Seçmen kütüklerinde "pes" dedirten olaylar

Seçmen listelerinde yaşanan yanlışlıklar Türkiye'nin gündemine oturdu. Aynı seçmenin birden fazla adreste kaydedilmesi ya da bazı seçmenlerin listelerde yer almaması, hayali seçmenler ve teröristlerin de seçmen listelerinde bulunması seçimin güvenilirliğine gölge düşürdü. Listelerdeki 6 milyonluk artış ise 18 yaşına giren nüfusla açıklanmaya çalışıldı.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 08:00
Abone Ol google-news

29 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için askıya çıkarılan seçmen listelerinden yıllar önce ölenler de çıktı, dağdaki teröristler de. Kimi yerlerde ise bazı köyler ve beldelerde yaşayanlar seçmen listelerine hiç dahil edilmedi. Listelere göre bir ilde aynı konakta ikamet ettikleri için iki valinin seçmen olarak göründü, hayali adreslerde ve hayali seçmenler tespit edildi. İlçe seçim kurulları şikayetlerden bunalırken, suç duyurusu dosyalarını koyacak yer bulmakta zorlanıyorlar.

 

Seçmen listelerindeki öne çıkan ilginç hatalardan bazıları şöyle:

 Rahmetli seçmenler: Yerel seçimler öncesi seçmen listelerinden hayalet seçmenler çıktı. Bir çok ilde ölmüş yakınlarının isimlerini listede görenler şok yaşadı. Trabzon'da 20 yıl önce hayatını kaybeden Muhammet Baş'ın ismi, Bahçecik mahallesinde asılan seçmen listesinde seçimde oy kullanılabilecekler arasında yer aldı.

İzmir'in Karabağlar İlçesin'de yaşayan İsmail Zeki'nin 41 yıl önce iki aylıkken ölen kızı Zeynep Zeki'nin adı da seçmen listelerinde çıktı. Benzer bir olayda Antalya'da yaşandı. Antalya'da oturan emekli işçi 62 yaşındaki Feyzi Ölçer'in, 1963 yılında 6 aylıkken kaybettiği oğlu Niyazi Ölçer de seçmen kütüğünde yer aldı.
 

Kaybolan ikametgahlar: İzmir'in Limontepe Mahallesi'nde yıllardır aynı adreste ikamet eden mahalle sakinlerinin ismi ya listede bulunamadı ya da adreslerinde başka birileri göründü.
Denizli'de oturan 62 yaşındaki Rabia Önder ise, seçmen listesinde hiç gitmediği İstanbul Beylikdüzü'nde kayıtlı çıkarken, Eskişehir'de de Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi DSP'li Jale Nur Süllü'nün adı başka bir kimlik numarasıyla Konya Ereğli nüfus kayıtlarında da yer aldı.
 

Muhtar da 360 seçmenin oturduğu evi arıyor: Konya'nın Ereğli İlçesi'nde mahalle muhtarının bile bilmediği 'Yurt Sokak No:15' adresinde 360 seçmenin kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Ev gösterilen adresin Polis Meslek Yüksekokulu'nun Öğrenci Yurdu olduğu, polis adaylarının okul yönetimi tarafından topluca Nüfus Müdürlüğü'ne götürülüp seçmen yazdırıldığı ortaya çıktı. İstanbul'un yeni ilçesi Beylikdüzü'nde de inşaat halindeki bir binada 211 seçmenin yer aldığı gündemi sarstı.

Hayali adres ve hayali seçmenler: Ankara'nın Kazan İlçesi'nde İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı itirazlar üzerine tüm adres beyan formlarını isteyerek inceleme yaptı. Başkanlığın yaptığı incelemede yüzlerce seçmenin aslında olmadığı ve birçok adresinde boş arsa, inşaat ya da hayali olduğu görüldü. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı formları düzenleyen görevliler ve gerçek beyanda bulunmayarak sahte seçim kütüğü oluşturulmasına yol açan kişiler hakkında Kazan Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


Pardon, unutmuşuz: Samsun'da nüfusu 4 bin 700 olan, seçmen sayısı ise 3 bin 350 olarak tahmin edilen Çarşamba ilçesi'nin Çınarlık beldesi seçimlerde unutuldu. Ardahan'da da, Ardahan'ın Çıldır İlçesi'ne bağlı Horozöttü Köyü görevliler tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde (ADNKS) unutulunca, bu köyden tek bir seçmen bile yazılmadı.

Vali Zengini il:Çorum'da eski vali ve halen görev yapan vali aynı adreste seçmen olarak kaydedildi Çorum eski valisi Hüseyin Poroy ikamet kaydını Ankara'ya getirdiği halde hâlâ Çorum Vali Konağı'nda seçmen olarak kaydedildi.
 

Teröristler kütükten silindi: MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın gündeme getirdiği PKK'lı teröristlerin seçmen kütüklerine yazıldığı iddialarının ardından Abdullah Öcalan ile DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici'nin akrabalarının da aralarında bulunduğu çok sayıda teröristin seçmen listesinde yer aldığı ortaya çıkarken, YSK bunlardan Cemil Bayık ve Mercan Kara'nın kütükten silindiğini açıkladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler