Babacan, Ban ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde Genel Sekreterin, dünyada Türkiye'nin yürüttüğü aktif diplomasiyi ve barış yapıcı rolünü takdirle karşıladığını söylediği belirtildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Babacan'ın Ban Ki-mun ile görüşmesinde Gazze'deki durum ile Kıbrıs konusu ele alındı.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 17:21
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile BM Genel Sekreter Ban Ki-mun ile biraraya geldi. Ban Ki-Mun'un görüşmenin başında Türkiye'yi BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmesi dolayısıyla tebrik ettiği kaydedildi. Görüşmede, Ban'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze konusunda en erken davranan liderlerden biri olduğunu ve ilk olarak bu konuyu Başbakan Erdoğan'la telefonla görüştüğünü söylediği bildirildi. Görüşmede, Ban'ın Türkiye'nin ''barış yapıcı'' rolünü takdirle karşıladıklarını söylediği de öğrenildi.

Ban Ki-mun'un görüşmede, amacının Gazze'de derhal ateşkes sağlanması olduğunu ve bölgeye izleme gücü gönderilmesine de sıcak baktığını Babacan'a aktardığı, ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili olarak harekete geçmesinin Konsey'in ''inanılırlığı'' bakımından önemli olduğunu söyledi belirtildi. Ban'ın görüşmede gelecek hafta Ortadoğu bölge turuna gideceğini Babacan'a aktardığı da belirtildi.

Diplomatik kaynaklar Babacan'ın da görüşmede, Gazze'de ''her geçen saat ölümlerin devam ettiğini'' hatırlattığını, Türkiye'nin çatışmaların derhal durdurulması gerektiğini düşündüğünü, bu yüzden de başından beri bu yöndeki çabaların içinde olduğunu söylediğini ifade ettiler. Babacan'ın kendisinin Ortadoğu'da çatışmalar çıkabileceği yönünde risk gördüğünü Brüksel'de Aralık ayında toplanan NATO-Akdeniz toplantısında söylediğini Ban'a aktardığı bildirildi. Babacan'ın hem Başbakan Erdoğan'a refakaten, hem de kendisinin ayrıca yaptığı ziyaretler ve telefon görüşmeleri hakkında da Ban'a bilgi verdiği kaydedildi. Babacan'ın görüşmede, daha önce BM'deki görüşmelerinde de vurguladığı gibi Gazze'de ''ateşkesin uygulanabilirliği'' konusu üzerinde durduğu, olası bir ateşkesin uygulanabilir olması gerektiğini söylediği belirtildi. Babacan'ın, Genel Sekreterin BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de harekete geçip bir şeyler yapması gerektiğine yönelik görüşlerine katıldığı da ifade edildi.

Kıbrıs konusunun da kısaca ele alındığı görüşmede, Babacan'ın Türkiye'nin adadaki kapsamlı müzakere sürecinin tamamen arkasında olduğunu ifade ettiği, Genel Sekreter Ban'ın da ''dünyada birçok sorunun bulunduğunu ve Kıbrıs'ı çözme yönünde ümit taşıdığını belirttiği'' bildirildi. Ban'ın toplantıda Türkiye'yi yürüttüğü aktif diplomasi nedeniyle tebrik ettiği belirtilirken, kendisinin ve yardımcılarının Türkiye'nin bu kapsamda ''Suriye ve İsrail arasındaki aracılı görüşmeler, Irak'taki rolü, Türk-Ermeni ilişkileri ve Medeniyetler İttifakı girişimiyle ilgili olarak aktif diplomasi yürüttüğünü'' hatırlatarak tebrik ettikleri belirtildi.

 

Babacan, Abbas ile de görüştü

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, New York'taki temasları kapsamında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Dışişleri Bakanı Babacan'ın temasları kapsamında İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile ayaküstü, ancak uzun bir görüşme yaptığı bildirildi.

 

Babacan, Holbrooke ile biraraya geldi

Ali Babacan, ABD'nin eski dışişleri bakan yardımcılarından Richard Holbrooke ile bir araya geldi. Holbrooke, Bakan Babacan ile görüşmek için Türkevi'ne geldi.
Babacan'ın bugünkü temasları kapsamında, dün New York'ta görüştüğü Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile yeniden bir araya geldiği öğrenildi. New York'ta temaslarına devam eden Babacan'ın ne zaman New York'tan ayrılacağı henüz belli değil.

Babacan dün BM Güvenlik Konseyindeki Gazze toplantısında Türkiye'nin görüşlerini dile getirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler