İsmet İnönü anılıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 35. yılında Anıtkabir'de anıldı. İnönü'nün kabri başında düzenlenen törene katılmayan Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan temsil etti.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 10:01
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 35. yılında Anıtkabir'de düzenlenen törenle anıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan, Anamuhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümeti temsilen Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Ankara Valisi Kemal Önal, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları, İnönü ailesi, CHP'li bazı parti yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan'ın Atatürk'ün kabrine çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından heyet, İnönü'nün kabrinin bulunduğu bölüme geçerek, Cumhurbaşkanlığı adına Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan, Başbakanlık adına Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner ve ailesi adına İnönü'nün kızı Özden Toker, İsmet İnönü'nün kabrine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulunuldu. 

 

Doğduğu evde tören

İsmet İnönü, ölümünün 35. yılında İzmir'de doğduğu evde de anıldı. Konak İnönü Sokağı'ndaki evde düzenlenen anma törenine Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, İsmet İnönü'nün son Genel Sekreteri Şeref Bakışık, il genel meclisi üyeleri ile belediye meclisi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Ressam Cahit Koççoban'ın İsmet İnönü'nün yaşamından kesitler sunduğu sergi ilgiyle izlendi.


Pembe Köşk'te mevlit okutuldu

İsmet İnönü'nün 35. ölüm yılı dolayısıyla Pembe Köşk'te ise mevlit okutuldu. İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker'in ev sahipliği yaptığı mevlit, basına kapalı yapıldı.
Mevlide, İnönü ailesi mensupları ve yakınlarının yanı sıra 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un eşi Sevil Başbuğ, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt de katıldı.



Cumhurbaşkanı Gül'ün mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün ölümünün 35. yılı nedeniyle kızı Özden Toker'e bir telgraf gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül telgrafında şunları kaydetti:
"İstiklal Savaşı'nın büyük kumandanı, değerli siyaset ve devlet adamı İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü vefatının 35. yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum. Büyük Atatürk'ün yakın silah ve dava arkadaşı İsmet İnönü, milletimizin yetiştirdiği seçkin bir şahsiyet olarak, tarihimizdeki yerini almıştır. İsmet İnönü, gerek İstiklal Savaşı'nın kazanılmasında, gerek modern Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasında ve gerekse ülkemizin içte ve dışta güçlenmesi sürecinde önemli görevler üstlenmiş, milletimize hizmetlerde bulunmuştur. Türk milleti, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için kararlılıkla çalışan İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü daima şükranla hatırlayacaktır."


Başbakan Erdoğan'ın mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsmet İnönü'nün ölüm yıldönümü nedeniyle yayımladığı  mesaj ise şöyle:
"İsmet İnönü, gerek kurtuluş savaşımızda gerekse daha sonra üstlendiği görevlerde bir devlet ve siyaset adamı olarak ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı ve 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'yü aramızdan ayrılışının 35. yıl dönümünde saygıyla rahmetle anıyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler