Rus liderlerden birlik çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, küresel ekonomik krize karşı ülke içinde alınan önlemlere yönelik eleştirilerin artması üzerine, ''krize karşı birlik'' çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 17:47
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, bugün kabineyi kabulünde yaptığı açıklamada, ''Çeşitli sorunlar konusunda değişik görüşlerimiz olabilir. Ancak küresel sorunların yaşandığı bu dönemde hükümette birlikteliği sürdürmek önemli. Bana göre biz bugün bunu başarıyoruz'' dedi.

Putin de bugün kabine toplantısında yaptığı açıklamada, krize karşı alınan önlemlerin başarılı olabilmesi için hükümet içindeki uyumun hayati önem taşıdığını kaydetti.
Ekonomik kriz, son on yılda ekonomik patlama yaşaşan Rusya'yı bu sürede ilk kez resesyonun eşiğine getirirken, yaz aylarından beri Rusya'nın döviz ve altın rezervlerinde yüzde 25'lik kayıp meydana geldi. Ülke genelindeki işsizlik her geçen gün artarken, halkın gerçek gelirlerinde de ciddi kayıplar yaşandı.

Rusya bugün son 2 ay içinde kontrollü devalüasyona izin verirken, bugün izin verilen 9'uncu küçük devalüasyonla ruble, dolar karşısında değer yitirmeye devam etti. Ağustos ayından bu yana rublenin, dolar karşısındaki kaybı yüzde 18'i geçti. Ülke içinde ekonomik krize karşı tepkiler de yükselmeye başlarken, özellikle ülkenin Japonya yakınlarındaki bölümünde halk sık sık ithal otomobillere konulan yeni gümrük vergilerini protesto ediyor.

Bu arada, Rusya'nın kara gün parası olarak adlandırdığı petrolden elde gelirlerin toplandığı 200 milyar dolarlık İstikrar Fonu'nun kullanımı da parlamentonun alt kanadı Duma milletvekilleri tarafından sert şekilde eleştiriliyor. Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi milletvekilleri, Maliye Bakanını fonu yanlış kullanmakla suçluyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler