"İsrail, Hatay örneğinden ders alsın"

İsrail Başbakanı Olmert'in Ankara ziyareti, İsrail'de Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerine ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Jerusalem Post'ta yayınlanan bir makalede "Türkiye'nin Hatay'ı Suriye'ye iade etmeyi kabul etmemesine karşın iki ülkenin barıştığına" dikkat çekilerek Suriye'nin geri istediği Golan Tepelerine ilişkin olarak "İsrail, Türkiye'nin örneğinden ders alsın" denildi.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 09:27
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara ziyareti, İsrail'de Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerine ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Jerusalem Post gazetesi'nce yayınlanan, Tel Aviv Üniversitesi öğretim üyelerinden Emmanuel Navon imzalı makalede, dolaylı görüşmelerde Suriye'nin Türkiye'nin aracılığıyla İsrail'den Golan Tepeleri'nin iadesini istediği haberlerine dikkat çekilerek şöyle devam edildi: "İsrail ile Suriye arasındaki mevcut görüşmelerde ve Türkiye'nin güya barış arabulucusu rolünde bir saçmalık var. Türkiye, temel olarak İsrail'e, barışa ulaşmak için topraktan vazgeçmesini söylüyor. Halbuki Türkiye, Suriye ile barışı, Suriye'nin Hatay ile ilgili taleplerine boyun eğmeyi inatla reddederek sağladı."
 

"Türkiye azimle Suriye'nin pozisyonunu tamamen değiştirtti"

Suriye'nin hiçbir zaman Hatay'ın Türkiye'ye ilhakını tanımamasına ve haritalarında Hatay'ın hala Suriye'nin bir parçası olarak gösterilmesine karşın 2005 yılında Türkiye ile ilişkileri normalleştirdiği anımsatılan makalede Suriye'nin Hatay ile ilgili taleplerinden vazgeçmemekle birlikte iadesini ilişkilerin normalleşmesi için ön koşul olarak göstermekten vazgeçtiğine işaret edildi. Makalede şu görüşler dile getirildi: "Türkiye, bu azim ile bu U dönüşü sağladı. Türk pozisyonu açıktı: konuşulacak hiçbir şey yok, Türkiye, Suriye ile barışı istiyor ancak olmasa da olur. Eğer Suriye barış istiyorsa, Hatay'ı unutmalı ve Kürt terörünü desteklemekten vazgeçmeli. Nokta."
 

"Türkiye'nn İsrail'e önerisi şaşkınlık yarattı"

Jerusalem Post'taki makalede Türkiye'nin stratejisinin sonuç verdiği belirtilerek bunun nedeniyle Türkiye'nin İsrail'e tamamen farklı bir stratejiyi önermesinin şaşkınlık yarattığı kaydedildi. Makalede "Eğer İsrail, kuzey sınırını sükunet içinde tutmak ve ayrıca Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa, Türkiye'nin örneğinden ders almalı ve Türkiye'nin 'dostane tavsiyesi"ni gözardı etmeli. İsrail, Golan Tepeleri'nin yerine Golan görüşmelerinden çekilmeli" de denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler