İsrail'e tepki yağıyor

İsrail'in cumartesi gününden bu yana gerçekleştirdiği Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları dünyadan tepki topluyor. İran'da sertlik yanlısı bir grup din adamı, Gazze Şeridi'nde savaşacak gönüllü toplarken, Irak'ta saldırıları protesto eden yüzlerce kişi sloganlar eşliğinde Amerikan ve İsrail bayraklarını yaktı. Yunanistan ise uluslararası toplumun sorumluluğunu vurgulayarak, AB'yi göreve çağırdı.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 11:01
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yaptığı saldırılar dünyadan tepki toplamaya devam ediyor.

 İran'da, ülke genelinde protesto gösterileri sürüyor

İran'da sertlik yanlısı bir grup din adamı, Gazze Şeridi'nde savaşacak gönüllü topluyor.
Yarı resmi Fars haber ajansı, Savaşçı Din Adamları Cemiyeti'nin, site üzerinden topladığı gönüllülere 1100'den fazla kişinin halihazırda başvuruda bulunduğu kaydedildi. İran'daki 1979 İslam devriminden hemen sonra kurulan cemiyetin, hükümetle ilgisinin bulunmadığını biliniyor.

Öte yandan İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırı İran genelinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Başkent Tahran'daki Filistin Meydanı'nda bugün toplanan on binlerce kişi, Filistin direnişinin önde gelen dini ve siyasi liderlerinin posterlerini ve Filistin bayrağını taşıyarak, ''İsrail'e ölüm, ABD'ye ölüm'' sloganları attı.

Göstericiler, bazı Arap ülke ve liderlerinin Filistin'de yaşanan insanlık trajedisine ''kayıtsız'' kalmalarını ''Vurdumduymaz Araplara ölüm'' şeklinde slogan atarak protesto etti.

Yapılan konuşmalarda, Filistinlilerin yalnız olmadığı, İsrail saldırılarının üçüncü İntifada'yı başlatacağı uyarısında bulunuldu. Ayrıca  2000 ton ilaç, gıda ve yakıt yardımının Filistin halkına ulaştırılmak üzere toplandığı belirtildi.

İran, saldırılar üzerine bugünü genel yas ilan etmişti. İran Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada İsrail saldırılarını "soykırım" olarak nitelendirmiş, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Filistin direnişini desteklediklerini belirterek İsrail'e tehditler savurmuştu. 

 

İslami Koruyucular Cephesi'nden Gazze'ye asker

Endonezya'da İslami Koruyucular Cephesi örgütü, Gazze Şeridi'ne göndermek için binden fazla savaşçı toplamayı planlıyor.

Endonezya'da İslami Koruyucular Cephesi Örgütü'nün Genel Sekreteri Ahmed Soebri Lubis, Reuters'a yaptığı açıklamada, Gazze'ye gönderilecek savaşçıların fiziksel koşullarının iyi olması, güçlü bir inanca sahip ve ölmeye hazır olmaları gerektiğini belirterek, örgütün, gelecek birkaç gün içinde başkent Cakarta'daki karargahlarında savaşçı toplamaya başlayacağını kaydetti.

Savaşçılar, Gazze'ye gönderilmeden önce Endonezya'daki kamplarda da eğitim görecekler.

 

Taliban'dan Müslümanlara 'birleşin' çağrısı

Afganistan'daki Taliban militanları, tüm dünyadaki Müslümanlara, "İsrail'e karşı birleşerek savaşın" çağrısında bulundu. Taliban, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, "Tüm İslam ümmetinin umursamazlığını bir tarafa bırakıp ayaklanacağını, cihat başlatacağını ve Filistin, Irak ve Afganistan'daki Müslümanlara yardım edeceğini umuyoruz" denildi.

Öte yandan, Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde bir grup Afgan, İsrail'in saldırılarını protesto etti.

 

Irak'ta protesto

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, İsrail'in Gazze'ye hava saldırısı protesto edildi. Bağdat'ın doğusundaki bir meydanda toplanan, Amerikan karşıtı Mukteda El Sadr yanlısı yaklaşık 1000 kişi, sloganlar atarak İsrail ve Amerikan bayraklarını yaktı.

El Sadr'ın baş yardımcısı İmam Abdül Hadi El Muhammedevi, yaptığı konuşmada, bütün dünyanın, "İsrail'in kanlı tarihini ve Gazze'de işlediği korkunç suçlarını" bildiğini söyledi.

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin partisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırıları kınandı ve Müslüman ülkelere İsrail'le ilişkilerini kesmeleri, "gizli ve açık görüşmelerini" sona erdirmeleri çağrısında bulunuldu.

 

Lübnan ve Mısır'da protestolar

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta on binlerce kişi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne hava saldırılarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Filistin, Lübnan ve Hizbullah bayrakları ve Filistin halkına destek pankartları taşıyan protestocular, "İsrail'e Ölüm", "Gazze emrindeyiz" sloganları attı.

Bu arada Mısır'ın başkenti Kahire'de, çoğunluğu Müslüman Kardeşler örgütü yandaşı yaklaşık 7000 kişi İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını protesto etti. "Hamas'ın yanındayız", "Mısır ordusu nerede", "Gazze'ye gideceğiz" sloganları atılan protesto gösterisine Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mehdi Akif de katıldı.

 

Umman: Dünya İsrail'e baskı yapmalı

Umman Enformasyon Bakanı Hamad bin Muhammed El Rüşdi, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesi öncesinde konuya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırıları "şiddetle" kınadıklarını belirterek, dünyaya, bu tür saldırıları durdurması yönünde İsrail'e baskı yapması çağrısında bulundu.Bakan, gelişmelerin KİK zirvesinde de ele alınacağını kaydetti.  

Sorunları diyalog yoluyla çözmek yerine şiddet kullanılmasının "kabul edilemez" olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Seyid Fahad bin Mahmud El Seyd de, İsrail'in bu tutumunun bölgede gerilimi tırmandıracağına ve istikrarsızlığa yol açacağına işaret etti.


Yunanistan: AB üzerine düşeni yapmalı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Atina'nın, "Gazze'de yüzlerce masum Filistinlinin yaşamını yitirmesine yol açan şiddet olaylarını kınadığını" söyledi.

Bakoyanni, söz konusu trajik gelişmeler nedeniyle Atina'nın oldukça endişeli olduğunu kaydettiği açıklamasında, "Hamas'ın roketlerinin, yeni bir şiddet zincirini ateşlediğini, İsrail'in bombalama ve hava saldırılarıyla verdiği orantısız yanıtın ise insanların hayatını kaybetmelerinin ve yaralanmalarının yanı sıra bölgedeki ümit ile barış beklentisine de zarar verdiğini" belirtti.

"Uluslararası ekonomik durgunluğun ortasında meydana gelen Orta Doğu'daki parlamanın ne şekilde olursa olsun önlenmesi gerektiğini" ifade eden Bakoyanni, "Uluslararası toplumun çok büyük sorumluluğu olduğunu, hareketsiz kalamayacağını, gerilimin giderilmesi için bir an önce girişimlerde bulunması gerektiğini" kaydetti.

"AB'nin de kendi üzerine düşen rolü üstlenmesi gerektiğini" söyleyen Bakoyanni, "Yunanistan'ın her türlü şiddeti ve terörü her daim kınadığını, bölgeye insani yardım göndermeye de hazır olduğunu" sözlerine ekledi.

Öte yandan başkent Atina'da Gazze'deki saldırıları protesto etmek amacıyla gösteriler yapılmasının planlandığı bildirildi.

 

İngiltere: Derhal ateşkes ilan edilmeli

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarındaki büyük can kaybından duyulan derin endişeyi dile getirdi. Telegraph Gazetesi'nin haberine göre, Miliband, Gazze'de acilen ateşkes ilan edilmesi ve tarafların derhal şiddete son vermeleri çağrısında bulunarak, Gazze'deki gelişmeleri derin endişeyle takip ettiklerini belirtti.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un da, İsrailli muadili Ehud Olmert'i telefonla arayarak, insani yükümlülüklerini yerine getirmelerini istediği kaydedildi.

 

Berlin'de protesto

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen bir yürüyüşle kınandı. Çok sayıda Arap örgütü tarafından düzenlenen gösteriye yaklaşık bin kişinin katıldığı bildirildi. Berlin Filistin cemaati Başkanı Ahmed Muhaysen, gösteriye Arapların yanı sıra Türkler, Yunanlılar ve Almanların katıldığını belirtti.

Barışçıl bir şekilde düzenledikleri yürüyüşle Filistin halkıyla dayanışmayı göstermek istediklerini bildiren Muhaysen, Gazze Şeridi'ndeki ''katliama'' bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.
 

Uluslararası yardımlar yola çıktı

Uluslararası eylemciler, İsrail'in ablukasına rağmen gemiyle Kıbrıs Rum kesiminden Gazze'ye uluslararası yardım yollayacaklarını bildirdi. Özgür Gazze Grubu adlı girişimin sözcülerinden Caoimhe Butterly, 3,5 ton yardım malzemesi bulunan yaklaşık 20 metre uzunluğundaki ''Dignity'' gemisinin bugün yola çıkacağını söyledi. Gemide İngiltere, Avustralya, İrlanda ve Tunus'tan eylemcilerin olduğu kaydedildi.

Mısır, Gazze'de İsrail bombardımanında yaralanan Filistinlilerin tahliyesi için devreye girdi.
Ambulansların, Gazze'den aldıkları yaralıları, sınırı geçerek Mısır'ın Refah kentinde bekleyen ambulanslara teslim ettiği belirtildi. Mısır, kısa bir süre önce insani yardım taşıyan kamyonların Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermişti. Suudi Arabistan, Libya ve Katar da bölgeye insani yardım gönderdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler