İflas eden edene

On binler işsiz kalabilir 20 ile 100 konut arasında iş hacmi olan ve her biri yaklaşık 50 kişiyi istihdam eden 150 bine yakın müteahhidin mensup olduğu Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu'nun Başkanı Tahir Tellioğlu, sektörün 2008'in üçüncü çeyreğinde yüzde 4.3 küçülme gösterdiğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 30.12.2008 - 15:36
Abone Ol google-news

Acil önlem çağrısı Hükümetten acil eylem planı beklediklerini kaydeden Tellioğlu “Aksi takdirde ekonominin lokomotifi inşaat sektörü duracak. Büyük istihdam sağlayan üyelerimiz zor durumda” dedi. Tellioğlu, sektördeki küçülmenin binlerce insanın işsiz kalması anlamına geleceğini vurguladı.

 

50 bin müteahhit iflasın eşiğinde

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu, 120 bin müteahhidin 20 binin iflas ettiğini, geriye kalan 100 bininin yarısının da tehlikede olduğunu açıkladı. Sektör, hükümetten acil eylem planı açıklanmasını bekliyor.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün 2008in üçüncü çeyreğinde yüzde 4.3 küçülme gösterdiğine dikkati çekerek, hükümetten acil eylem planı beklediklerini kaydetti. Tellioğlu, kamu yatırımlarının çok ciddi bir bölümünü TOKİnin üstlendiğini ifade ederek bu dönemde kamunun sosyal konut üretimi dışına çıkmamasını istedi.

Federasyon Başkanı Tellioğlu, sektördeki küçülmenin ekonomi ve istihdam açısından çok olumsuz olduğunu ifade ederek yaklaşık 120 bin müteahhidin 20 bininin iflas ettiğini, 100 binin yarısının da iflas eşiğinde bulunduğunu bildirdi. Hükümetin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Tellioğlu, şunları söyledi: Aksi takdirde ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektörü duracak. Kamuya iş yapmayan, 20-100 daire arasında, 5-6 trilyon lira (milyon YTL) civarında iş hacmi olan ve 40-50 kişi arasında istihdam sağlayan üyelerimiz zor durumda. Hükümetten KOBİlere sağladığı gibi kredi desteği, belediyelerden iş alma kolaylığı gibi önlemler içeren acil eylem planı açıklamasını bekliyoruz. Sektörle ilgili küçülme binlerce müteahhidi iflasa götürüyor.

Bu arada TÜİK, 2008 Üçüncü Dönem Kısa Dönemli İnşaat Sektörü İş İstatistikleri göstergelerini açıkladı. İnşaat sektörü üretim endeksi de 2008’in üçüncü döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.8 azaldı. Bina inşaatı üretim endeksi yüzde 8.1 azalışla 131.3e düştü. Bina dışı inşaat sektörü üretim endeksi ise yüzde 18.4 artarak 169.5e yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler