelerinden biri olduğuna da dikkat çekildi.

Öğrencinin vurulmasının ''karanlık senaryolar'' peşinde olanların işi olabileceğini savunan Yunan basını, olayın hafif yaralanmayla atlatılmasının büyük şans olduğunu, aksi halde "tüm Yunanistan'ın ateşe verilmesinin" söz konusu olabileceği yorumunu yaptı.

Lise ve üniversite öğrencileri ile öğretmenler ve velilerin bugün olayın gerçekleştiği Peristeri semtinde protesto gösterisi düzenleyecekleri açıklandı.

Atina ve Selanik'te gün içinde, aralarında işçi sendikaları da bulunan çeşitli grupların protesto gösterileri, konser ve benzeri etkinlikler düzenleyeceği kaydedildi.

Bu arada Yunan basını, ''şiddetin rutin haline geldiği'' değerlendirmesini yaparak, olayların başlamasından bu yana 124 polisin yaralandığını, 184 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 33'ünün tutuklandığını yazdı.

Haberlerde, 14 gündür taş, sopa ve molotofkokteyli yağmuruna tutulan güvenlik güçlerinin ''sinir krizinin eşiğinde'' olduğu yorumu da yapıldı.

Atina'da dün kent merkezinde yapılan gösterilerin ardından kendilerini ''anarşist ve iktidar karşıtı '' olarak niteleyen, maske ve motosiklet kaskı ile kimliklerini gizleyen gruplar polisle çatışmıştı. Taş, sopa ve molotofkokteyllerle polise saldıran gruplar, bazı iş yerlerinin camlarını kırmış ve altı aracı yakmışlardı.

 

Hırsızlara yaradı

Yunanistan'da polisin, çıkan olaylara dikkatini yoğunlaştırmasından faydalanan soyguncuların atağa geçtiği bildirildi. Yunan basın yayın organları, başkent Atina'da son 72 saatte 6 banka soygunu olduğunu duyurdu.

Haberlerde, Atina'nın merkezinde dün kendilerini "anarşist ve iktidar karşıtı" olarak tanımlayan, kimliklerini maske ve motosiklet kaskıyla gizleyen grupların yarattığı şiddet dolu protesto gösterilerini kontrol altına almak isteyen güvenlik ekiplerinin çatışma alanında bulunmalarından faydalanan hırsızların 4 banka şubesini soyduğu kaydedildi.

Bu banka şubelerinden birisinin, Grigoropulos'un hayatını kaybettiği kent merkezinde bulunan, yoğun güvenlik önlemleri altındaki Eksarhia semtinde olduğuna işaret edilen haberlerde, saat 12.40'da "Emboriki" bankası şubesine gelen, kimlikleri belirlenmeyen şahısların, silah tehdidiyle çalışanları etkisiz hale getirdiği ve henüz miktarı belirlenemeyen parayı alarak kaçtığı belirtildi.

Basın yayın organları, önceki gece ise 16 yaşındaki Yorgo Paplomatas adlı lise öğrencisinin elinden vurulması sonucu şiddet olaylarının tekrar başlamasından endişe eden polisin, olayın yaşandığı Peristeri semtinde geniş güvenlik önlemleri almasına rağmen, bu semtte bulunan "Ethniki" bankası şubesinin de soyulduğunu kaydettiler. Haberlerde, dün sabah saatlerindeki diğer iki soygunda ise kentin Galatsi ile Kifisia semtlerinde bulunan, "Marfin" ve "Emboriki" şubelerinin hedef alındığı belirtildi.

Atina'da geçen çarşamba günü de Agia Paraskevi ile Lutsa semtlerinde yer alan, "Emboriki" ve "Pireos" bankalarının hedef alındığı soygunlar yapılmıştı. Her iki soygunda da banka çalışanlarının silahla tehdit edildiği, olay yerlerinden gerek yaya gerekse motosikletle kaçan soyguncuların kimliklerinin henüz belirlenmediği kaydedilmişti.

 

İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto

Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, protesto gösterisi yaptı. Beyoğlu'ndaki Başkonsolosluk binası önünde çeşitli pankart ve dövizler açan gruptakiler, ''Yunanistan'da süren isyan ve direnişi selamlıyoruz'' sloganları attı.
Yunan gencinin yaşamını yitirmesini protesto eden ve Yunanistan'daki eylemleri destekleyen bir açıklama yapan gruptakiler, daha sonra dağıldı. Protesto gösterisi nedeniyle Çevik Kuvvet ekipleri önlem aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler