Atık Yönetimi Çevre Kontrol Merkezi açıldı

İstanbul'da evsel atıkları taşıyan çöp araçları, süpürme araçları ve hafriyat kamyonlarını uydudan takip edecek otomasyon sisteminin yönetileceği ''Atık Yönetimi Çevre Kontrol Merkezi'', Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından açıldı.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 17:28
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İSTAÇ A.Ş'nin Piyalepaşa'da bulunan ''Atık Yönetimi Çevre Kontrol Merkezi''nin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tüm dünyada katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesinin ciddi anlamda problem olduğunu, bunların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.


Çevre yatırımları ulaşımdan sonra ikinci sırada

Çevre yatırımlarına bütçeden ayırdıkları payın ulaşımdan sonra ikinci sırada geldiğini dile getiren Topbaş, ''Geçtiğimiz 4.5 yılda yaptığımız su ve çevre yatırımlarının toplamı 6 milyar TL. Sadece çevre yatırımlarına yaptığımız yatırım 612 milyon TL. Bu dönemde çevreyle ilgili 222 proje var. Genel bütçe içinde çevreyle ilgili yaptığımız yatırımların oranı yüzde 11.6'' diye konuştu.

 

İstanbul'da günlük 14 bin ton evsel atık var

Kadir Topbaş, İstanbul'da günlük 14 bin ton, yıllık da 5 milyon ton evsel atık üretildiğini, bunun da Avusturya, Yunanistan ve Portekiz'de üretilen çöpten daha fazla olduğunu dile getirdi. Ayrıca kentte 7 bin 500 hafriyat kamyonunun faaliyet gösterdiğini ve Büyükşehir Belediyesi olarak bu hafriyatları değere dönüştürmek hem de kontrol altına almak için atık yönetimini oluşturduklarını anlatan Topbaş, düzenli depolama alanları ile de vahşi döküm uygulamasını tamamen bitirdiklerini, modern tesislerde atıkların geri dönüşümünü geçekleştirdiklerini anlattı.
 

Türkiye'de bir ilk

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, atıkların kaynağından bertaraf noktasına kadar takibinin önemine işaret ederek, bugün tanıtımını yaptıkları ve Büyükşehir Belediyesinin şirketlerinden İSTAÇ ve İSBAK'ın, Turkcell'in de desteğiyle gerçekleştirdiği atık yönetiminde otomasyon projesinin Türkiye'de ilk olduğunu, bazı yönlerden de dünyada ilk olma özelliği taşıdığını kaydetti.
 

Deniz atıklarları da temizlenecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Atık Yönetim Otomasyon Projesi'nin 1. aşama yatırım maliyetinin 1 milyon 500 bin TL olduğunu, 2. aşamada ise sisteme deniz atıklarıyla ilgili faaliyetlerin dahil olacağını, 14 adet atık alma gemisi ile 19 adet deniz yüzey temizlik gemisinin ilave edileceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler