Danıştay'a ilk dava İP'den

İşçi Partisi, 29 Mart Yerel Seçimlerinde kullanılacak seçmen kütüklerinin iptali için Danıştay'a dava açtı. Öte yandan DSP'li milletvekili Tayfun İçli'de yarın seçmen kütüklerinin iptali için Danıştay'a dava açacağını söyledi.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 10:40
Abone Ol google-news

İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Özbey, yaptığı açıklamada, Danıştay'ın seçimleri tartışmalı ve şaibeli hale getireceği açık olan seçmen kütüklerinin gerçeğe uygun olmayan düzenlemesine olanak tanıyan Yüksek Seçim Kurulu ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan 5 Eylül 2008 tarihli protokolü iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Danıştay'ın yine Anayasaya aykırı hükümlerden oluşan 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun iptali için de Anayasa Mahkemesi'ne başvurması gerektiğini ifade eden Özbey, şunları kaydetti: "Seçmen kütükleri iptal edildiğinde, seçim takviminin etkilenmemesi söz konusu değildir. Yüksek Seçim Kurulu'nun denetim ve yönetimi altında, referandumda kullanılan seçmen kütükleri güncelleştirilerek, süresinde, güvenli, dürüst bir seçim yapılması mümkündür."

 

DSP de yarın dava açacak

Öte yandan DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle hazırlanan seçmen kütüklerinin iptali için yarın Danıştay'a dava açacağını söyledi.

İçli, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) dün yaptığı açıklamalarda, daha önce kendilerinin dile getirdiği pek çok hatayı kabul ettiğini söyledi.

Pek çok siyasi parti ve hukukçunun bu konuda kendisinin görüşüne katılmasından memnun olduğunu da ifade eden İçli, seçmen kütüklerinin iptali için hazırladığı dava dilekçesini yarın saat 10.00'de Danıştay'a vereceğini bildirdi.

Seçmen kütüklerinin ''ülke çapında düzenleyici bir işlem'' olduğu için doğrudan Danıştay'a dava açılabileceğini kaydeden İçli, dava dilekçesinde seçmen kütleriyle ilgili yürütmenin durdurulmasını da isteyeceğini söyledi.

YSK'nın 5 Eylül 2008 tarihinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile imzaladığı protokole göre, seçmen kütüklerinin adrese dayalı kayıt sistemiyle hazırlandığını kaydeden İçli, bu protokolün de iptalini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler