Uzaktan yargılama dönemi

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi adlı bir genelge yayımlayan Adalet Bakanı Ergin, hakkında yakalama kararı çıkarılan kişinin, yetkili mahkemeye götürülmeden, bu mahkemenin hâkimi tarafından ses ve görüntülü sistem yoluyla ifadesinin alınıp tutuklanabileceğini kaydetti.

Yayınlanma: 30.01.2012 - 10:14
Abone Ol google-news
Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi büyük çaplı soruşturma ve davalarda kamera kullanılarak uzaktan sorgu ve tutuklama işlemi yapılmasının önü açıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) adlı bir genelge yayımlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hakkında yakalama kararı çıkarılan kişinin, yetkili mahkemeye götürülmeden, bu mahkemenin hâkimi tarafından ses ve görüntülü sistem yoluyla ifadesinin alınıp tutuklanabileceğini kaydetti.

Vandan İstanbula mahkûm götüren cezaevi aracında çıkan yangında 5 mahkûm diri diri yanarak can verince, Adalet Bakanlığı mahkûmların, bulundukları illerde ifadelerinin alınması için bir yönetmelik hazırlamıştı. Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelikadını taşıyan yönetmelik 20 Eylül günü Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Yönetmeliğin 17. maddesinde hakkında yakalama kararı bulunan kişinin SEGBİS ile dinlenilebileceğine de yer verilmişti. Ancak Ergin, yayımladığı 14 Aralık 2011 tarihli SEGBİS adlı genelge ile bu yönetmeliği daha da açtı, tutuklama konusunda hâkim ve savcıların yetkilerini genişletti. Ergin şunları kaydetti: Sanığın sorgusu veya yakalanan kişi hakkında tutuklama kararı verilmesi işlemleri SEGBİS aracılığıyla da bizzat mahkemesince yapılabilecektir. Dolayısıyla, anılan hükümlerle, ilgili şahısların bizzat merciince dinlenilmesi sonucuna, yol tutuklamasına gidilmeksizin daha kısa sürede ve kişilerin mağduriyetine yol açmadan varılabilmesi mümkündür.

Ergin, uygulamanın alt sınırı 5 yıl ve daha fazla hapis gerektiren suçlar için de kullanılabileceğini belirtti.

Soruşturmada da geçerli

Bu sistemin soruşturmalar için de geçerli olduğu yorumunu yapan Ergin, 5 sayfalık genelgede şöyle dedi: Hakkında yakalama kararı bulunan şüphelinin farklı bir yargı çevresinde yakalanması halinde, soruşturmayı yürüten cumhuriyet başsavcılığında SEGBİS vasıtasıyla ifadesinin alınması...” Başsavcılıklara SEGBİSin çalışır vaziyette tutulması için tedbirlerin alınması talimatını veren Ergin, sistemin kullanılmasında gereken dikkat ve özenin gösterilmesini istedi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler