Saldırılar 'soykırım' olarak nitelendirildi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara tepkilere artıyor. El Fetihli yöneticilerden Muhammed Dahlan, saldırıları kınayarak, "Hepimiz, Hamaslısı da El Fetihlisi de biriz" dedi. Saldırılar nedeniyle toplanan BMGK 'şiddete son verin' çağrısında bulunurken, en tepkili açıklamalar İran'dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı saldırıları 'soykırım' olarak nitelendiriken, İran dini lideri Ayetullah Hamaney ülkede genel yas ilan etti. Türkiye'nin ise diplomatik görüşmeleri devam ediyor.

Yayınlanma: 28.12.2008 - 08:52
Abone Ol google-news

Hamas'ın 2007 haziran ayında bölgede yönetimi ele almasından sonra hedefindeki isimlerden biri olan ve Gazze'den çıkmak durumunda kalan El Fetihli yöneticilerden Muhammed Dahlan, İsrail'in operasyonunu şiddetle kınadı. Dahlan, "Hepimiz, Hamaslısı da El Fetihlisi de biriz" dedi.

Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyaz da bakanlar kurulunu olağanüstü topladı. İsrail'i kınayarak saldırıları derhal durdurmasını istedi. Birleşmiş Milletlere, Dörtler Grubu'na, Arap ülkelerine müdahale çağrısında bulunan Feyyaz, Filistin'de (El Fetih ve Hamas arasında) iç barışın bir an önce sağlanmasını da istedi.

Batı Şeria'da Ramallah'ta, El Halil'de, Nablus'ta, Tubas'ta İsrail operasyonuna karşı gösteriler yapıldı. Bu gösterilere, uzun süredir ilk kez olmak üzere Hamas'ın da aralarında bulunduğu tüm Filistinli gruplar katıldı.

Ramallah'ta Beyt El Yahudi yerleşimi yakınlarında bir grup Filistinli genç, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı, askerlerle Filistinli gençler arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, Filistinli gençlere plastik mermilerle karşılık verdi. Doğu kudüs'te de Arap gençleri operasyonu protesto etti. Çıkan olaylarda bazı gençlerin polis tarafından tutuklandığı ifade edildi.

Beytüllahim'de Gazze operasyonunu protesto eden Filistinli yetkililer, Noel ışıklandırmalarını söndürdü.

Filistin-İsrail barış görüşmelerinde, Filistin tarafına başkanlık eden Ahmed Kurey (Ebu Ala) ve bir grup El Fetihli yetkili, Gazze'ye göndermek üzere Filistin Kızılayı'na kan bağışında bulundu.

Öte yandan, Gazze'deki Filistinli militanların operasyon sonrası roket saldırıları da artarak devam ediyor. Gazze'ye 20 kilometre mesafedeki tüm Yahudi yerleşimleri ve kibutzlarda (çiftlik) yaşayan İsrailliler sığınaklara taşındı.


BM Güvenlik Konseyi: Saldırıları durdurun

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi, taraflara şiddete son vermeleri çağrısında bulundu ve Gazze'deki insani ve ekonomik ihtiyaçlara dikkati çekti.

Konseyin 15 üyesinin katılımıyla yapılan ve kapalı kapılar ardında yaklaşık 4 saat süren toplantıdan sonra Konsey Başkanı, Hırvatistan Temsilcisi Neven Jiruca tarafından gazetecilere okunan bildiride, Gazze'de yükselen tansiyondan duyulan endişe dile getirildi ve taraflara, şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Bildiride, Gazze halkına gıda, yakıt ve tıbbi yardım sağlanmasının gerekliliği vurgulandı, sınır geçişlerinin bu amaçla açılması istendi.

Kaynaklar, toplantının, konseyin tek Arap üyesi olan Libya'nın talebi üzerine yapıldığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışmalar Kuruluşu (UNRWA), Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krizin gün geçtikçe kötüleştiğini açıklamıştı.

 

Saldırılar 'soykırım' olarak nitelendirildi

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Filistinli bazı yetkilileri arayarak olaydan duyduğu üzüntüyü bildirdi ve Filistin halkının yanında yer almaya devam edeceklerini iletti.

Ahmedinejad, "İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarından son derece rahatsız olan İran halkı, mücadelenin sonuna kadar Filistin halkıyla beraber olacaktır", "İsrail'in belini kıran ve onların ümitlerini yok eden Filistin halkının direnişidir" diyen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Filistin direnişini desteklediklerini yineledi.

İran Cumhurbaşkanı, "Son saldırılar, siyonist rejimin durumunu değiştirmeyecek, tam tersine İsrail'in suç dosyasını daha da kabartacak ve onların sonunu vahim hale getirecek" diye konuştu.

Saldırıları 'soykırım ' olarak nitelendiren İran Dışişleri Bakanlığı uluslararası topluluğa, Filistinlileri savunma çağrısında bulunuldu.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de Meclis'te yaptığı konuşmada, "İsrail katliamlarına maruz kalan Filistin halkı yalnız değil, Filistinlilerin direnişi hepimizin kalbinde yer alıyor" dedi.

İsrail'in bu saldırılarla ulaşmak istediği hedeflere varamayacağını belirten Laricani, "İran halkı, devleti ve meclisi, Filistin halkının yanında yer almaya devam edecek" ifadesini kullandı.

İran Kızılayı da bir gemiyle Gazze'ye ilaç, giysi ve gıda yardımı göndermeyi planladıklarını açıkladı.

İran, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik abluka ve saldırıları karşısında BM'yi ve İslam Konferansı Teşkilatı'nı (İKT) göreve çağırmıştı.

 

İran'da genel yas ilan edildi

İran'da, İsrail saldırıları sonucu yüzlerce Filistinlinin ölmesi ve yaralanması üzerine bir günlük genel yas ilan edildi.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, İsrail saldırılarında 300 kadar Filistinli'nin hayatını kaybetmesi ve binden fazla kişinin yaralanması üzerine ülke genelinde yarın (pazartesi) genel yas ilan etti.

Hamaney, ''İşgalci İsrail saldırıları karşısında başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm Müslüman ülkeleri, İslam Konferansı Teşkilatı'nı (İKT) ve ilgili tüm uluslararası kuruluşları'' göreve çağırdı.

İsrail saldırıları için ''büyük musibet, küstah ve cinayet'' ifadelerini kullanan Hamaney, ''Dini, siyasi liderler başta olmak üzere sorumluluk sahibi herkesin, İsrail cinayetleri karşısında tarihi görevleri olduğunu'' söyledi.

İsrail'in Filistin halkına yönelik uzun süreli ablukası karşısında dünyanın sessizliğinin saldırılara zemin hazırladığını belirten Hamaney, masum kadın ve çocukları korumakla yükümlü Filistinli mücahitlerin direnişlerini övdü.

İsrail'in saldırılarına göz yumulmasını, kayıtsız kalınmasını eleştiren Hamaney, ''Siyonist rejimin liderleri Filistin'de işledikleri cinayetlerden yargılanıp, cezalandırılmalı'' dedi. Hamaney, ilgili kurum kuruluş ve yöneticilerden genel yas için gerekenin yapılmasını istedi.

 

İranlı yahudiler İsrail'i kınadı

İranlı Yahudiler, Gazze Şeridi'nde yaklaşık 300 kişinin ölümüne ve bine yakın kişinin de yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarını kınadı.

İran Yahudi Cemiyeti, bugün yayımladığı bildiride, "İsrail'in Yahudilerce kutsal kabul edilen Hanuka Bayramı'nda (Işıklar Bayramı) savunmasız sivil Filistinlilere yönelik saldırılarını affedilemez" olarak niteledi.

Bildiride, "İsrail, insan haklarına uymadığını bir kez daha göstermiştir. Siyonistlerin insanlık dışı davranışları Hz. Musa'nın öğretileriyle çelişiyor" ifadeleri kullanıldı.

Tahran, Şiraz, İsfahan, Yezd ve Kermanşah'taki Yahudi toplumlarının imzasını taşıyan bildiride, "İran Yahudileri olarak, trajik saldırının kurbanı Filistinlilerle dayanışma içindeyiz" denildi.

İran Yahudi Cemiyeti, "İsrail'in Filistinlilere karşı saldırıları karşısında uluslararası toplumun anlamlı sessizliği, zalim ve saldırganlara karşı mazlum ve savunmasız insanları korumada yeni bir duruş ve plana ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor" görüşünü dile getirdi.

 

Protesto gösterileri

Bu arada, halkın yanı sıra bir grup milletvekili, Meclis Başkanı Ali Laricani başkanlığında Tahran'daki Filistin Meydanı'na gelerek İsrail'in saldırılarını kınadı. Burada konuşan Laricani, Filistin halkının yalnız olmadığını, bu tür saldırıların üçüncü İntifada'yı başlatacağını söyledi. Laricani, ''Filistin'de savunmasız sivil halka yönelik İsrail saldırılarının soykırım olduğunu'' belirtti.

Üniversite öğrencileri de BM'nin Tahran'daki temsilciliği önünde toplanarak, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları karşısında sessiz kalınmasını protesto etti.

Devlet televizyonu da İsrail işgaline karşı mücadeleyi anlatan İntifada görüntüleri yayımlamaya başladı.

 

Suriye, İsrail ile dolaylı görüşmeleri askıya alıyor

Suriye'nin İsrail ile yaptığı dolaylı barış görüşmelerini askıya alacağı bildirildi. Suriye hükümetinden bir yetkili, Şam'ın, İsrail'in Gazze'deki saldırılarından dolayı Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan dolaylı barış görüşmelerini askıya almaya karar verdiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, İsrail'in saldırganlığının bölgede anlaşmaya varmak için bütün kapıları kapattığını kaydetti.

İsrail ile Suriye, mayıs ayından beri Türkiye'de 4 kez dolaylı barış görüşmelerinde bulunmuştu. Görüşmeler İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in gelecek yılın başında istifa edeceğini açıklamasından sonra bir süredir kesilmişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, geçen ay yaptığı açıklamada, İsrail ile doğrudan görüşmelerin mümkün olduğuna inandığını söylemişti.

 

Esad, ''katliamarın'' sona erdirilmesini istedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, BM'den, İsrail'in Gazze'deki ''katliamlarının'' sona erdirilmesini istedi. Suriye Haber Ajansı Sana'nın haberine göre BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Beşşar Esad'ı aradı.

Ajans, Suriye Devlet Başkanı ve BM Genel Sekreteri'nin telefonda ''Gazze'deki trajik durumu'' ele aldıklarını duyurdu. Görüşmede Esad'ın BM'den, ''İsrail'in, Filistin halkına yönelik katliamının hemen sona ermesini garanti ederek sorumluluklarını üstlenmesini'' istediği belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban, taraflara, şiddete son vermeleri çağrısında bulunmuştu.
BM Güvenlik Konseyi, Gazze kentine düzenlenen ve 300'e yakın kişinin ölümüne yol açan İsrail hava saldırılarının ardından durumu görüşmek üzere dün gece geç saatlerde toplanmıştı.
 

''Şiddete son verin "

Uluslararası Af Örgütü, silahlı Filistinli grupları ve İsrail güçlerini, Gazze Şeridi'ndeki ''yasadışı şiddete'' hemen son vermeleri çağrısında bulundu. Örgüt, İsrail'in orantısız güce başvurmasını, diğer yandan Hamas ve diğer silahlı grupların İsrail kentlerine roket atmasını yasadışı olarak nitelendirdi.

Merkezi Londra'da bulunan örgüt, İsrail'in orantısız güce başvurmasının Ortadoğu'da başka şiddet eylemlerini de kışkırtabileceğini vurguladı. Açıklamada, şiddetin, zaten İsrail ablukası nedeniyle gıda ve ilacın ulaşamadığı Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın yaşamını zor sürdürdüğü sırada arttığına dikkati çekti.

Hamas ve diğer silahlı grupların, şiddetin artışının sorumlularından olduğunu belirten örgüt, İsrail'in güneyindeki kent ve kasabalara yönelik roket saldırılarının yasadışı olduğunu ve bunların asla haklı gösterilemeyeceğini de bildirdi. Örgüt, uluslararası topluma zaman yitirmeden şiddetin pençesindeki sivillerin korunması ve Gazze'de ablukanın kaldırılması için çaba harcamaya çağırdı.
 

Washington Times: Saldırı görüşmelerini baltaladı

Washington Times gazetesi, İsrail'in Gazze'ye karşı düzenlediği siddetli saldırının Türkiye'nin aracılı İsrail ile Suriye arasındaki görüşmeleri baltalamakla tehdit ettiğini yazdı.

İsrail'in Gazze'ye karşı düzenlediği saldırı, tüm dünya, gündemin ilk sırasına otururken; devlet adamları, yorumcular ve analistler, bu saldırının Ortadoğu'daki barış çabalarını nasıl etkileyeceğini tartışıyor. Washington Times gazetesi, de "Şiddetli saldırı, Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerini baltalamakla tehdit ediyor" diye yazdı.

Washington Times, iki yüzü aşkın insanın ölümüne neden olan, İsrail'in Gazze'i hedef alan hava saldırısına Hamas'ın misilleme yapacağı açıklamalarına da dikkat çektiği haber analizinde Hamas'in, İran ile olan ittifakın nedeniyle saldırının etkilerinin tüm bölgede yaygın bir biçimde hissedilmesinin beklendiğini kaydetti.

Saldırının 20 Ocak'ta ABD başkanlığını devralacak Obama yönetimi için ilk Ortadoğu krizi olabileceğini de belirten gazete "Şiddetli saldırı, ABD'nin desteğindeki İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki görüşmeleri ile İsrail ve Suriye arasındaki Türkiye aracılı dolaylı görüşmeleri baltalamakla tehdit ediyor" yorumunu yaptı.

 

Avrupa'da protesto

Saldırılar, Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi. Londra'daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, saldırıları protesto ettiler. Göstericilerden 6'sı, ''toplumun huzurunu bozdukları'' gerekçesiyle gözaltına alındı. Polise göre göstericilerin sayısı 700, gösterileri düzenleyenlerden bir kişiye göreyse 3 bin kişi kadardı. Göstericiler, Filistin bayrakları ve üzerinde ''Gazze'de soykırım'', ''Barış yok, adalet yok'' yazılı pankartlar taşıdı.

Paris'te, Cezayir, Fas ve Tunus kökenlilerin yoğun olarak bulunduğu Barbes mahallesinde yaklaşık 1300 kişi gösteri düzenledi. Göstericiler, ''Masum katliamına son'' yazılı pankartlar astılar. Polise göre 150, gösteriyi düzenleyenlere göre 300 kişi ise Etoile Alanı'nda toplanarak ''İsrail terörist, Avrupa suç ortağı'' ve ''Gazze'de soykırım'' sloganları attılar.

Madrid'de 500 ila 1000 kişi, İsrail Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi. Göstericiler, ''Filistin'e soykırıma hayır'' pankartları taşıdılar. Danimarka'da polise göre 700, gösteriyi düzenleyenlere göre 2 bin kişi, İsrail Büyükelçiliği önünde saldırıları protesto etti. Ülkenin ikinci büyük kenti Aarhus'da ise yaklaşık 300 kişi toplandı.

Roma'da yaklaşık 200 kişi Navone Alanı'nda, hükümetin İsrail ile tüm ekonomik ve askeri anlaşmaları dondurması için oturma eylemi düzenledi. Göstericiler, ''İsrail'in terörünü ve yaptığı etnik temizliği'' kınadılar.
 

İsrail'in Gazze'ye saldıları Ortadoğu kentlerinde protesto edildi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları Orta Doğu kentlerinde protesto edildi.

Irak'ın genelinde düzenlenen gösterilere binlerce kişi katılırken, kuzeydeki Musul kentindeki protestoda bisiklet kullanan bir kişi intihar saldırısı düzenledi. Gösteriye katılan 1300 kişinin arasına dalarak kendisini havaya uçuran intihar komandosu 1 kişinin ölümüne, 16 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Iraklı yetkililer, niçin düzenlendiğini anlayamadıkları saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadığını belirtti.

Irak hükümeti İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını kınarken, Şiilerin lideri Büyük Ayetullah Ali El Sistani ise, Necef kentinde yaptığı açıklamada, saldırıları kınamanın yeterli olmadığını söyledi.

Sistani, Gazze'deki yürekli insanlara yönelik haksız ablukanın kırılması, saldırıların durmamı için bundan sonra Arap ve İslam dünyasının her zamankinden daha pratik bir tutum alması gerektiğini kaydetti.

Başkent Bağdat'taki bir Filistin mahallesinde de caddeleri dolduran 100 kişi saldırıları protesto etti.

Lübnan'da da başkent Beyrut'ta toplanan 1000 kişilik kalabalığa elindeki Lübnan ve Filistin bayraklarını havaya kaldırarak hitap eden Hamas temsilcisi Usame Hamdan, İsrail'e karşı zafer sözü verdi. Hamaslı yetkili, direnişlerinin süreceğini ve teslim olmayı reddedeceklerini ifade etti. Hamaslı yetkilinin sözleri sık sık "İsrail'e ölüm" nidalarıyla kesildi.

Beyrut'ta bazı göstericiler de BM bürosu önünde toplandı. Büronun etrafına güvenlik güçleri yerleştirildi, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

Suriye'nin başkenti Şam'da da 5 binden fazla kişi Yusuf El Azmi meydanında toplanarak İsrail ve ABD bayraklarını yaktı. Göstericilerden biri "Gazze'ye yönelik saldırı tüm Arap ülkelerine yönelik saldırıdır" pankartını taşıdı. Gösteride "terörizmin anası ABD kahrolsun" pankartları da taşındı.

Ürdün'de 30 kadar parlamenter de İsrail'in Amman büyükelçisinin sınır dışı edilmesini istedi. Amman'da 5 bin avukat da parlamentoya yürüyerek İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini ve büyükelçiliğin kapatılmasını istedi.

Amman'daki Amerikan Büyükelçiliği ise bir bildiri yayımlayarak Amerikan vatandaşlarını gösteri alanlarından uzak durmaları konusunda uyardı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden biri olan Dubai'de ender görülen biçimde yüzlerce gösterici saldırıları protesto etti. Bazılarının ellerinde Filistin bayrağı bulunan göstericiler Filistin konsolosluğunun önünde toplandı. Güvenlik güçleri olay çıkmaması için önlem aldı.

 

Mısır Filistinli yaralıları bekliyor

Reuters'tan alınan habere göre, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyt, Filistinli yaralıları tedavi etmek istediklerini fakat Hamas'ın buna izin vermediğini söyledi. Gheit'in "Filistinli yaralıların sınırı geçmesini bekliyoruz" dediği öğrenildi.

Ayrıca, Ebulgeyt Abbas'ın, ateşkesin yenilenmesi çağrısına katıldı.

 

Ürdün milletvekilleri,  İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini istedi

Ürdün'de İsrail'in dünkü kanlı saldırılarını protesto eden bir grup milletvekili, hükümetin İsrail büyükelçisini sınır dışı etmesini istedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirmesini lanetleyen 30 milletvekili, imzaladıkları önergeyi mecliste imzaya sundu. Metinde, İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesi, İsrail'deki Ürdün büyükelçisinin de çekilmesi talep ediliyor.

Mecliste 110 milletvekili bulunuyor. Önergeye imza atan milletvekillerinden biri, metnin bugün diğer milletvekilleri tarafından da imzalanmasını beklediklerini söyledi.
Ürdün, 1994'te İsrail'le barış anlaşması imzalamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler