TBMM: Saldırıları kınıyoruz

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşın dünyanın yanı sıra Türkiye'den de gelen tepkiler sürüyor. Meclis Başkanı Köksal Toptan, TBMM olarak Gazze'ye yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek, bu saldırılara derhal son verilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni göreve çağırdı ve bütün dünyanın da bu saldırıya net bir tavır koymasını istedi.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 10:21
Abone Ol google-news

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran İsrail saldırılarına Türkiye'den de büyük tepki geliyor. Gazze'de meydana gelen olaylar sebebiyle İran Cumhurbaşkanı Mamut Ahmedinejad ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül telefonla görüştüler.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
''Sayın Cumhurbaşkanımız bugün kendilerini arayan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Mahmut Ahmedinejat'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdir. Sözkonusu görüşmede, İran Cumhurbaşkanı Sayın Ahmedinejat, Gazze Şeridi'nde yaşanan son olaylar hakkındaki düşüncelerini dile getirmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız da kamuoyuna daha önce açıklanmış olan görüşlerini yinelemişler; bu çerçevede taraflar arasında ivedilikle ateşkes sağlanmasına ve Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılmasına verdiğimiz önceliği vurgulamışlardır.''

 

TBMM saldırıları kınadı

Meclis Başkanı Köksal Toptan, mecliste yaptığı konuşmada, TBMM olarak Gazze'ye yapılan saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Hiçbir ayırım yapılmaksızın, çocuk ve masum insanlara yapılan saldırıların hiç bir haklı gerekçesi olamayacağını ifade eden Toptan, İsrail yetkililerinin saldırıların devam etmesi yönünde açıklamalarını da dehşetle karşıladıklarını ifade etti.

Bu saldırılara derhal son verilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni göreve çağıran Toptan, bütün dünyanın da bu saldırıya net bir tavır koymaları gerektiğini savundu. Toptan şöyle dedi:
"Gerçekleştirilen bu tür saldırılar Ortadoğu barış sürecine hizmet etmemektedir. Tam tersine böyle bir saldırının amacı; şiddeti ve terörü tırmandırmak ise buna hizmet etmek demektir. Savaş saldırıları bir sektör gibi algılanıyorsa insanlığın geleceği çok büyük tehdit altındadır demektir. Umuyoruz insanlık ve bölge böyle bir olayı bir daha yaşamaz."

Ayırca, Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ve beraberindeki heyeti kabul eden Toptan, görüşmenin ardından İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak, ''Hiç kimse, çıkıp da bu saldırıda öldürülen bir bebeğin, şu nedenle öldürüldüğünü söyleyemez, savunamaz'' dedi.

Toptan konuşmasının devamında, BM Güvenlik Konseyinin, sadece saldırının derhal durdurulmasıyla yetinen kararını anlamanın da çok zor olduğunu belirtti ve ''Çünkü bu tür hareketler hoş görülürse, bu tür hareketlere müsamaha gösterilirse, bu hareketlerin önü alınmaz. O bakımdan, başta BM olmak üzere dünyadaki etkin kurumların, AB'nin, İKÖ'nün derhal harekete geçmesi, hemen saldırıların durdurulması, bu tür saldırıların meydana gelmemesi için önemli kararların alınıp uygulamaya konulması gerekir'' dedi.

 

'Bu bir soykırımdır'

TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Parlamentoda AKP'li bazı üyelerle düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ''insanlık suçu'' olduğunu belirterek, ''Bu, adı konulmamış ve tedricen uygulamada olan bir soykırımdır. İsrail, derhal bu saldırılara son vermeli'' dedi.

Çok sayıda masum Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırıları, ''insan ve parlamenter olarak şiddetle lanetlediklerini'' belirten Aslan, şöyle devam etti:
''Saldırıların ve atılan füzelerin, sivil yerleşim merkezlerini hedef alması, İsrail'in vahşette sınır tanımadığının göstergesidir. Orantısız güç kullanımıyla Gazze'de masum yavrular ve siviller öldürülmektedir. Bu saldırıların insani, vicdani ve hukuki izahı yoktur. Bu konuda, Dostluk Grubu olarak, İsrail'in bu tavrını açık ve net olarak lanetliyoruz. Hiçbir gerekçe, böyle bir uygulamayı haklı ve meşru kılmaz. Hiçbir siyasi manevra, Filistin halkına uygulanan bu zulmün mazereti olamaz. Bu yaşananlar, en açık deyimle bir insanlık suçudur. Özgürlükleri, toprakları ellerinden alınan bu insanların göz göre göre katledilmesine seyirci kalamayız. Bu saldırıyı, Orta Doğu'da barışın sağlanması için büyük çaba sarfeden Türkiye'ye karşı da yapılmış bir saygısızlık olarak kabul ediyoruz.''

İsrail'i ''yanlıştan dönmeye, hava operasyonlarını durdurmaya'' çağıran Aslan, uluslararası toplumun da trajediye tepkisiz kalmaması ve acil insani yardım elini Gazze halkına uzatmaya davet etti.

Aslan, İKÖ'nün ''vahşete sessiz kalmaması ve acilen Filistin özel oturumuyla toplanmasını'' gerektiğini belirterek, ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin daha etkin olmasını, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Gıda Örgütü'nün de acilen Filistin'e yardım elini uzatmasını istedi. Aslan, ''Henüz kınamada bile bulunmayan ABD ve AB'nin yanında Rusya, Çin ve Japonya gibi önemli ülkeler sorunun çözümüne yönelik çaba içine girmeli'' dedi.

 

'Tepki' istifaları sürüyor

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ın, Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa etmesinin ardından, MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da gruptan ayrıldığını açıkladı. Murat Mercan, ''Yapabileceğim şeylerin sınırlı olduğunu bildiğim için, buna tepki vermek amacıyla istifa ediyorum" diye konuşurken, Şandır, ''İsrail'in kanlı elini sıkmayacağını'' belirtti.

 

AKPli Akman da istifa etti

AKP Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman üyesi olduğu, Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'ndan istifa ettiğini açıkladı. Akman yaptığı yazılı açıklamada; "Barış için uğraş verdiğimiz, Ortadoğu'yu yeniden kan kan gölüne çeviren İsrail'in, saldırısından sonra barışa ilişkin ümitlerim azalmıştır. Saldırıları kınıyorum ve İsrail dostluk grubundan istifa ediyorum" dedi.

Daha önce de AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan ve AKP Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiklerini açıklamışlardı.

 

'Dünya barışına indirilmiş darbe'

Saldırılarla ilgili dün diplomatik görüşmeler gerçekleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, operasyonun dünya barışına indirilmiş bir darbe olduğunu söylemişti.

 

Babacan, Livni ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Gazze Şeridi'ndeki olaylar hakkında bilgi vermek üzere kendisini arayan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile dün akşam bir telefon görüşmesi yapmıştı. Babacan görüşmede, son olayların tüm bölgenin güvenliğini olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyulduğunu belirterek, İsrail'e saldırılara son verme çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada da "Bakanlığımız ve bölgedeki Temsilciliklerimiz teyakkuz halindedir. Gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Gazze'de yaşayan vatandaşlarımızın durumlarıyla da ilgilenilmektedir. İhtiyaç olduğu takdirde tahliye işlemi başlatmak için hazırlıklar ve temaslar yapılmaktadır" denilmişti.

Görüşmede ayrıca Babacan, Hamas'ın da roket saldırılarını durdurması ve diplomasiye fırsat tanınması gerektiğini vurgulamıştı.

 

Türkiye tıbbi yardım gönderiyor

Gazze Şeridi’ne insani yardımları artırma kararı alan Türkiye ise, Filistinlilere tıbbi malzeme ve 5 kişilik sağlık ekibi gönderiyor. Tıbbi malzeme, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından temin edilecek. Doktorlar Filistinli yaralılara ilk müdahaleyi yapacak, gerekli görürse bazı yaralıları Ankara’ya getirecek. Bir yardım uçağının Mısır’a gönderilmesi için de Dışişleri Bakanlığı, Mısır hükümeti nezdinde temaslarını sürdürüyor.

 

Siyasi Partiler

ÖDP'li Uras: İsrail saldırganlığı durdurulmalı

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını kınayarak "İsrail saldırganlığı durdurulmalıdır" dedi. Uras İsrail ile ikili askeri anlaşmalar ve askeri malzeme ihalelerinin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Uras yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in insanlık dışı saldırısı sonucunda Gazze'de 300'ün üzerinde ölü, 1000'e yakın yaralı olduğunu belirterek İsrail'in bu uygulamalarının devlet terörü olduğunu kaydetti. Uras şunları söyledi:
"Gazze'de yaşanan ve bütün dünyanın öfkesini kabartan insanlık dramı yetmiyormuş gibi İsrail devleti Filistin'e kara operasyonuna hazırlanıyor. Bu devlet terörünü, Irak'ta bir milyon insanın ölümüne yol açan ABD Başkanı Bush ve yönetimi de destekliyor. İsrail Devletinin saldırıları bir an evvel durdurulmalıdır. Derhal ateşkes ilan edilmeli, silahlı operasyonlara son verilmeli, taraflar ateşkese uyma taahhüdünü ilan etmelidir. Türkiye bu saldırganlığa sadece kınamalarla cevap veremez. İsrail devletine karşı sözde değil özde caydırıcı önlemler alınmalıdır. İlk adım olarak İsrail ile tüm ikili askeri anlaşmalar ve askeri malzeme ihaleleri iptal edilmelidir. Türkiye BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak İsrail'e karşı siyasi yaptırımlar önermelidir. Yüreğimiz ve aklımız Filistinlilerle ve Ortadoğu'da barış için mücadele edenlerle birliktedir. Ortadoğu'nun kanayan yarasını dindirebilmenin yolu, Filistin halkının talebi ve ihtiyacı olan devletine kavuşmasıdır."

 

Saadet Partisi

Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, hükümetin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının önlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler nezdinde ciddi girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi.

 

Sivil Toplum Kuruluşlarının tepkileri

Kamu-Sen

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, İsrail'in Ankara Büyükelçiliğine siyah çelenk bırakarak, Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Büyükelçilik önüne gelen Türkiye Kamu-Sen üyeleri, İsrail'i protesto eden çeşitli sloganlar attı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, burada yaptığı açıklamada, ''İsrail'in dünyanın gözü önünde masum insanları katlettiğini'' söyledi. Akyıldız, İsrail'i kınadıklarını belirterek, BM'yi harekete geçmeye davet etti.

 

Türk-İş

Türk-İş, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı kınayarak, Birleşmiş Milletleri ve tüm uluslararası toplulukları "bir daha böyle bir trajedi yaşanmaması" için göreve çağırdı.

 

İstanbul Barosu

İstanbul Barosu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''İsrail'in, Filistin'i bombalamasının ve sivillerin öldürülmesinin emperyalizmin Orta Doğu'daki çirkin yüzü olduğu'' belirtildi.
Açıklamada, ''İsrail'in Hamas'ın kendilerine yönelik hareketlerini bahane ederek ve ölçüsüz güç kullanarak Gazze kentine sivilleri de hedef alan büyük bir bombalama ve imha eylemi gerçekleştirdiği'' görüşüne yer verildi.

 

Türkiye İnsan Hakları Derneği ve çeşitli kuruluşlar

Türkiye İnsan Derneği ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri de büyükelçiliğe gelerek, aynı içerikte açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Türkdoğan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, basın açıklamasını büyükelçilik duvarına astı. Protesto nedeniyle çok sayıda çevik kuvvet polisinin, büyükelçilik ve civarında geniş önlem aldığı görüldü.

Ayrıca bugün Türkiye'nin birçok şehrinde İsrail'in saldırılarını kınamak için protesto gösterileri düzenlendi. Şırnak, Trabzon, Ankara, Samsun ve Sakarya gibi illerde çeşitli sivil toplum kuruluşları gösteriler düzenleyerek saldırıları lanetlediler.

Türk Tabipleri Birliği'de (TTB) Filistin Büyükelçiliği, Filistin Doktorlar Sendikası ve İsrail Tabipler Birliği'ne birer mektup göndererek, İsrail'in Filistin halkına yönelik olarak yürüttüğü kanlı saldırıyı kınadıklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler