'Uluslararası faktör işimize karışsın'

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümünde uluslararası faktörün işlerine karışmasını istemediklerini, ancak bir çözüme ulaşmak için başka çareleri de olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 21:20
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, hükümetin küçük ortağı Özgürlük ve Reform Partisi'nin (ÖRP) ''demokratik diyalog'' projesi kapsamında, bu akşam ÖRP Parti Meclisi'nde konuştu. Talat, toplantının basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde tam teşekküllü müzakereleri başlatmak için çok uğraştıklarını ve geçen eylül ayında müzakerelerin başladığını vurgulayarak, Kıbrıs Rum tarafının tavrının sürecin uzamasına neden olduğunu kaydetti.

Sürecin ne kadar zaman zaman alacağı konusunda henüz bir tahminde bulunmanın erken olduğunu ifade eden Talat, şöyle konuştu: ''Uluslararası faktörün süreçte yer almamasını isteyen Kıbrıs Rum tarafı, 'Kıbrıslı bir çözüm' diyerek bu sürecin daha da uzamasına katkıda bulunuyor. Çünkü siz de biliyorsunuz ki her konuda anlaşmamız mümkün olmayacak. Her konuda anlaşmamız mümkün olmayacağına göre birilerinin, ki bu da Birleşmiş Milletler olabilir, bize yardımcı olması lazım. Annan Planı'nda eğer böyle birşey olmasaydı, hatta hakemlik olmasaydı Annan Planı referanduma sunulamazdı. Dolayısıyla bugüne kadar süren, yani 40 yılı aşkın anlaşmazlığın sadece liderlerin müzakereleriyle aşılacağını düşünmek çok fazla gerçekçi değildir diye düşünüyorum. Tabii biz bunu çok mu arzuluyoruz, uluslararası faktör işimize karışsın, öneriler yapsın gibi hususlarda çok mu istekliyiz, hayır. Ama çözüm istiyorsak başka çaremiz yoktur, çözümü samimiyetle istiyorsak başka çaremiz yoktur.'' Talat, 2008'in, birçok olumsuzluğuna karşın, müzekerelerin başlamış olması gibi bir olumluluğu da taşıdığını belirterek, müzakerelerin zeminsiz başlamasının sürecin yavaş ilerlemesine neden olduğunu söyledi.

ÖRP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da ''ÖRP'nin siyaset anlayışının temelini demokratik diyaloğun oluşturduğunu'' ifade ederek, bu çerçevede farklı görüş ve bakış açılarını önemsediklerini bildirdi ve ''Bu anlayışın, milli birlik ve beraberliğinin pekişmesine önemli katkı koyacağını'' dile getirdi. Kıbrıs Türkleri'nin Ada'da her zaman eşit ve adil bir çözüme her zaman destek olduklarını dile getiren Avcı, Talat'ı, parti olarak müzakerelerde desteklediklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler