2008 yılı Türk diplomasisi -1-

Türk dış politikası 2008 yılının ilk aylarında sıcak gündem maddeleri ve yoğun diplomasi trafiğine sahne oldu... İşte kronolojik olarak 2008 yılında Türkiye dış diplomasisinin manşetine çıkan olaylar...

Yayınlanma: 22.12.2008 - 15:34
Abone Ol google-news

2008 yılı diplomasi alanında yılın son çeyreğinde bazı önemli gelişmeler kronolojik olarak şöyle sıralandı:
 

Ocak:

-Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in tarihi ziyaretleri 2008'in ilk aylarında dikkati çekerken, terör örgütü ile mücadele çerçevesinde Irak'ın kuzeyine düzenlenen operasyonlar Türk dış politikası gündeminde ön sıralarda yer aldı.

3 Ocak:

- KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak Ankara'ya geldi. Talat, Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştü.

Ankara ile Kıbrıs sürecini değerlendiren Talat, Rum tarafındaki seçimlerden sonra bazı girişimler yapılacağını, bu girişimlerin Kıbrıs sorununun kaderini belirleyeceğini kaydetti.

17 Ocak:

- Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen, resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Roçen'in ziyareti, bağımsızlığından sonra Karadağ'dan Türkiye'ye yapılan ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşıyordu.

- ABD'nin Irak Özel Temsilcisi David Satterfield ise Ankara temaslarında, terör örgütü PKK ile mücadeleye Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin de destek vermesi gerektiğini söyledi.

21 Ocak:

- Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir, resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi.
El Beşir, "Darfur'da gerçek cinayet işleyenlerin, Avrupa'dan ve başkalarından yardım alan kişiler olduğunu" öne sürdü.

Bu arada, Anıtkabir özel defteri için El Beşir'in yazısını hazırlarken kapüşonunu çıkartmayarak dikkatleri üzerine çeken Sudanlı basın ataşesi, Türkiye'ye ve Atatürk'ün Türkiye'ye kattığı önemli adımlara çok saygılı olduklarını ifade ederek, yasak ile ilgili bilgisinin olmadığını söyledi.

23 Ocak:

- Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye'ye tarihi ziyarette bulundu.
Türkiye'yi 49 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olan Karamanlis, Türk-Yunan ilişkilerinin tamamen uyumlaştırılmasının temel hedef olduğunu söyledi.
Kıbrıs'ta kalıcı olabilecek çözümün bulunması yönünde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Karamanlis, Türkiye'nin, AB kriterlerini yerine getirdiği takdirde, AB'nin de Türkiye'yi tam üye olarak kabul etmek zorunda olduğunu kaydetti.

- Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'nin yeni yargıcı olarak seçildi.

Karakaş, AİHM yargıcı seçilmesinin ardından, TCK'nın 301. maddesinin ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğunu, maddede değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

24 Ocak:

- AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Ankara'da çeşitli temaslarda bulundu.

30 Ocak:

- Hollanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Frans Timmermans, iki günlük ziyaret için Ankara'ya geldi. Görüşmelerde, Türkiye'nin AB süreci ve Hollanda'nın bu sürece yapabileceği katkılar ele alınırken, Timmermans, Türkiye'nin AB'ye katılımında başarıya ulaşmak için yakın işbirliğinin gelecekte de sürmesini beklediklerini söyledi.

2 Şubat:

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İcra Komitesinin Cidde'de yapılacak toplantısına katılmak üzere Suudi Arabistan'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasına ilişkin tartışmaların Türkiye'yi dışarıda görünüm olarak zayıflattığını ve ortaya konan tezlerin evrensel hukuk kurallarıyla bazen son derece çeliştiğini söyledi.

5 Şubat:

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee'nin davetlisi olarak Hindistan'a gitti.

Babacan, Mumbai, Haydarabad ve Yeni Delhi'de temaslarda bulundu. Babacan, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerine sahip Türkiye ile Hindistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmanın zamanının geldiğini söyledi.

12 Şubat:

- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut ve İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Ankara'da temaslarda bulundu.

13 Şubat:

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de "AB ve Karadeniz Bölgesi Dışişleri Bakanları Toplantısı" na katıldı. Toplantıda KEİ-AB işbirliğinin büyük potansiyeli olduğunu belirten Babacan, bunun karşılıklı çıkara dayanan verimli fırsatlar içerdiğini söyledi.

15 Şubat:

- Filistin'in Avrupa ülkelerindeki büyükelçileri, yaklaşık 3 yıllık aradan sonra Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da bir araya geldi.

Ankara, Türkiye'nin Filistin sorununa verdiği desteği bir kez daha vurgularken, Filistin yönetimi, Türkiye'ye, "Hamas'ı geri adım atması için ikna etmesi" çağrısında bulundu.

- ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.
Mukasey, Türkiye'deki görüşmeleri sırasında terörle mücadele için verimli bir zemin oluşturduklarını, ABD'nin terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

16 Şubat:

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Katar'ın başkenti Doha'da ABD-İslam Dünyası Forumu'na katıldı. Babacan, toplantıda, Türkiye'nin bölgesinde barışın, güvenliğin, istikrarın ve refahın sağlanmasına katkıda bulunmaya devam edeceğini söyledi.

18 Şubat:

- Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye, son yıllarda büyük acılar yaşamış Balkanlar'da kalıcı barış anlayışının hakim olmasına önem vermekte, Kosova'nın bağımsızlığının, bölge ülkeleri arasındaki istikrar ve güven ortamının takviye edilmesi için de vesile teşkil etmesini temenni etmektedir'' ifadesini kullandı.

19 Şubat:

- Senegal Cumhurbaşkanı Abdulaye Wade, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Ankara'ya geldi. Wade, temaslarında, Türkiye-Senegal ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyleyerek, Türk özel sektörünü Afrika'nın açılım kapısı olarak değerlendirilen Senegal'de yatırım yapmaya çağırdı.

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, iki günlük ziyaret için Moskova'ya gitti. Babacan'ın Moskova'daki temaslarında ekonomik ilişkiler ve enerji konusu ağırlıklı olarak ele alındı.

21 Şubat:

- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Irak'ın kuzeyindeki terörist unsurlara yönelik kara harekatı başlattı.

23 Şubat:

- Ürdün Dışişleri Bakanı Selahhaddin Beşir, Ankara'da temaslarda bulurdu.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'ın kuzeyine yönelik başlatılan kara operasyonunun hedefinin terör örgütü PKK olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini önemsemektedir" dedi.

Beşir de "Terörizm, ülkelerimiz ve halkımıza yardım etmiyor" diyerek, terörizmin ekonomik ve sosyal gelişmeye engel oluşturduğuna dikkati çekti.

25 Şubat:

- Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya geldi. Saleh, terörle mücadele konusunda uluslararası dayanışmanın önemine dikkati çekerek, terör kaynakları gerçekten kurutulmak isteniyorsa zengin ülkelerin fakir ülkelere yardım elini uzatması gerektiğini söyledi.

26 Şubat:

- Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Basha Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'ın kuzeyine yapılan askeri operasyonun sınırlarının, amacının ve hedefinin belli olduğunu, hedefine ulaşıncaya kadar devam edeceğini söyledi.

Basha da Kosova'nın bağımsızlığının Sırbistan için de yeni bir şans ve Kosova sorununun başarıyla çözümlenmesinin AB üyeliği için önemli fırsat olduğunu belirtti.

27 Şubat:

- Irak Özel Temsilcisi Vekili Elçi Murat Özçelik, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan ve Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'ndan oluşan bir heyet Irak'a gitti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, heyetin, son MGK toplantısında alınan kararlar çerçevesinde, Irak ile ikili ilişkileri her alanda geliştirmek konusunda Irak Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı'nın iki yardımcısı ve Dışişleri Bakanı'yla görüşmeler yapmak, ayrıca bu vesileyle ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ile temas etmek üzere bir çalışma ziyareti için Bağdat'a gittiği kaydedildi.

28 Şubat:

- ABD Savunma Bakanı Robert Gates, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.
Gates, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı ile Irak'ın toprak bütünlüğü arasında denge kurması gerektiğini" söyleyerek, ABD'nin, Türkiye'nin Irak'a düzenlediği kara operasyonunun kısa sürmesini ve belli noktaları hedeflemesini istediğini ifade etti.

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci'nin (GDAÜ) Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı.

4 Mart:

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara'da Gana Dışişleri Bakanı Akwasi Osei-Adjei ile görüştü.

5 Mart:

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel'e gitti. Babacan, Türkiye'nin terörle çok ciddi bir mücadele içinde olduğunu belirterek, böyle durumlarda Türkiye'nin, iktidarıyla, muhalefetiyle ve tüm kurumlarıyla tek vücut olması gerektiğini söyledi.

7 Mart:

- Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine icabetle iki günlük çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi.

Gül, TSK'nın Irak'ın kuzeyindeki terörist unsurlara yönelik kara harekatının başladığı 21 Şubat 2008 tarihinde harekatın terör örgütünü hedef aldığını iletmek üzere telefonla aradığı Talabani'yi Türkiye'ye davet etmişti.

Ankara'ya göre, uzun bir aradan sonra Irak'tan Türkiye'ye gelen ilk devlet başkanı olan Talabani'nin ziyareti, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüldü.

Talabani temaslarında, Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin bölgede bulunan terör örgütü PKK unsurlarına baskı yaparak, onlardan ya silahlarını bırakmalarını ya da bölgeyi terk etmelerini istediğini söyledi.

8 Mart:

- Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni Ankara'ya geldi. Bakoyanni, 8 Temmuz anlaşmasının Kıbrıs konusunu yeni bir çözüme yönlendirebileceğini söylerken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kıbrıs konusunda 2008 için önemli bir fırsat penceresinin açıldığını düşündüklerini kaydetti.

- Babacan, çeşitli temaslarda bulunacağı ve Senegal'de yapılacak İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) toplantılarına katılacağı ziyaretlerinin ilk durağı olan Moritanya'ya gitti.

9 Mart:

- Türkiye'nin Irak Özel Temsilciliğine, bu görevi bir süredir vekaleten yürüten Elçi Murat Özçelik atandı.

13 Mart:

- Saint Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves, resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Gonsalves, Karayipler'de Türkiye'yi dünyanın giderek gücü artan bir yıldızı olarak gördüklerini söyledi.

17 Mart:

- Estonya Başbakanı Andrus Ansip, Ankara'ya geldi. Ansip, Türkiye'yi bir gün AB'nin içinde görmeyi arzu ettiklerini söyledi.

19 Mart:

- Afganistan Dışişleri Bakanı Dr. Rengin Dadfar Spanta, resmi ziyaret için Ankara'ya geldi.
Görüşmelerde, Afganistan'ın Türkiye'den ek asker istediği yönündeki haberler de değerlendirildi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin askeri konulardaki kararını önümüzdeki günlerde vereceğini söylerken, Spanta konuya ilişkin hiçbir talepte bulunmadıklarını kaydetti.

20 Mart:

- Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Görüşmelerde ikili ilişkiler, terörle mücadele, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Ankara ziyaretinden sonraki gelişmeler ve Basra'da açılması planlanan konsolosluk için çalışmaların hızlandırılması gibi konular ele alındı.

24 Mart:

- ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, çıktığı bölge turu çerçevesinde Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşen Cheney'in görüşmelerinde, Irak, Afganistan, Kosova, Orta Doğu barış süreci ve uluslararası terör konuları ele alındı. Cheney'nin temaslarında, terör örgütü PKK "ortak düşman" olarak nitelendirilerek, "bu ortak düşmana karşı mücadele kararlılığı" vurgulandı.

- Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Ankara'da resmi temaslarda bulundu.

25 Mart:

- Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, 2 günlük ziyaret için Ankara'ya geldi.
Möller, Danimarka'da bir siyasi partinin ancak şiddet kullanıyorsa kapatılabileceğini söyledi.

- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen'in daveti üzerine Hollanda'ya gitti. Resmi ziyaretinde Babacan, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen Hollanda'yı üyelik sürecinde önemli bir ülke olarak değerlendirdiklerini söyledi.

30 Mart:

- Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah, Ankara'da resmi temaslarda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler