"Siemens'le ilgili niye araştırma yapılmıyor?"

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Başbakan Erdoğan'a Türkiye'de uzun yıllardır faaliyet gösteren Siemens firmasının dünya çapında rüşvet verdiği iddialarını hatırlatarak, Siemens'le ilgili neden araştırma yapılmadığını sordu.

Yayınlanma: 19.12.2008 - 15:09
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Siemens'le ilgili neden araştırma yapılmadığını sordu.

Wall Street Journal'de, Siemens Şirketi'nde rüşvet dağıtan kişi olduğu iddia edilen Arcaini'nin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la görüştüğüne yönelik haber yer aldığını belirten Soysal "Siemens Şirketi'nde rüşvetleri dağıtan kişi Tonio Arcaini, Ankara'da ihale öncesi Ulaştırma Bakanı ile görüşmüş müdür?" diye sordu.

Soysal Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Siemens firmasının dünya çapında rüşvet verdiği iddialarını gündeme getirdi. Siemens şirketinin uluslar arası ihaleleri alabilmek için rüşvet dağıttığı gerekçesiyle ABD ve Almanya'da davalar açıldığını belirten Soysal, "Dünya genelinde 4 bin 283 olayda 1.8 milyar dolar rüşvet verdiği belgelenen şirketin, rüşvet dağıttığı ülkeler arasında olan Türkiye'de, konu ile ilgili olarak basına yansıyan herhangi bir girişim olmamıştır. Saygın ekonomi gazetesi Wall Street Journal'de Siemens'te rüşvetleri dağıtan kişi Tonio Arcaini'nin Ankara'da bir bakanla ihale öncesi yemek yediğine dair iddialar haberleştirilmiştir. Bu haberin yanında, Siemens Telekom Bölümü'nün eski finans direktörü Michael Kuschenreuter, şirkette yaşanan rüşvet skandalının ardından, gönüllü olarak savcıya yaptığı açıklamalarında; bir toplantıda Türkiye'de resmi makamlara rüşvet dağıtıldığını belirtmiştir.

Siemens Şirketi'nde rüşvet dağıtan kişi olan Tonio Arcaini'ye görev verildiğini, toplam ihale bedelinin yüzde ikisi kadar miktarın ona ödenmesine karar verildiğini ve Tonio Arcaini'nin Ankara'da Ulaştırma Bakanı ile görüştüğünü ifade etmiştir.

Mavi Hat davası sanıklarından işadamı Rubil Gökdemir, Siemens'in Ankara'da 57 milyon euro rüşvet dağıttığını iddia etmiştir. Dünyada Siemens Şirketi tarafından rüşvet verildiği belirtilen İsviçre, İtalya, Yunanistan, Çin, Macaristan, İsrail, Rusya, Norveç ve Endonezya'da savcıların konuyu araştırdığı belirtilmektedir. Ancak Türkiye'de hala daha herhangi bir araştırma başlatılmamıştır" dedi. Soysal Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Pek çok ülkede Siemens Şirketi ile ilgili olarak araştırmalar yapılmakta iken hala daha Türkiye'de bir araştırma başlatılmamasının nedeni nedir? Dünyada didik didik edilerek araştırılan konunun, Türkiye'de araştırılmamasının arkasında, açıklanmasından sıkıntı duyulacak ilişkiler mi bulunmaktadır? Siemens Şirketi'nde rüşvetleri dağıtan kişi Tonio Arcaini'nin, Ankara'da ihale öncesi Ulaştırma Bakanı ile görüşmüş müdür? Bu görüşme hangi ihale öncesinde yapılmıştır? Görüşmenin içeriği nedir? Ulaştırma Bakanlığı'nın açtığı ihalelerin hangilerini Siemens Şirketi almıştır? Rüşvet verildiği söylenen ülkelerde Adalet Bakanları ve savcılar tarafından soruşturmalar başlatılmıştır. Tarafınızca Adalet Bakanı'na konunun incelenmesi yolunda herhangi bir talimat verilmiş midir? Siemens Şirketi, Türkiye'de hangi ihalelere iştirak etmiştir? İhalelerden bugüne kadar aldığı miktar ne kadardır? "


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler