Rusya doğalgazı kesti

Rusya, Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan, Makedonya ve Hırvatistan'a verdiği gazı kesti. Fransa ve Almanya'daki doğal gaz şirketleri ise kesintiden şu ana kadar etkilenmediğini açıkladı.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 07:22
Abone Ol google-news

Ukrayna gaz şirketi Naftogaz, Rus Gazprom'un Avrupalı müşterilerine Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı üçte iki oranında azalttığını açıkladı.

Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlyankisy Gazprom'un, daha önce günde gönderdiği 300 milyon metreküplük gazı 221 milyona, dün de 92 milyon metreküpe düşürdüğünü belirterek, ''gönderdikleri tüm gaz bu. Avrupa bunu bir kaç saat içinde hissedecek'' dedi.

Gazprom'dan konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmazken, dün gece Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e bilgi veren şirket yetkilileri, Ukrayna üzerinden gönderilen gazın 65,3 milyon metreküp eksik gönderileceğini bildirmişti.

Ukrayna'yı transit gazı çalmakla suçlayan Gazprom, Kiev'in transit borulardan çaldığı miktarda gazı Avrupa'ya göndermekle yükümlü olduğu gaz miktarından düşeceğini kaydetmişti.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller dün gece Putin'e verdiği brifingde Ukrayna'nın kendilerine hala 604 milyon dolarlık gaz borcu bulunduğunu belirterek, Kiev'in transit borulardan her gün gaz çaldığını ve borcunun yine kısa süre içinde milyar dolarlara ulaşabileceğini ifade etmişti.
 

Rusya'nın Romanya'ya verdiği doğalgaz yüzde 75 oranında kesildi

Romanya'nın Transgaz şirketi Müdürü Loan Rusu, ''Rusya'dan ithal edilen doğalgaz şimdi yüzde 75 oranında azaldı'' dedi.

Bu arada Rusya'nın Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verilen doğalgazın kesilmesi nedeniyle Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanishev, durumu görüşmek için bugün acil toplantı çağrısı yaptı.

 

Gazprom Belarus üzerinden gönderdiği gaz miktarını artırdı

Rus Gazprom Belarus üzerinden Avrupa'ya gönderdiği gazın miktarını günlük 26 milyon metreküp artırdı.

Belarum Gaz Ulaştırma Sistemi (Beltransgaz) Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Belarus'tan Polonya'ya doğru uzanan boru hattındaki günlük gaz miktarının 26 milyon metreküp artırıldığı kaydedildi.

Açıklamada gaz miktarının artırılması talebinin, Ukrayna üzerinde giden gaz miktarında yaşanan düşüş yüzünden Gazprom tarafından yapıldığı belirtildi.

Bu arada, İngilizce yayın yapan ''Russia Today'' televizyonu yayınladığı haberde, Gazprom'un Belarus üzerindeki gaz miktarını artırmayı ve batı Avrupa'daki gaz depolarını kullanarak mevcut krizi aşacağını belirterek, şirketin alacağı söz konusu önlemlerle Avrupalı tüketicilerin durumdan fazla etkilenmeyeceğini düşündüğünü duyurdu.


Rusya'nın Polonya'ya doğal gaz akışını yüzde 5 oranında kestiği bildirildi

Polonya Enerji Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Marek Woszczyk, Rusya'nın yüzde 5'lik doğal gaz kesintisinin, Ukrayna ve Belarus üzerinden iki boru hattından doğal gaz alan Polonya için tehdit oluşturmadığını bildirdi.

Woszczyk, Polonya'nın doğal gaz rezervi doluluk oranının yüzde 85 olduğunu da söyledi.
Rusya'nın doğal gaz kesintisinden, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Bosna da etkilendi.

 

Avusturya doğalgaz artışı yüzde 90 azaldı

Avusturya, Rusya'dan aldığı doğal gazın yüzde 90 azaldığını, Çek Cumhuriyeti de doğal gaz akışında önemli düşüş olduğunu açıkladı.

 

Hırvatistan'da doğalgaz tamamen kesildi

Hırvatistan petrol ve doğal gaz dağıtım şirketi INA, Rusya'dan aldığı doğal gazın tamamen kesildiğini belirtti. Hırvatistan, doğal gazının yüzde 60'ını kendi kaynaklarından karşılıyor, yüzde 40'ını Rusya'dan ithal ediyor.

 

Bosna'da doğalgaz yüzde 25 azaldı

Bosna doğal gaz şirketi BH Gas da, Rusya'dan ithal ettiği doğal gazın yüzde 25 azaldığını açıkladı.

Rusya'nın doğal gaz kesintisinden, Bulgaristan ile birlikte en fazla etkilenmesi beklenen Makedonya'nın doğal gaz şirketinden bir yetkili, Makedonya'nın sadece birkaç günlük doğal gaz rezervinin bulunduğunu bildirdi.

Büyük miktarda doğal gaz stoku bulunan AB ülkelerinin birçoğu, ayrıca doğal gaz ihtiyacını Norveç ve Cezayir gibi farklı kaynaklardan da karşılıyor. Bu arada, AB'den bir heyet bugün Rus doğal gaz firması Gazprom'un Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev ile Berlin'de bir araya gelecek.

Rusya'nın doğal gaz kesintisinden şimdiye kadar Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Hırvatistan, Bosna, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya etkilendi.
Fransa ve Almanya'daki doğal gaz şirketleri ise kesintiden şu ana kadar etkilenmediğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler