Arnavutluk komünist geçmişiyle hesaplaşıyor

Arnavutluk, geçmişteki komünist dönemle hesaplaşma anlamına gelen bir yasayı benimsedi. Muhalefet, bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu ve savcılarla mahkemelere baskı kurulmak istendiğini savunuyor.

Yayınlanma: 22.12.2008 - 20:24
Abone Ol google-news

Arnavutluk Halk Meclisi'nde geçmişteki komünist dönemle hesaplaşma anlamına gelen bir yasa 74 ''evet'' ve 2 ''hayır'' oyu ile benimsedi.

Muhalefetteki sol partili milletvekillerinin protesto ettiği yasa, komünist dönem dosyalarının açılmasını ve resmi yetkililerin komünist dönemdeki faaliyetlerinin araştırılmasını öngörüyor.

Başbakan Sali Berişa, yasayla ilgili dün yaptığı bir konuşmada, ''Bu yasa ahlaki bir yükümlülüktür. Arnavutlar'ın komünist dönemdeki acılarına 'yeter' deme anlamına gelmektedir. Dosyaların açılmasıyla ülkeye büyük bir hizmet yapılıyor ancak muhalefettekiler, geçmişteki suçlarla bağlantılarından ötürü korku içinde'' görüşünü savundu.

Berişa, bu yasayı, Çek Cumhuriyeti'nde benimsenen benzer bir yasayı model alarak hazırladıklarını söyledi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, bugün yasayla ilgili yaptığı açıklamada, ''Komünist dönemin dosyalarının açılmasını destekliyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler