'Gavuru yapacağına bizden birini resmet'

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde heykeltıraş-ressam Sağlam çiftinin bir ressam arkadaşıyla birlikte kurdukları sanat atölyesindeki Leonardo da Vinci'nin ünlü 'Altın Oran' heykelinin figürü 'Buraya kilise yapılıyor, İsa'nın çarmıha gerilişi yapılıyor' denilerek parçalandı.

Yayınlanma: 27.12.2008 - 09:55
Abone Ol google-news

Lüleburgaz Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri Mehmet Latif Sağlam, eşi Nejla Taysun Sağlam ve emekli resim öğretmeni Mehmet İlke Devrim’in kurduğu atölyenin girişine Leonardo da Vinci’nin ünlü “altın oran” figürünü yapmaya başladı. Bir gün arayla atölyeye gelen iki genç, “Burada ne yapıyorsunuz? Kilise yapıyormuşsunuz diye duydum” ve “Niye elin gâvurunu yapıyorsunuz, bizden birilerini, örneğin Mimar Sinan’ı yapsanız daha iyi olmaz mı?” diyerek sanatçılara tepki gösterdi.

 

Tehditler bitmedi

Mehmet İlke Devrim, “Burası kilise değil, sanat atölyesi, bu yaptığımız da sanatın, bilimin temel öğretilerinden biridir, kötü bir şey değil, bunu internetten, kitaplardan inceleyebilirsiniz” yanıtını verdi ancak tehdit ve mesajların arkası kesilmedi. Bir gün sonra başka bir genç “Burada ne yapıyorsunuz beyefendi? Bu İsa’nın çarmıha gerilişi mi?” diye sordu. Devrim, “Biz plastik sanatlar yapıyoruz. Bu İsa’nın çarmıha gerilişi değil, bu Leonardo’nun ‘Altın Oran’ figürü” diye yanıt verdiyse de gençleri ikna edemedi ve 14 yaşlarındaki bir genç yapımı devam eden eseri tekmeledi, daha sonrasında da atölyenin kapısının önüne bomba süsü verilmiş bir kutu bırakıldı. Geçen çarşamba gecesi ise Sağlam’ın yaptığı “Altın Oran” rölyefi paramparça edildi. Savcılık konuyla ilgili soruşturma başlattı.

 

'Yapanları kınıyoruz'

Sağlam, çirkin bir saldırıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, “Yıllar öncesinden heykele tüküren insanlar, zamanında gerekli tepkiler gösterilmediği ve heykel gerekli çevrelerce doğru ifade edilmediği için bu sefer saldırı farklı bir şekilde kendini gösterdi. Bu, çirkin bir saldırıdır. Yapanları kınıyoruz” diye konuştu.

 

'Yeniden yapacağım'

Sanat üretmeyi sürdüreceğini vurgulayan Mehmet Latif Sağlam, “Ürettiklerimizi insanlarla paylaşmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğimiz herkes tarafından iyi bilinmelidir. Bu rölyefi de yeniden en iyi şekilde yapacağım” dedi. Devrim ise, “Dilsiz, savunmasız bir sanat eserine yapılan bu saldırı cahilliğin, cehaletin sonucudur” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler