Necati Cumalı anılacak

1945 yılından itibaren şiir, öykü, roman ve tiyatro türlerinin hepsinde birden ürün veren sevilen şair ve yazar Necati Cumalı, ölümünün sekizinci yılında, 8 Ocak Perşembe günü Beşiktaş Belediye Başkanlığı'nın düzenleyeceği bir törenle anılacak. Cumalı, "Susuz Yaz", "Yalnız Kadın", "İmbatla Gelen", "Güneş Delisi" ve "Güzel Aydınlık " gibi eserleriyle edebiyat severlerin duygularına tanıklık etti.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 15:14
Abone Ol google-news

Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair ve yazar Necati Cumalı, ölümünün sekizinci yılında Beşiktaş Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği bir törenle anılacak.8 Ocak Perşembe günü saat 11.00'de yapılacak törende, usta edebiyatçının ölümünden önce 30 yıl boyunca yaşadığı Etiler’deki evinin cephesine bir anı plakası da takılacak.

Törene Cumalı’nın akrabaları ve sevenleri de katılacak. Ayrıca Cumalı’nın tüm yapıtlarını yayımlayan Cumhuriyet Kitapları’nın Yayın Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkan Yardımcısı Alev Coşkun, Cumalı’nın kız kardeşi Müfide Çalık ile kayınbiraderi Rekin Teksoy ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da birer konuşma yapacaklar.
 

Necati Cumalı kimdir?

Necati Cumalı edebiyata yalın şiirlerle ve güçlü Sabahattin Ali etkileri taşıyan hikâyelerle girmiş, giderek özgün bir soluk oluşturmuş usta bir Türk edebiyatçısıdır.

1921 yılında bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan o dönemin Rumeli Vilayet-i Celilesine(Manasdır'a) bağlı ve Cuma beyleriyle meşhur olan Cuma'kazasında doğmuş, ailesi 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi kapsamında Türkiye'ye göç ederek İzmir'in Urla ilçesine yerleşmiştir. Ortaöğrenimini İzmir Atatürk Lisesi'nde (1938), yüksek öğrenimini ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde (1941) tamamlamıştır. Ankara'da Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (1941-1942), Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nde (1945) çalışmıştır. Askerlik sonrası Urla ve İzmir'de avukatlık ve memurluk yapmıştır (1945-1957). 1957-1959 yıllarında Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği Basın Ataşeliği'nde çalışmıştır. 1959 - 1963 yıllarında İstanbul Radyosu'nda redaktörlük yapan Cumalı, sonraki yıllarda yaşamını roman ve oyun yazarlığı ile sürdürdü. 10 Ocak 2001 tarihinde yakalandığı karaciğer kanserinden kurtulamayarak İstanbul'da hayata veda etti.

1940'lardan itibaren Varlık, Servet-i Fünun - Uyanış, Yeni İnsanlık gibi dergilerde şiirler yayımlamıştır. İlk kitabı "Kızılçullu Yolu" 1943 tarihlidir. İkinci kitabı askerliği esnasında terhisine yakın geçirdiği "zehirli sıtma" hastalığı yüzünden gönderildiği hava değişikliğinde yazılmış olan Harbe Gidenin Şarkıları'dır (1945). 1945 yılından itibaren şiir, öykü, roman ve tiyatro türlerinin hepsinde birden ürün veren Necati Cumalı'nın, zaman zaman deneme alanında da çalışmaları olmuştur.

 

Ödülleri

1957 Sait Faik Hikaye Armağanı ("Değişik Gözle" adlı kitabıyla)
1969 Türk Dili Kurumu Şiir Ödülü ("Yağmurlu Deniz" adlı kitabıyla)
1984 Yeditepe Şiir Ödülü ("Bütün Şiirleri I" ile)


Cumalı'nın "Güneş Delisi" adlı şiirinden

Akan suyu severim ben
Işıldayan karı severim
Bir yeşil yaprak
Bir telli böcek
Yeşeren tohum
Güneşte görsem
Sevinç doldurur içime
Bir günü
Güzel bir günü
Güneşli bir günü
Hiçbir şeye değişmem
Onun için savaşı sevmem
Onun için zulümü sevmem
Onun için yalanı sevmem
Bilirim yaşamaz güneşte
Bilirim yaşamaz yanyana aşkla
Ne haksızlık
Ne korku
Ne açlık


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler