"5 yılda üretim 156 arttı"

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) ile General Electric (GE) arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imza töreni TCDD Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. Burada konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TÜLOMSAŞ'ın son 5 yılda üretimini yüzde 156 artırdığını söyledi.

Yayınlanma: 30.12.2008 - 12:13
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, GE ile imzalanan stratejik anlaşma ile yüksek teknoloji ürünü dizel elektrik lokomotiflerin TÜLOMSAŞ'ta imalatının gerçekleşeceğini söyledi.

''Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayacak Türkiye'nin konumu da dikkate alındığında ne denli önemli bir iş birliğinin kapısını araladığımız açık ve net bir şekilde ortaya çıkmaktadır'' diyen Yıldırım, GE'nin önemli bir ortak seçtiğini vurguladı.

TÜLOMSAŞ'ta daha az yakıt tüketen, daha çevreci, kabin izolasyonu daha iyi sağlanmış ve aynı motor gücüyle daha fazla çekiş sağlayan lokomotifler üretileceğini dile getiren Yıldırım, TÜLOMSAŞ'ın son 5 yılda bir önceki 5 yıla göre, üretimini yüzde 156 artırdığını hatırlattı.

TÜLOMSAŞ'ın bu yıl 250. vagonunu imal ettiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: ''2003-2008'de 105 lokomotif üreten TÜLOMSAŞ bu dönemde ilk defa Türkiye için imalatın yanı sıra ihracata da yönelmiş. İhracatta Irak'a, Güney Afrika'ya, Tayland'a ve bir çok ülkeye ihracat yapar hale gelmiş. TÜLOMSAŞ'ta çalışanlar aynı, yöneticiler de büyük oranda aynı. TÜLOMSAŞ'a bakış değişti, demiryollarına, demiryolları araçlarına bakış değişti. Demek ki bakış değişirse, ufkunuz da değişirse, sonuçlar olumlu olmaya devam eder.''

Eskişehir'e raylı sistem yapılırken görmezden gelinen TÜLOMSAŞ'a iş verilmediğine dikkati çeken Yıldırım, ''Bugün TÜLOMSAŞ sesini Türkiye'ye değil, Amerika'ya duyurdu. O gün sesini Eskişehir'e duyuramamıştı'' dedi.
 

"Kazan-kazan" durumu

GE Transportation Başkanı ve CEO'su Lorenzo Simonelli de GE'nin TÜLOMSAŞ ile yapacağı iş birliği sonucunda yeni pazarlara açılacağını söyledi. İmzalanan anlaşmanın her iki şirket içinde faydalı olacağını ifade eden Simonelli, şunları kaydetti:
''Bu kazan-kazan durumudur. Türkiye'nin hizmet götüreceğimiz piyasalara olan stratejik yakınlığı, ilerlemiş teknolojisi ve üretimdeki yetenekleri sebebiyle bu ülkeye yatırım yapıyoruz. GE'nin Türkiye'ye yatırımda önemli bir geçmişi var. 1948'den beri Türkiye'ye enerji, finans ve medya alanında yatırım yapıyoruz.''

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 60 yıldır ihmal edilen demiryollarının 2003'te öncelikli sektör olarak görülmesiyle birlikte yeni bir döneme girildiğini söyledi. Karaman, bölge ülkelerine örnek teşkil eden Türkiye'nin GE gibi demiryolu sektöründe söz sahibi firmalarla iş birliğini sürdürerek, bölgesinde demiryolu sektörünün önemli merkezi olacağını anlattı.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı da TÜLOMSAŞ'ın lokomotif sektörünün dünyanın önde gelen kuruluşlarından olan GE'nin partneri olarak Avrupa'nın en gelişmiş lokomotiflerinin üretileceği bir şirket olacağını belirtti. GE ile yürütülecek programın ''gelir paylaşımı'' düzenlemesi olduğunu vurgulayan Avcı, ''Başlangıç olarak TÜLOMSAŞ'ın katkısı Yüzde 25-35 olacaktır. Hedefimiz en kısa sürede yüzde 50 yerli katkı ve yılda 100 adet lokomotif üretimidir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler