Kamu-Sen'den Kürtçe yayına protesto

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, TRT'nin Kürtçe yayına başlamasını protesto etti. TRT'nin Oran'da bulunan binası önünde toplanan grup adına konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ekrana çıkarılan sanatçının, ''Türk ordusunu küçülten, teröristi öven şarkılar söylediğini'' iddia ederek, bu uygulamayı ''şiddetle kınadıklarını'' bildirdi.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 14:17
Abone Ol google-news

TRT'nin Oran'da bulunan binasının önüne gelen Türkiye Kamu-Sen üyeleri, TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6'yı protesto etti. Grup, ''İki Milletten Bir Devlet Olmaz'', ''Atam Bölmek İstiyorlar'', ''Kürtçe Kürde İhanettir'' yazılı pankartlar açarak, ''Tek Dil, Tek Millet, Tek Devlet'', ''Ne Mutlu Türküm Diyene'' şeklinde slogan attılar.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, burada yaptığı açıklamada, TRT'nin yaklaşık bir haftadır Kürtçe deneme yayını yaptığını ve yarından itibaren tam gün Kürtçe yayına başlayacağını söyledi.

Deneme yayınının başlamasının Türk milletini şok ettiğini savunan Akyıldız, ekrana çıkarılan sanatçının, ''Türk ordusunu küçülten, teröristi öven şarkılar söylediğini'' iddia ederek, bu uygulamayı ''şiddetle kınadıklarını'' bildirdi.

Akyıldız, TRT'nin bu uygulamasıyla, Anayasa'nın 3. maddesinde belirtilen, ''Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli Marşı 'İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır'' ilkesini ihlal etmiş olacağını savundu.

Devlet televizyonundan özellikle Kürtçe yayın yapılmasının, resmi dil Türkçenin yanı sıra ''Farsça, Arapça, Ermenice ve Fransızca'nın karışımından oluşan Kürtçenin'' ikinci bir dil olarak kabul edilmesi anlamına gelip gelmediğini soran Bircan Akyıldız, bu tür uygulamalarla çok dilli ve çok dinli bir yapının önünün açılmış olacağını ileri sürdü.Akyıldız, bu yolun açılması halinde Türkiye'de yaşayan ve farklı dil konuşan diğer toplulukların da yayın taleplerinin gündeme geleceğini söyledi.

Tam gün Kürtçe yayın yapılmasının, TRT Kanunu'nun yayın esaslarını düzenleyen 5. maddesine de aykırı düştüğünü öne süren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, şunları kaydetti:
''Dil bir milletin temel sigortasıdır. Aynı duygularla duygulanmak, aynı hüzünü yaşamak ortak dili olan insanlara has bir duygudur. Bu özellikten mahrum toplumların bir ideal, bir hedef etrafında buluşması imkansızdır. Bugün ABD'yi dünyanın en büyük gücü yapan temel farkı, ayrı milletlere ait Amerikan vatandaşlarının İngilizce konuşabilmeleridir. Oluşturulan bu ortak dil, bir beyaz amerikan vatandaşını bile zenci bir başkan adayına oy vermeye yöneltebilmiş ve dünyaya hakim bir devlet yaratmıştır. Sömürülen ülkelerin en temel özelliği de hakim bir kültür etrafında bütünleşme yerine, bir takım etnik farklılıkları öne çıkarmaları, bu uğurda her türlü emperyalist emellere açık olmalarıdır. AB dayatmasıyla geleceğimiz bakımından neleri feda ettiğimizi tarih en acı şekilde gösterecektir. Olmayan Kürtçeyi TRT eliyle ortak bir dil haline getirmeye çalışıyorsunuz. Tarihi sorumluluğu bu kararı verenlere aittir.''

Açıklamanın ardından Türkiye Kamu-Sen üyeleri ellerindeki Türk bayraklarını TRT'nin bahçe demirlerine astılar ve hep bir ağızdan Anayasa'nın 3. maddesini tekrarladılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler