Noel gölgede kaldı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, 6 Aralık tarihinde 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından yaşanan şiddet ve çatışma gösterilerinin tekrarlanacağı korkusunun gölgesinde Noel kutlamaları yapıldı.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 21:25
Abone Ol google-news

Yunan basın-yayın organları, çatışmaların yerini daha fazla protesto eylemlerine bırakmasıyla birlikte ''yaralarını saran'' başkentin merkezinde, Noel çerçevesinde çocuklar için kurulan atlı karınca ve hediyelik oyuncak satan portatif dükkanlara uğrayan Yunanlıların sayısında geçtiğimiz yıllara oranla büyük düşüş gözlendiğini belirtti.
Sindagma Meydanı'nda bulunan, geçtiğimiz günlerde yaşanan çatışma ile yağma olaylarında ateşe verilen ve yerine yenisi yerleştirilen dev Noel ağacının onlarca çevik kuvvet elemanı tarafından korunduğu kaydedilen haberlerde, yeni çatışmaların yaşanmasından endişe duyan halkın, kent merkezinden uzak kalmayı tercih ettiği ifade edildi.

Olaylar süresince zarar gören iş yerlerinde tamirat çalışmalarının tamamlanmasına rağmen halkın, olağan Noel kutlamaları ve alışveriş için kent merkezine rağbet göstermemesinin iş yeri sahiplerinin moralini bozduğu belirtildi. Geçtiğimiz senelerde, yüzde yüz oranında doluluk yaşanan çok sayıda eğlence yerinin, hayat pahalılığı ve olay çıkması endişesiyle halkın evlerinde kalmayı tercih etmesi nedeniyle kapalı kaldıkları kaydedildi.

İç ve dış turizmde de sorunlar yaşandığı, rezervasyonların Atina istikametine yüzde 90 oranında iptal edildiği, önümüzdeki aylarda da iptal oranının yüksek kalmasının beklendiği ifade edildi. Bu arada, noel alışverişleri çerçevesinde kazançlarında artış kaydetmeyi ümit eden ancak yağma ve ateşe verilme gibi nedenlerle zarar gören iş yerlerinin kapalı olması, çalışanların da işsiz kalması Noel heyecanına gölge düşürdü.

Haberlerde, kutlamaların olaysız geçmesinin ümit edildiği ancak bu sabaha karşı başkentte bir kamu binası, bir banka şubesi ile 3 oto galerisinin hedef alındığı saldırılar düzenlendiği bildirildi. Öte yandan, polisin, Grigoropulos'un yaşamını yitirmesinin ardından çıkan olaylara dikkatini yoğunlaştırmasından faydalanan hırsızların, sonuncusu Noel arifesinde olmak üzere, 20 gün içinde 27 banka şubesini soydukları da belirtildi. Soygunlarda çalınan paranın miktarına ilişkin olarak bilgi verilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler