Alevi köylerine zorla cami

AKP’nin Alevi açılımı tartışılırken Amasya’da camisiz Alevi köyü kalmadı. Köy muhtarları, sadece bayramdan bayrama birkaç kişinin camiye gittiğini belirterek “Bu camiler niçin yapıldı, bilmiyoruz” dediler.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 10:29
Abone Ol google-news

AKP, yerel seçimler öncesinde Alevi açılımını gündeme getirirken Alevilerin zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine zorla cami yapılmaması, Madımak Oteli’nin müze yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması ve cemevlerinin ibadethane olarak tanınması gibi talepleri halen karşılanmadı. Hatta Alevi köylerine cami yapılmaya ve imam atanmaya devam edildi.

Amasya’da camisiz Alevi köyü kalmadı, bazı mezralara bile imam atandı. Bazı köylerde camilerin yanı sıra Kuran kursları da açıldı. Köy muhtarları ve yurttaşlar ise köylerine cami yapılması gibi bir taleplerinin olmadığını, yapılan camilere kimsenin gitmediğini belirttiler.

Bayat köyü muhtarı Bayram Sel, “Köyümüzde cami de imam da var. Bayramdan bayrama camiye gidiliyor. Bazı yaşlılar cuma namazlarına gidiyor. Biz ibadetimizi ceme- vinde yapıyoruz” derken, Beke köyü muhtarı İbrahim Esen, “Şu an camiye giden kimse yok. Niçin yapıldı bilmiyorum” diye konuştu.

Hasabdal köyü muhtarı Yüksel Armut, köylerinde cami olmamasına karşın imam atandığını ifade ederek “Yıllar önce köylü kendi imkânı ile cemevi yapmıştı. Ben de cemevine hoparlör taktırdım, imam beş vakit cemevinden ezan okuyor” dedi. Karsan köyü muhtarı Mehmet Çoban da yalnızca birkaç yaşlının cuma namazına gittiğini belirtti. Yeşilöz köyü muhtarı Ali Haydar Öz ise köy muhtarlarının cami yapılması konusunda ikna edildiğini ileri sürdü. Öz, “Köy muhtarlarını çağırıp ikna ediyorlar. Para veriyorlar, fazla malzeme veriyorlar” dedi.

 

"Amaç Alevileri asimile etmek"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şubesi Başkanı Muharrem Erkan da Alevi köylerine cami yaptırılması için muhtarların baskı altına alındığını ileri sürerek “Mülki idare amirleri ‘Köyünüze bir şartla hizmet götürürüz, köyünüze cami yaptırırsanız, yolunuzu asfaltlarız’ diyor. Köylü yol, su, sağlık, altyapı hizmeti alabilmek adına köyüne cami yapıp imam istiyor. Müftülüklerde Alevi köylerinde imamların nasıl davranacağı konusunda kursların düzenlenip eğitim verildiğini duyuyorum. Bunların Aleviliği asimile etmek, yok etmek, ortadan kaldırmak gibi bir amaçlarının olduğu bilinen bir gerçektir.”

Cemevi Yaptırma Derneği Genel Başkanı Ali Yıldırım ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevilere yönelik sistemli bir asimilasyon politikası izlediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler