ASMMMO vergi artışlarını uyardı

ASMMMO Başkanı Ali Metin Polat, 2009 yılında maktu vergi ve cezalarındaki yüzde 10'ları aşan artışın vatandaşı ve reel sektörü olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Kriz ortamında maktu vergi ve cezaların artırılması, yangının üzerine benzin dökmektir" dedi.

Yayınlanma: 27.12.2008 - 10:18
Abone Ol google-news

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, yaptığı yazılı açıklamada, 2009 yılında uygulanacak maktu vergi ve cezalarında yüzde 10'ları aşan artışları eleştirerek, vergilerdeki artışın piyasalardaki güvensizliği daha da artıracağını vurguladı. Sıkıntı içinde olan reel sektörün vergi artışlarıyla daha da zorlanacağını söyleyen Polat, "Kriz ortamında vergi ve cezaların düşürülmesi yerine artırılması yangının üzerine benzin dökmektir" dedi.

Polat, 1 Oacak 2009 tarihinden itibaren değerli kağıt bedellerinin yüzde 14.3, damga vergisi ve motorlu taşıt vergilerinin yüzde 12, emlak vergilerinin yüzde 6 oranında artırılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Büyüme rakamlarındaki düşüş ve işsizlikteki artış, küresel ekonomik krizin olumsuz etkileri altında kaldığımız 2009 yılının çok zor bir yıl olacağını göstermektedir. Piyasalar daralmakta, inşaat, tekstil ve otomotiv sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerde ciddi bir durağanlık yaşanmakta, güvensizlik artmaktadır.

Reel sektörümüzü doğrudan etkilemeyen başlayan ekonomik krizi en az zararla atlatabilmek için alınacak önlemlerden en önemlileri sıkıntıda olan sektörlere finans desteği sağlamak ve vergi oranlarını düşürerek, piyasaları canlandırmaktır."

Ağır vergi yükünü hafifletmek bir yana, hükümetin maktu vergi ve cezaları artırmak yoluna gittiğini ve böylelikle ekonomik krizin faturasının vatandaşın omzuna yüklendiğini ifade eden Polat, "Yüksek vergiler talebi daraltacak, zaten durağan hale gelen yatırımların daha da kısılmasına neden olacaktır. Bu nedenle maktu vergi ve cezalarda ortalama yüzde 12 oranında artışı öngören düzenlemenin yürürlüğe konmamasını talep ediyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler