İsrail basını: "Erdoğan duygusal"

Jerusalem Post gazetesi, bir İsrail hükümet kaynağının, Erdoğan için "duygusal" dediğini aktardı. Gazete, yine İsrail kaynaklarına dayanarak Erdoğan'ın, "arabulucu" rolünü koruyabilmesi için İsrail ile "yakın" ilişkilerini sürdürmesinin şart olduğunu öne sürdü.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 12:19
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze operasyonu konusunda İsrail'in görüşlerini gözardı ettiği, bunun da İsrail'de kızgınlık yarattığı öne sürüldü. Jerusalem Post gazetesi, Gazze operasyonunun, Türkiye ile İsrail arasındaki bağları gerginleştirdiğini savunduğu haberinde İsrail tarafının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze operasyonuna ilişkin sert ifadelerine itirazlarını diplomatik kanalların yanısıra, Cumhurbaşkanları Abdullah Gül ile Şimon Peres arasındaki telefon görüşmesi sırasında da ilettiğini yazdı. Gazeteye konuşan bir İsrail hükümeti kaynağı da Erdoğan için "duygusal" ifadesini kullandı.

Jerusalem Post gazetesi, "Gazze operasyonu, Türkiye ile bağları gerginleştirdi" başlıklı analizinde İsrail hükümet yetkililerine dayanarak Başbakan Erdoğan'ın, Ortadoğu gezisi kapsamına İsrail'i almamasını, Gazze operasyonunu onaylamadığını gösterme isteğine değil, İsrail'e sunacak "somut bir önerisinin bulunmaması"na bağladı.
 

"Dost ülkelerin kullandığı tarz değil"

Başbakan Erdoğan'ın operasyona ilişkin olarak kullandığı "insanlık suç" ve Türkiye'ye "saygısızlık" ifadelerine dikkat çekildiği analizde "İsrail, (Erdoğan'ın) bu yorumlarına ilişkin itirazlarını, Türklere, normal diplomatik kanallarının yanısıra, Çarşamba gecesi Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Türk mevkidaşı Abdüllah Gül arasında yapılan telefon görüşmesi sırasında dile getirdi" denildi. Gazete şöyle devam etti:
"Kudüs'teki yetkililere göre, bu, dost ülkelerin birbirinden söz ederken kullandığı bir tarz değil. Erdoğan'ın, İsrail'in görüşlerini ve operasyon öncesi Güney'e yağdırılan füzeleri tamamen gözardı etmesi, Kudüs'te kızgınlık yarattı özellikle Türkiye de terörizmden zarar gören bir ülke olduğu için."


"Operasyon ve Erdoğan'ın eleştirilerinin ilişkilere kalıcı etkisi olmaz"

Jerusalem Post, Peres'in, Gül ile telefon görüşmesinde Türklerin, İsrail'in görüşlerini de dikkate almaları gerektiğini söylediğini belirterek "Buna karşın, Kudüs'teki genel değerlendirme, güçlü bağların her iki ülkenin çıkarına olduğu için operasyon ve Erdoğan'ın eleştirilerinin tonu, Türkiye-İsrail ilişkileri üzerinde kalıcı bir etkisi olmayacağı yolunda" diye yazdı.

İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin, daha önce gerginlik dönemlerinin üstesinden geldiğini kaydeden gazete, bu çerçevede "ikinci intifada"nın yoğunlaştığı 2002 yılında dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in de, İsrail'in Filistinlilere "soykırım" uyguladığını söylediğini kaydetti.

İsrailli gazete, Başbakan Erdoğan'ın da 2004 yılında Gazze operasyonu sırasında İsrail'i "terörist devlet" olarak nitelendirdiğini anımsattıktan sonra, İsrailli bir hükümet kaynağının, Erdoğan için "Onu tanıyoruz ve duygusal olduğunu, Filistinlilerle duygusal bir bağının bulunduğunu biliyoruz" dediğini de yazdı.

Diğer bir İsrailli yetkilinin de, Erdoğan'ın açıklamalarının, televizyon görüntüleri nedeniyle dehşet içinde kalan kamuoyununu "yatıştırma"ya yönelik olduğu iddiasını da yansıtan gazete, aynı yetkilinin, Türkiye'de Gazze'deki Müslümanlara büyük bir sempati duyulduğunu, bölgeyi yönetmiş olan Osmanlılardan kalan bir sorumluluk duygusunun bulunduğunu söylediğine de dikkat çekti.

Gazete, aynı yetkilinin, Türk medyasının, İsrail konusunda çok sert olduğu iddiasına de yer verdikten sonra şöyle devam etti:
"Yine Türkiye'nin söylemi ile diplomatik girişimleri arasında büyük bir uçurum var. Erdoğan, kendisine bölgesel arabulucu veya aracı rolünü biçti ve İsrail kaynakları, (Erdoğan'ın) bu pozisyonu korumak istediğini belirterek bunun için de Türkiye ile İsrail arasında yakın ve samimi bağlarını muhafaza etmesinin şart olduğunu söylediler."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler