İsrail'e tepkiler sürüyor

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyona tepkiler sürüyor. Endonezya Filipinler ve İran'da, İsrail'i protesto etmek amacıyla gösteriler düzenlendi. 10 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde üzerinde "Hedef: Tel Aviv, İsrail" yazılı füze maketleri taşındı. Avrupa'da Londra, Budapeşte, Hamburg ve Berlin gibi kentlerde de saldırılar protesto edildi.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 10:04
Abone Ol google-news

Endonezya ve Filipinler'de, İsrail'in Gazze'de süren saldırılarını protesto etmek amacıyla gösteriler düzenlendi. Endonezya'da Adalet ve Refah Partisi tarafından başkent Cakarta'da düzenlenen gösterilere katılanlar, ellerindeki Endonezya ve Filistin bayraklarıyla tekbir getirdi. 10 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde üzerinde "Hedef: Tel Aviv, İsrail" yazılı füze maketleri taşındı.

Geleneksel beyaz giysileri içinde bulunan ve "Filistin'i terörist İsrail'den kurtarın" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, başkentteki ABD Büyükelçiliğine yürüdü. Endonezya'nın diğer kentlerinde de cuma namazından sonra gösteriler düzenlendiği bildirildi. Filipinler'de de, 400'den fazla kişinin öldüğü İsrail saldırıları protesto edildi. Başkent Manila'daki gösterilerde "İsrail çocuk kasabı" ve "savaş suçlusu" yazılı pankartlar taşındı.

 

Saldırılar İran genelinde protesto edildi

İsrail'in, Gazze Şeridi'nde masum ve savunmasız Filistinliler'e yönelik saldırıları İran genelinde bugün de düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Tahran Üniversitesi'nin bahçesinde kılınan Cuma namazından sonra onbinlerce kişi, İsrail'in, aralarında çok sayıda çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 2 bin 500'den fazla Filistinli'yi öldürmesi ve yaralamasını protesto etti. ''İsrail'e ölüm, ABD'ye ölüm'' sloganları eşliğinde üniversite önünden Filistin Alanı'na dek yürüyen göstericiler, ''Filistinliler'i himaye etmeyen bazı Arap ülke ve liderleri aleyhinde'' de slogan attılar. Filistin halkının, tüm zor koşullara karşın İsrail'e karşı verdiği mücadeleyi öven göstericiler, İsrail saldırılarının durdurulması ve Filistinliler'e yardım yapılması çağrısında bulundular.

İsrail işgaline karşı mücadele veren dini ve siyasal liderlerin posterlerini, Filistin ve Hizbullah bayraklarını taşıyan protestocular ayrıca, ''Müslümanlar ayağa kalkın, Gazze Kerbela'ya döndü'', ''Müslümanlar birleşin'', ''Ne uzlaşma, ne teslim. İsrail'e karşı savaş'', ''Top, tank, bomba artık işe yaramıyor'' biçiminde sloganlar attılar. Filistin Alanı'nda toplanan göstericiler adına yapılan konuşmalarda da abluka, ambargo ve saldırılara maruz kalan Filistin halkının, İsrail işgaline karşı yaptığı direnişin desteklenmesi gerektiği belirtildi. Konuşmalarda, Filistinliler'in yalnız olmadığı ve milyonlarca gönüllünün Filistin halkının yanında İsrail'e karşı savaşmaya hazır olduğu kaydedildi.


Londra'da da protesto

İngiltere'nin başkenti Londra'da bir grup Müslüman, cuma namazının ardından kentin en büyük camilerinden biri olan Merkez Camisi'nin önünde gösteri yaparak İsrail'i protesto etti.
Cuma namazının ardından kadın ve çocukların da katıldığı gösteride Müslümanlar, ABD başta olmak üzere Batı dünyasını "Filistin'deki katliama seyirci kalmakla" suçladı. Çeşitli pankartlar taşıyan ve İsrail karşıtı sloganlar atan kalabalık, daha sonra kentin en işlek caddelerinden Mayfair bölgesindeki Amerikan Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Yol boyunca Londra halkının da yakın ilgi gösterdiği yürüyüş sırasında olay çıkmaması için Londra polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı. Oxford Caddesi üzerinden ABD Büyükelçiliği'ne ulaşan kalabalık, büyükelçilik önünde de cihat çağrıları yaptı, tekbir getirdi ve sloganlar attı.
Kalabalık, daha sonra ABD Büyükelçiliği önündeki parkta toplu halde ikindi namazını kıldı ve daha sonra dağıldı. Londra'daki İsrail ve AB karşıtı gösteriler, yarın da Parlamento meydanında yapılacak büyük gösteriyle sürecek.
 

Almanya'da gösteriler vardı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, Almanya'nın çeşitli kentlerinde, aralarında çok sayıda Türk'ün de bulunduğu çoğu Filistinli olan göstericiler tarafından protesto edildi.
Hamburg kentinde yaklaşık 4 bin, Stuttgart kentinde 3 bin 500 ve Kiel kentinde yaklaşık 300 kişi toplanarak İsrail'in saldırılarını protesto etti. Bonn'da yaklaşık 250 kişinin toplandığı, Karlsruhe kentinde de yaklaşık 300 kişinin bir uyarı nöbeti düzenlediği bildirildi.
Başkent Berlin'de ise yaklaşık 1000 kişinin gösteri için toplandığı ve İsrail'in saldırılarını kınadığı belirtildi. Berlin polisi sözcüsü, iki göstericinin yasak afişler nedeniyle gözaltına alındığını açıkladı. Gösterilerde, İsrail'in saldırılarının yanı sıra bu saldırılara tepki göstermediği gerekçesiyle Alman hükümeti de eleştirildi. Gösteriler yarın devam edecek.

 

Budapeşte'de protesto gösterileri

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Türkler ve Araplar, İsrail'i protesto ettiler.
Başkent Budapeşte'nin 5. bölgesindeki Deak Alanı'nda düzenlenen gösteride Filistin bayrakları taşıyan protestocular, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının bitmesini isterlerken, hep birlikte tekbir getirerek, İsrail aleyhinde sloganlar attılar. Hiçbir taşkınlığın yaşanmadığı gösteride Türk grubunun temsilcisi olan İbrahim Çelen, İsrail'in gelecek hafta Gazze'ye karşı saldırılarını durdurmaması durumunda Budapeşte'deki İsrail Büyükelçiliği önünde gösteri yaparak büyükelçiliğin önüne siyah çelenk koyacaklarını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler