Kazakistan'da seçim yasası değişiyor

Kazakistan'da Seçim Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısı kabul edilerek Senato'ya gönderildi. Yeni tasarı sayesinde parlamentoya en az 2 siyasi parti girebilecek.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 15:37
Abone Ol google-news

Kazakistan'da Seçim Yasası, parlamentoya en az iki siyasi partinin girmesini güvence altına alacak şekilde değiştiriliyor.

Kazinform ajansının haberine göre, parlamentonun alt kanadı Mecliste bugün görüşülen Seçim Yasası'nda değişiklik öngören tasarı, kabul edilerek Senatoya gönderildi.

Tasarıda öngörülen en önemli yenilik, parlamentoya en az iki siyasi partinin girmesini garantiyelecek düzenlemenin yer alması.

Bu kapsamda, gerekirse yüzde 7 barajı kaldırılacak ve buna rağmen seçim bölgelerinde ikinci bir partinin temsil için gerekli oyu alamaması halinde, oy dağılım işlemi yeniden düzenlenerek, en fazla oy alan ikinci partinin de parlamentoya temsilci göndermesine imkan sağlanacak.
Tasarıyla, Merkez Seçim Komisyonu ve Bölge Seçim Komisyonlarının görevleri, adaylık başvurusu, aday belirleme ve seçim süreciyle yerel seçimlere ilişkin de bazı yeni düzenlemeler getiriliyor.

Seçim Yasası daha önce yüzde 7 seçim barajı öngörüyordu. Bu nedenle 2007 Ağustos ayında yapılan son Meclis seçimlerinde barajı sadece yönetim yanlısı Nur-Otan Partisi aşmıştı. Seçime giren diğer 7 partiden hiçbiri barajı aşamamıştı. Bu sonuç, ülke içinde ve dışında yoğun eleştirilere neden olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler