Mey içki: Koruma altında olmadık

Mey İçki, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon kanalında gündeme getirdiği iddialara ilişkin açıklama yaparak, kendilerine Maliye tarafından koruma ve menfaat sağlanmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 16:18
Abone Ol google-news

Mey İçki'den yapılan yazılı açıklamada "Türkiye'de içki üretimi yapan Amerikalı bir şirketten yasa çıkacak diye özel tüketim vergisi alınmamış, Maliye Bakanı bu şirkete ayrıcalıklı davranmış ve Hükümet bu Şirketi affetmiştir" şeklindeki iddialar konusunda, şöyle denildi:
"Mey İçki, başta Yeni Rakı olmak üzere çeşitli kategorilerde içki üretmekte ve ürünlerini yurt içinde ve yurt dışına satmaktadır. İddiada söz konusu edilen vergi ödemeleri şirketimizin havaalanlarında, sınır kapılarında bulunan Duty Free(Gümrük Hattı Dışı Vergisiz Eşya Satışı) mağazalarında yapılan satışların ÖTV'si ile ilgilidir. Adı üzerinde, bu mağazalarda satılan ürünler her türlü vergiden muaf olup, yurtdışına çıkan yolcular tarafından belli kurallar çerçevesinde satın alınmaktadır."

 

"Korunma değil aleyhimize durum söz konusu"
 

Mey İçki açıklamasında "Sayın Kılıçdaroğlu tarafından iddia edildiği gibi, Şirketimizin korunması veya menfaat sağlanması söz konusu olmadığı gibi tam tersine, Maliye Bakanlığının yerleşmiş uygulamalarını hiçbir haklı neden olmadan değiştirmesi ve Şirketimiz aleyhine uygulama yapması söz konusudur" görüşü dile getirildi.

 

Duty free satışları yerli ithal ürün farkı

Açıklamada, Duty Free satışlarına ilişkin uygulamalarına atıfta bulunularak, Mey İçki'ye burada yapılan satışlarla ilgili olarak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nce Ekim 2007 tarihinde 7 adet ödeme emri gönderilerek Aralık 2006-Haziran 2007 tarihleri arasında yapılan satışlara ilişkin ÖTV tutarları talep edildiği ancak vergi dairesinin, 5 gün sonra yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle ödeme emirlerini iptal ettiği hatırlatıldı.

Ancak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin 2007 yılı Ekim ayında iptal ettiği ödeme emirlerini Nisan 2008'de tekrar düzenlediği ve yine aynı döneme ait ÖTV tutarlarının ödenmesini Şirketten istediği belirtilerek açıklamada şu görüşler ifade edildi:
"Yıllardır ÖTV Kanunu'nun 8/2 maddesi uyarınca devam eden terkin uygulamalarının herhangi bir yasal değişiklik yapılmaksızın tek taraflı kararıyla yok sayılması üzerine şirketimiz İstanbul Vergi Mahkemelerinde dava açmıştır. İstanbul 8'nci Vergi Mahkemesi, açılan davalar sonucunda 24.12.2008 tarihinde Maliye Bakanlığı'nı haksız bulmuş ve ödeme emrinin iptaline karar vermiştir. Şirketimiz bu haksız ve tek taraflı uygulama konusunda Maliye Bakanlığı'na şikayette de bulunmuş ancak, buna olumlu bir yanıt alınamamıştır. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı aleyhine de dava açılmıştır. Bu dava halen sürmektedir."

 

"Mevzuatın doğru yorumlanmasında sıkıntı var"

Açıklamanın son bölümünde, bu konu ile ilgili mevzuatın ilgili mercilerce doğru değerlendirilmesinde bir sıkıntı olduğu ve bazı hususların netleştirilmesi gerektiğinin altı çizilerek şöyle denildi:
"Vergi Dairesinin ödeme emrine baz olan yanlış yorumuna göre; Duty Free Mağazalarda satışına izin verilen tüm yabancı içkiler serbestçe ithal edilmekte ve vergisiz olarak satılmakta iken Türkiye'de üretilen yerli içkilerin Gümrük hattı Dışı Eşya Satış Mağazalarına vergili satılması talep edilmektedir. Aynı mağazalara İthal içkiler 'vergiden muaf' olarak satılırken, yerli içkilerin vergili satılmasının haksız rekabet oluşturacağı açıktır. Yerli İçkinin yabancı içkinin bir kaç katı fiyatına alıcı bulması mümkün değildir. Yabancı ürünler karşısında yerli ürünleri cezalandırıcı bir anlamaya mahal veren mevzuatta en kısa zamanda gerekli düzenlemelerin yapılmasında ve netlik kazandırılmasında büyük yarar görmekteyiz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler