8 Üyeden Kılıç'a tepki

Belde belediyelerinin seçime girme izni vermesinin ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Anayasa Mahkemesi'nin 8 üyesi Başkan Haşim Kılıç'ın 'kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin' yaptığı açıklamaya katılmadıklarını belirtti. Üyeler, 'Anayasa Mahkemesi, salt çoğunluk ile karar verir. Bunun dışında yapılan açıklamalar Mahkemeyi bağlamaz' dedi.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 10:08
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi'nin 8 üyesi, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, 'kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin' dün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesi'nin görüşünü yansıtmamadığını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş'ın imzaları bulunan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2008 gününde yapılan açıklama, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamaktadır. Anayasa'nın 149. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Bu bağlamda, belirtilen usule uyularak yapılmayan açıklamalar Mahkeme görüşü olarak kabul edilemez. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasından, anayasal görev, yetki ve sorumluluk, ilgili kurum ve kuruşlara aittir. Önceden haberdar olmadığımız, bu nedenle de oluşumuna hiçbir katkıda bulunamadığımız açıklamaya katılmıyoruz.''

Kılıç, Erdoğan’ın kapatılan belediyelere ilişkin karar veren Danıştay’ı hedef almasının hemen ardından Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan Erdoğan’a destek niteliğinde bir açıklama yapmıştı. Danıştay’ı “Anayasayı ihlal etmekle” suçlayan açıklamanın başkan Haşim Kılıç tarafından yapılması yargıda tartışmalara yol açmıştı.

 

Mahkeme bölündü

Danıştay 8. Dairesi'nin kapatılan bir beldeye yerel seçime girme vizesi vermesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun kapatılan tüm beldelere bu hakkı vermesi üzerine Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'nın yazılı bir açıklama yaparak bu durumu sert bir dille eleştirmesi Yüksek Mahkeme'de sert rüzgarların esmesine yolaçtı. Mahkeme Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı yazılı açıklamadan haberi olmadığını ve bu görüşe katılmadığını açıklayarak tartışmanın ilk işaretini vermişti. Kılıç'ın, Paksüt'ün bu sözlerine de tepki göstererek, "Zaten bu karara muhalif kalmıştı" yorumu iplerin kopmasına yol açtı.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayı değerlendirmek üzere bugün Yüksek Seçim Kurulu da bir toplantı düzenleyecek. Öte yandan Danıştay ve Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun da bir açıklama yapması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler