Kayak merkezleri yılbaşına hazır

Türkiye'nin önde gelen kayak merkezlerinde kar kalınlığı Kartalkaya'da 40, Uludağ'da 70, Palandöken'de 35, Kartepe 70, Erciyes'de 37, Bozdağ Ilgaz'da 60, Bayraktepe'de 50, santimetreye ulaştı. Kayak merkezlerindeki oteller misafirlerini yılbaşı için özel programlarla konuklarını ağırlayacak.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 10:28
Abone Ol google-news

Son günlerde artan kar yağışı ile moral bulan kayak merkezleri yılbaşında konuklarını sürpriz programlarla ağırlamaya hazırlanıyor. Palandöken ve Bayraktepe kayak merkezlerindeki otellerde yılbaşı için doluluk oranı yüzde 100'e yaklaşırken, Uludağ'da otel işletmecilerin umudu yerli turistler oldu.

 

Palandöken

Türkiye'nin önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Palandöken Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığı 35 santimetreye ulaştı. Toplam 2 bin 681 yatak kapasitesine sahip 4 otelin bulunduğu merkezde, saatte 14 bin 140 kişi taşıma kapasiteli mekanik tesisler bulunuyor.

Gelen yoğun taleple birlikte yatak kapasitelerinin tamamına yakınını dolduran otel işletmecileri, yılbaşı gecesi için de paket programlar hazırladı. Palandöken Dedeman Otel'in her yıl olduğu gibi bu yıl da konuklarının önemli bir kısmını Ruslar oluşturacak.

Otel Genel Müdürü Nuri Avşarer, yılbaşı için özelikle pistlerde yoğun hazırlıklar yapıldığını söyledi. Karın yeterli yağmaması nedeniyle pistlere suni kar yağdırdıklarını ifade eden Avşarer, ''Suni kar sayesinde yılbaşında pistlerimizde kar sıkıntısı yaşanmayacak. Konuklarımız kayak yapmanın keyfini doyasıya yaşayacak'' diye konuştu.

Otellerinde yılbaşı için yapılan rezervasyon oranının da yüzde 90 olduğunu belirten Avşarer, bu oranın yılbaşına kadar yüzde 100'e ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Avşarer, otellerinde havai fişek, oryantal ve animasyon gösterileriyle renklendirilecek yılbaşı programında da, yabancı konuklara özel mönüler sunulacağını kaydetti.

Polat Renaissance Otel'de de yılbaşına yönelik yapılan hazırlıkların tamamlandığı belirtildi. Otel Genel Müdürü Gökçe Eredor, yılbaşında oryantal ve animasyon gösterilerinin yanı sıra konserler de düzenleneceğini söyledi.

Topkapı Orkestrası'nın konser vereceğini bildiren Eredor, yabancı konuklara yönelik ise sürpriz eğlence programları olacağını belirtti. Avşarer, karın geç yağması ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu yıl yabancı konuk sayısında yüzde 30'a yakın bir düşüş yaşandığı, açığı iç pazarla kapatarak otellerindeki yüzde 70'e varan doluluk oranının yılbaşına kadar yüzde 90'a ulaşmasını umduklarını belirtti.


Bayraktepe

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 2 bin 634 rakımda bulunan Bayraktepe Kayak Merkezi'ndeki bulunan oteller ise yılbaşı hazırlıklarını sürdürüyor.

Saatte 2 bin kişi taşıma kapasiteli sahip mekanik tesislere sahip Bayraktepe'deki kayak pistlerin toplam uzunluğu ise 17 kilometre. Kayak merkezinde son yapılan ölçümlere göre pistlerdeki kar kalığı ise 50 santimetreyi buldu.

Bayraktepe'deki 300 yataklı Toprak Otel Genel Müdürü Ercan Saygı, kar yağışıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin rezervasyon taleplerinin arttığını söyledi. Otellerindeki doluluk oranının alınan rezervasyonlarla yılbaşında yüzde 94 olacağını kaydeden Saygı, yurt dışından Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden daha çok talep aldıklarını vurguladı.

Yılbaşına yönelik özel programlar hazırladıklarını ifade eden Saygı, ''Program kapsamında yılbaşında Türk ve Rus sanatçılar konser verecek. Kafkas Halk Oyunları ekipleri gösteri düzenleyecek. Ayrıca açık havada mangal partisi yapılacak. Gecenin ilerleyen saatlerinde de havai fişek gösterisi yapacağız. Öte yandan, Antalya'dan özel olarak getirtiğimiz animasyon grubunun nefes kesen gösterileri olacak'' diye konuştu.

130 yataklı Çamkar Otel Genel Müdürü Ahmet Galip İpekoğlu ise yılbaşı programı için otellerine opera sanatçıları getireceklerini söyledi.

Bunun yanında yılbaşı programında müzik eğlence programı da olacağını ifade eden İpekoğlu, ''Yılbaşında konuklarımız çok eğlenecek. Aldığımız rezervasyonlarla yılbaşında otelimizdeki doluluk oranı yüzde 100 olacak. Konularımızın tamamı yerli turist. Misafirlerimiz daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir'den geliyor'' şeklinde konuştu.

Bu arada, Bayraktepe'deki 60 yataklı Kardelen Otel'in yılbaşı için doluluk oranının ise yüzde 100 dolu olduğu öğrenildi.

Uludağ

Küresel ekonomik kriz nedeniyle Rus turist sayısında önemli ölçüde azalma beklenen Uludağ'da, işletmeciler yılbaşında umudunu yerli turiste bağladı.

Uludağ Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Serdar Yazıcı, son yağışlarla birlikte ''beyaz cennet''teki tesislerin tamamının açıldığını belirtti.

Karın geç yağması ve insanların keyfi için harcayacağı parada kısıtlamaya gitmesi nedeniyle müşteri sayısında geçen yıllara göre azalma gözlendiğini dile getiren Yazıcı, ''Otellerimizin yılbaşı programları, yeni belli olmaya başladı, kar da yeni yeni istenen seviyeye geldi. Bu hafta sonuna kadar otellerin yılbaşındaki doluluk oranları belli olur'' dedi.
Yazıcı, Uludağ'ın, her yıl aralık ayı sonundan ocak ayının üçüncü haftasına kadar çok sayıda Rus turisti ağırladığını hatırlatarak, şöyle konuştu: ''Küresel finansal kriz nedeniyle dış pazarda bir gevşeme oldu. Rusya'dan gelecek charter seferlerinin büyük kısmının iptal edildiğini öğrendik. Sürekli müşterilerimiz tarifeli seferlerle geliyor fakat charter seferlerinin iptal edilmesi, Uludağ'daki Rus turist sayısının büyük ölçüde azalacağı anlamına geliyor.''

Son yıllarda, mekanik tesislere büyük yatırım yapıldığını ve yeni pistler açıldığına işaret eden Yazıcı, Uludağ'ın, 4 bin yatak kapasitesine sahip 18 özel oteliyle tatilcileri beklediğini ifade etti. Yazıcı, ayrıca, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ait 14 konaklama tesisinin de bin 268 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini kaydetti.

Bu arada, Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, Uludağ'da 4 gün önce başlayan ve aralıklarla devam eden yağışın ardından kar kalınlığı, 70 santimetreyi buldu.

 

Erciyes

Erciyes Kayak Merkezi'nde yeterli yağış olmaması nedeniyle kayak sezonu açamayan işletmecilerin yüzü, geceden beri süren kar yağışı ile güldü.
Kayak merkezindeki otel işletmecileri, kar yağışı yeterli olmadığı için yılbaşı rezervasyonlarına pek ilgi gösterilmediğinden yakınırken, dün başlayan yağış ile kar kalınlığının 37 santimetreye ulaşmasıyla sevinç yaşadı.

Kayak merkezindeki Otel Mirada'nın Satış ve Pazarlama yöneticisi Aslı İba Duran, otellerinde yılbaşı için doluluk oranının şu anda yüzde 40'a ulaştığını söyledi. Yılbaşında üç ayrı mekanda üç farklı eğlence düzenleyeceklerini dile getiren Duran, ''Biz yılbaşıda her şey dahil kişi başına 100 ila 200 YTL ücret uyguluyoruz. Müşterilerimiz için özel kayak pistimiz de var. Otelimizde her türlü kayak malzemesinin satış ve kiralaması da yapılıyor'' dedi.
Yaklaşık bin yatak kapasitesine sahip 5 otelin açık olduğu Erciyes Kayak Merkezi'nde Erciyes Üniversitesi'ne ait 50 yatak kapasiteli, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 70 yatak kapasiteli 2 ayrı sosyal tesis de bulunuyor.

Kayak merkezinde 2 bin 750 metre uzunluğunda 1 telesiyej ile 2 teleski, 4 tane de şinotrak adı verilen kar ezme ve pist düzeltme aracı hizmet veriyor. Sağlık ocağının da bulunduğu kayak merkezinde ayrıca jandarmaya ait kar motosikleti ve paletli personel taşıma, aracıyla ilk yardım ve kurtarma hizmeti de veriliyor.

Bu arada, Erciyes Kayak Merkezi'nde yılbaşı akşamı usta kayakçılar tarafından meşaleli kayak gösterileri düzenleneceği, yaklaşık 30 kayakçının ellerinde meşalelerle batonları olmadan sıra halinde kayarak aşağıya ineceği öğrenildi.

Ilgaz

Önemli kayak merkezlerinden Ilgaz Dağı'nda iki gündür aralıklarla devam eden yağışın ardından kar kalınlığı 60 santimetreyi geçti.

Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, yeni yıl tatili öncesi kayak tesislerindeki bakımın tamamlanmadığını belirterek ''Tesiste gerekli bakımı yaptık. 2 gündür etkili olan kar yağışı da bizi mutlu etti. Kar kalınlığı kayak yapmaya çok uygun'' dedi.

Şu ana kadar istedikleri doluluk oranına ulaşamadıklarını kaydeden Öztürk, Ilgaz Dağı'nda 3'ü kamuya ait toplam 8 otelde 2 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu kaydederek, yılbaşı ve sömestr tatili için rezervasyonların yüzde 50 oranına ulaştığını bildirdi. Öztürk, yılbaşı için Ilgaz'daki tüm otellerin çeşitli eğlence programları düzenlediğini anlatarak, ortaklaşa düzenlenen etkinlikler kapsamında havai fişek gösterileri yapılacağını kaydetti.

Kartepe

Yeni yıla Kocaeli'nin Samanlı Dağları'nın zirvesindeki Kartepe Kayak Merkezi'nde girmek isteyenleri, atlı kızakla karlar arasında gezinti keyfi bekliyor.
Kartepe'deki The Green Park Otel'in Kurumsal İletişim Müdürü Birol Aydın, İstanbul'a 1 saat mesafedeki Maşukiye beldesi sınırları içinde yer alan tesislerde yılbaşı tatilini geçirecekleri için ''rüya gibi'' bir programı hazırladıklarını belirterek, konuklarına yeni yıla tabiatın bembeyaz örtüsü üzerinde ''merhaba'' deme imkanı sunacaklarını söyledi.

Otelde yılbaşı tatili için tek kişilik oda fiyatlarının 350-400 YTL, çift kişiliklerin ise 550-600 YTL olarak belirlendiğini kaydeden Aydın, konaklama fiyatlarına açık büfe kahvaltı, akşam yemeği ve gece çorbasının dahil olduğunu kaydetti. Aydın, 250 oda, 50 apart ve 800 yatak kapasiteli otelde yılbaşı için rezervasyonun şu anda yüzde 60 dolayında olduğunu, yılbaşı gecesi otelin doluluk oranının yüzde 85'e ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Kartepe'de kar kalınlığının 70 santimetreye ulaştığını, aralıklarla devam eden kar yağışıyla yılbaşı gecesi kar kalınlığının bir metreyi aşmasının beklendiğini ifade eden Aydın, uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişen 14 kayak pistinin kayak tutkunlarının hizmetine açılacağını, pistleri yılbaşı için otelde konaklayacak müşterilerinin de kullanabileceğini dile getirdi.

Aydın, ''Karadeniz Gecesi'', ''Güney Doğu Anadolu Gecesi'' gibi etkinlikler ve sürpriz sanatçılarla düzenlenecek yılbaşı eğlencesinin yanı sıra konukların ek ücret ödemeden kapalı yüzme havuzu, sauna, buhar odası ve geleneksel Türk hamamından oluşan spor sağlık merkezini de kullanarak dinlenme imkanı bulabileceğini vurguladı.

 

Hazarbaba

Elazığ'ın Sivrice ilçesi yakınlarındaki Hazarbaba Kayak Merkezi'nde de yılbaşı gecesi için hazırlıklar tamamlandı.

Hazarbaba Kayak Merkezi Tesisleri'nin işletmecisi Ramazan Ayhan, Kurban Bayramı'nda açtıkları sezonun ilk günlerinde yoğun kar yağışı nedeniyle yeterli verimi alamadıklarını söyledi.
Son 10 yıldan bu yana dönemin en yoğun kar yağışına şahit olduklarını aktaran Ayhan, ''Kayak pistimizde 1 metre kar kalınlığına ulaştık. Tesisimizde telesiyej var. İlçe ile tesis arasındaki yol, zincirsiz çıkılabilecek seviyede. Araçları ile gelemeyen kayak severler için de hem il merkezi hem de Sivrice'den servis imkanı sağlıyoruz'' dedi.
Tesiste konaklama merkezinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu, bu sorunun çözülmesi için 60 yataklı bir otel yapmayı düşündüğünü anlatan Ayhan, ''Bazı problemlerimiz var. Şu anda mevcut ekonomik ortamda büyümekten çok küçülerek ayakta kalmayı düşünüyoruz. Mevcut binaları revize edip otel yapmayı düşünüyorum. Çünkü özellikle gruplara verilen hizmette barınma imkanı sağlamamız gerekiyor'' diye konuştu.

Yılbaşı gecesi tesiste ayrı bir program yapacaklarını bildiren Ayhan, şunları söyledi:
''Yılbaşı gecesi gece kaymaya imkan sağlayacak şekilde pistlerimize meşaleler koyacağız. Kayak evinin önünde ateş yakılacak, müzik programlarımız olacak. Programda fiks mönü, mangal, soğuk ve sıcak yemekler bulunuyor. Misafirlerimiz isterlerse sabaha kadar eğlenebilecekler. Barınma sorununu tesise en yakın otelin en fazla 6 kilometre mesafede olmasını göz önünde bulundurarak çözmeyi düşünüyoruz.''

Davraz

Isparta Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, yeni yıla vatandaşların Davraz'da kayak yaparak girmesini temenni ettiklerini söyledi.

Davraz Kayak Merkezi'ndeki 1210 metre uzunluğundaki birinci telesiyej ile 1961 rakıma, 936 metre uzunluğundaki ikinci telesiyej ile de 2 bin 150 rakıma kadar ulaşılabildiğini dile getiren Şaşmaz, merkezde, 650 metre uzunluğunda bir de teleski bulunduğunu kaydetti.Davraz Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının ancak ikinci telesiyejin bittiği noktada 20 santimetreye ulaştığı belirten Şaşmaz, bu nedenle henüz kayak yapılamadığını dile getirdi. Davraz Kayak Merkezi'ndeki oteller de, yılbaşı için misafirlerine konaklamalı ve konaklamasız programlar hazırladılar. Kayak merkezinde bulunan 285 yatak kapasitesi Sirene Davraz Oteli'nde, yılbaşı gecesi İhsan Kayral ve Klasiko Orkestrası sahne alacak. Otel yetkilileri, yılbaşında tek gece konaklamak için 450 YTL, 2 gece için 600 YTL, 3 gece için 750 YTL, 4 gece için de 900 YTL'den oluşan paket program tercihleri sunuyor.

Davraz Kayak Merkezi'ndeki 50 yatak kapasiteli Selene Otel'de ise eğlence programı düzenlenecek. Oteldeki yılbaşı balosuna giriş fiyatı 80 YTL olarak belirlenirken. konaklamak isteyenler de 140 YTL ödeyecek. Her iki otelde de, yılbaşı için rezervasyonların devam ettiği bildirildi.

 

Kartalkaya

Türkiye'nin en gözde kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya'daki oteller, kayak sezonunu açmak için kar yağışını dört gözle beklerken, dün geceden beri etkili olan yağışla yılbaşı rezervasyonları için umutlandı.

Grand Kartal Oteli Genel Müdürü Halit Ergül, pistlerde yeterli seviyede kar olmadığı için yılbaşına yönelik rezervasyonların sınırlı sayıda kaldığını ifade ederek, dün geceden beri devam eden yağışla birlikte kar kalınlığının 40 santimetreyi geçtiğini söyledi.

Yağışın gün boyu sürmesi durumunda yarın Kartalkaya'da kayak sezonunun açılacağını belirten Ergül, yılbaşı gecesi için de rezervasyonların yüzde 100'e ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Ergül, yılbaşı gecesi için de kayak merkezindeki tüm otellerin müşterileri için özel eğlence programları hazırladığını sözlerine ekledi. Kartalkaya'daki 3 ayrı otelde toplam 2 bin yatak kapasitesi bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler