Adalet, Yine Adalet

Yayınlanma: 25.03.2012 - 06:57
Abone Ol google-news

Adalet ile kafiyeli ama düşmanlık/savaş anlamına gelen “adavet”, sözlüklerde kalsa da tek bir ses değişikliğinin gücünü yansıtan kavramdır. Güncel sorunlarımızın söylendiği gibi Cumhuriyet devriminden kaynaklanmadığını; kültür tarihimiz boyunca çözümü, çaresi bulunamamış, müzminleşmiş bir “havâzat” (dertler yumağı) olduğunu simgeler.

Olaylar ve Görüşler sayfasından uzakça kaldığım son haftalarda, dindar kindar nesiller yetiştirme tartışması, 4+4+4 rumuzlu eğitim reformu, demokrasilaiklik ilişkisi, cemaatAKP ayrışması, Uludere olayının bulunamayan sorumlusu, Nevruz kutlaması, Sivas davasının zaman-aşımına uğraması ile katliamı önleyemeyen görevlilere yıllar sonra soruşturma açma önerisi, vb.sorunlarla gündem ısınıyor, siyasi gerilim yükseliyordu.

Hukukçu Rıza Türmen, Yeni Bir Rejime Doğrumakalesinde (Cumhuriyet, 17 Mart), Meclis Eğitim Komisyonundaki yasal engellemenin harp-darpla bir Kara Pazara dönüşmesini demokratik dengenin bozulması gibi yorumladı. İki Dünya Savaşı arasında İtalya ve Almanyada yaşanan benzer gelişmelere değinerek; Fransız yazar Martine Gozlanın başlığını Türk Sahtekârlığı(*) olarak çevirdiği kitabında yer verdiği a) demokratik, b) laik, c) jeopolitik model olma sorunlarını sunuyordu okurların dikkatine.

İnsan Hakları Kurumu Başkanı Muzaffer İ. Erdost ise Dindar mı, Laik mi?başlıklı makalesinde (Cumhuriyet,18 Mart), bir lider karizmasıyla robotlaşan kitlenin özgür iradesini sorguluyor; Böyle bir toplumun gençleri özgür değil, olsa olsa köle olur diyordu. Erdost, Necip Fazılın yolundan gidecek gençliğin dindar değil, kindar olacağını, oysa kendisini ölüme mahkûm eden yargıçlarına, asıl suçlu sizlersiniz diye haykıran Deniz Geçmiş kuşağının dindar veya tinerci değil halis milliyetçiler olduğunu; bugün izinden gidilen Saidi Nursinin doğa ve beşeri bilimleri ecnebi ilim saydığını vurguluyordu.

Bekir Çoşkun, kısaca yönetime bayılan seçmenlerin ayılmasını diliyor gibiydi.

Adalet ve adavet

Adalet ile kafiyeli ama düşmanlık/savaş anlamına gelen adavet, sözlüklerde kalsa da tek bir ses değişikliğinin gücünü yansıtan kavramdır. Güncel sorunlarımızın söylendiği gibi Cumhuriyet devriminden kaynaklanmadığını; kültür tarihimiz boyunca çözümü, çaresi bulunamamış, müzminleşmiş bir havâzat (dertler yumağı) olduğunu simgeler.

Orhun Yazıtlarında Hakan, Türk halkı yoksuldu; açları doyurdum, çıplakları giydirdim, ama biribirine düşman etmedim diyor. Göçer-konarların yerleşik hayata geçişini destanlaştıran Dede Korkut, Oğuzların başı Bayındır Hanı savaşa değil, barışa özendirir. Babasına isyan eden Uruz, Abaza Elinde Hıristiyan bir kızla evleneceğini söyler.

Selçuk boylarının İslamiyeti kabul ettiği yüzyılda yazılan ve ilk Türk mesnevisi sayılan Kutadgu Biligde Vezir Alytoldi, Hakana: Adalet ve dilin erdemleri, sözün değeri, mutluluğun gelip geçiciliği, ikbalin vefasızlığı üzerinde öğütler verir. İslamiyetin kuruluş ve yayılmasında devletin mezhebi yoktu. Biat ve şûraya Muaviye döneminde son verildi. Hz. Peygamberin geleneğini sürdüren Hz. Ali, Devlet Yöneticilerine ÖğütlerindeSivil toplum, seçimli iktidar, eşit bölüşüm ve adaletönermiştir (Türkçesi Şule, 1980ler). Ahlak-ı Alai eserinde, Kınalızade adalet çemberini şöyle tanımlamıştı:

Mülk ve devlet asker ve rical iledir / Rical mal ile bulunur / Mal reayadan husule gelir / Reaya adl ile muntazam olur.

İslam Âlemini inceleyen Ernst Gellner, bu tanımda göçerin eksikliğine değinir.

Osmanlı Sadrazamları valilerine sık sık halka adil davranmalarınıemredermiş.

Adalet, din, iman ve kin(**)

Hazreti Muhammed: Din nasihattir / İyi huy dinin kalıbıdır / Acı da olsa doğruyu söyleyin / İman, haramlardan ve hırslardan arınmadır / Bir günlük adil davranış 60 yıllık ibadetten üstündür buyuruyor.

Hazreti Ömer: Adalet mülkün temelidir sözü hemen her ülkede duyuluyor..

Osmanlı Valisi Ziya Paşa bilgece sorguluyormuş: Kadı ola davâcı, muhzır / mübaşir de şâhit, / Ol mahkemenin hükmüne derler mi adâlet.

Eflatun: Devletin adaleti, bireylerin mutluluğudur.

Pascal: Adalete dayanmayan kuvvet zalimdir.

Benjamin Franklin: Ne iyi savaş vardır, ne de kötü barış.

Voltaire: Adalete hizmet insanların en yüce görevidir.

Montaigne: İnsan, en az bildiğine en çok inanır.

Tolstoy: Şiddete başvurmadan savunun doğruyu, adaleti.

Beypazarlı Havai: Kindar olan olmaz dindar.

Yunus Emre: Adımız miskindir, düşmanımız kindir bizim.

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir;

sen kendün bilmez isen, bu nasıl okumaktır.

Töre ve düşünce olarak adalet, zaman-mekânların insanlığa barış yolunu gösteren ne güçlü simgesi !

* ‘Türk Sahtekârlığı yerine, siyasal ikiyüzlülük/aldatmaca, başlığın belki daha sadık çevirisi olabilir.

** Anılan kişiler ve düşünceler için bkz. M. Ertuğrul Saraçbaşı, Damıtılmış Sözler, (5. Basım) YKY, 1997.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler