İÜ'den Türkiye'de bir ilk

İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) kurulan Adli Toksikoloji ve Adli Patoloji Laboratuvarları sayesinde Türkiye'de bir ilk gerçekleşiyor. Daha önce 2 günde öğrenilen; kanda, idrarda, terde, saçta ve tükürükteki uyuşturucu miktarının belirlenmesi, bundan böyle 12 dakikada yapılabilecek.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 12:19
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Adli Tıp Enstitüsü bünyesinde kurulan Adli Toksikoloji ve Adli Patoloji Laboratuvarları ile yenilenen birimler törenle hizmete açıldı.

Törende konuşan İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural, laboratuvarların sadece eğitim amacıyla değil, toplumun isteklerinin de karşılanmasında ve ileriye yönelik teknolojik gelişmelerin takip edilmesinde önemli işlevleri olacağını belirterek, ''Böyle bir laboratuvara Türkiye'de ilk kez sahip olmak bize gurur veriyor'' dedi.

Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İmdat Elmas da 2 yılda tamamlanan projenin 1,5-2 milyon TL'ye mal olduğunu belirterek, laboratuvarın öğrenciler için önemli bir açılım yarattığını söyledi.

İstanbul'da toksik maddelerin değerlendirileceği laboratuvar sayısının çok yetersiz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Elmas, ''Bu laboratuvar maliyetli olduğu için kurulması zor. Bu nedenle tetkikler yapılamıyordu ya da örnekler yurt dışına gönderiliyordu. Bu döviz kaçışına, işlemlerin gecikmesine ve azalmasına neden oluyordu. Adli Toksikoloji Laboratuvarı'nın bu alanda çok önemli bir eksikliği giderdiğine inanıyorum'' diye konuştu.

Laboratuvarın, iş yerlerindeki kirliliğin belirlenmesi, toksikolojik olayın aydınlatılması ve halk sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Elmas, şunları söyledi:
''Burada, tüm inorganik ve organik maddelerin analizi mümkün. Tüm vücut sıvıları ve dokularda, su ve gıda örneklerinde, toprak, cam ve her türlü katı delil veya örneklerde, selenyum, iyot, arsenik, cıva, kurşun gibi nitel ve nicel her türlü inorganik analizlerin yanı sıra her türlü organik madde (ilaç, uyuşturucu, alkol türleri, toluen, ksilen gibi uçucu ve yarı uçucu maddeler) analizi, taraması ve miktar tayini yapılabilmektedir.''

 

'Türkiye'de ilk kez kuruldu'

Adli Toksikoloji Laboratuvarı'nda 36 çeşit uyuşturucunun 12 dakikada analizinin yapılabildiğini bildiren Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Cengiz de, ''12 dakikada uyuşturucunun teşhisini, kanda, idrarda, terde, saçta ve tükürükte ne kadar olduğunu söyleyebilecek bir sistem. Bu Türkiye'de ilk kez kuruldu. Daha önceden 2 günde yapılabiliyordu'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler