'Düzenleme Anayasa'ya aykırı'

TBMM Genel Kurulu'nda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın 29. maddesi kabul edildi. Belediyelerin aldığı elektrik ve havagazı tüketim vergileri, bütçeye gelir kaydedilecek. CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, son dakikada yapılan değişiklikleri eleştirerek, bu düzenlemelerin, anayasaya aykırı olduğunu ve tasarıyı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

Yayınlanma: 26.12.2008 - 21:49
Abone Ol google-news

Tasarının, ''kısmen veya tamamen uygulanmayacak hükümler'' başlıklı 29. maddesi üzerinde AKP milletvekillerince verilen önergeyle, değişiklik yapıldı. Buna göre, özelleştirme gelirleri, bütçeye aktarılacak, ancak karşılığında bütçeye ödenek eklenmeyecek. Belediyeler, ileri teknoloji ve büyük tutarda maddi kaynak gerektiren alt yapı projelerinin finansmanı için yapacakları borçlanmalarda da kanunda belirlenen limitlere uyacaklar. Mevcut duruma göre, belediyeler bu yatırımlar için belirlenen limitleri aşabiliyor.
Belediyelerin aldığı elektrik ve havagazı tüketim vergileri, bütçeye gelir kaydedilecek.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri listelerinde yer almayan kişilerin başvurularını sonuçlandırılma süresi 2 aydan, 8 aya çıkarılacak.

İkinci el araç satış sözleşmelerinin, Trafik Tescil Şube Müdürlüklerince yapılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihi, 2010 yılına ertelendi.

'Gümrükten mal kaçırıyor gibi'

CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, son dakikada yapılan değişiklikleri eleştirerek, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu ve tasarıyı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise değişikliklere tepki göstererek, önergeden haberdar edilmemelerini eleştirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da değişiklikler hakkında bilgi verebileceğini, ''gümrükten mal kaçırıyor'' gibi davranılmasının bir anlamı olmadığını söyledi. Unakıtan, ''Hangi önergeyi 1-2 gün önceden veriyoruz?'' diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler