Ankara'da hareketli saatler

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapacağı haftalık görüşmeden önce sürpriz bir şekilde Başbakan Tayyip Erdoğan'la da bir araya geldi. Ziyaretin ardından Erdoğan'ın ofisinden yapılan açıklamada hiçbir ayrıntıya yer verilmezken, ziyaretten saatler sonra ise Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada görüşmelerdeki Ergenekon operasyonuyla ilgili vurgu dikkati çekti.

Yayınlanma: 08.01.2009 - 12:28
Abone Ol google-news

Ergenekon operasyonun dün gerçekleşen 10. dalgasının ardından Ankara'da yoğun bir trafik yaşandı. Devletin zirvesinde sürpriz ziyaretler gerçekleşirken, TBMM'de birbiri ardına açıklamalar geldi. Yargıtay Başkanlar Kurulu toplanırken İstanbul Barosu da bir basın toplantısı düzenleyerek operasyonu eleştirdi.

Dün akşam 19.00 Ergenekon operasyonunun son dalgası kapsamında yaşanan göz altıların ardından Kuvvet Komutanlarının Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ başkanlığında Genelkurmay Karargahı'nda yaptığı sürpriz toplantı bugün yaşanacak trafiğin de habercisi oldu. 6 Saat süren Genelkurmay'daki toplantının ardından Ankara, bir açıklama beklentisine girdi. Ancak beklenen açıklama Genelkurmay'dan gelmedi. Bunun yerine her hafta cuma günü yapılan Genelkurmay'daki olağan basın brifinginin iptali geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker  Başbuğ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapacağı haftalık görüşmeden önce sürpriz bir şekilde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da bir araya geldi.
 

Genelkurmay'dan açıklama

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, bugün öğleden sonra yapmış olduğu görüşmelerde; özellikle dün yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve değerlendirmelerini, sırasıyla Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'e sunduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan basın açıklamasında, şunlar kaydedildi: ''Genelkurmay Başkanı bugün öğleden sonra yapmış olduğu görüşmelerde; özellikle dün yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve değerlendirmelerini, sırasıyla Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı'na sunmuşlardır.''
 

 

Ankara'da yaşanan Ergenekon hareketliliği dakika dakika şöyle yaşandı:

10.00 : Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde her hafta Cuma günü düzenlenmekte olan basın bilgilendirme toplantısı yarın yapılmayacağı tek cümlelik bir açıklamayla duyuruldu.

10.45: AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ağır bir dille eleştirdi.

12.00: AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün'e CHP'den yanıt gecikmedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu bir basın toplantısı düzenledi ve AKP sözcülerine aynı sertlikte yanıt verdi.

12.20: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'dan Ankara'ya geldi. Erdoğan'ı Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Kemal Önal karşıladı. Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Gönül'ü makam aracına alarak Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.

13.00: Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'nda AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana'yı kabul etti.

13.30: Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Emre Taner'i kabul etti. Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılan görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

13.40: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Javier Solana'yı kabul etti.

14.00: Yargıtay Başkanlar Kurulu Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker Başkanlığı'nda toplandı.

14.15 - Sürpriz olarak tanımlanabilecek bir görüşme daha Çankaya Köşkü'nde gerçekleşti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay program dışı olarak Çankaya Köşkü'ne çıktı.

14.15: Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, resmi programında olmamasına karşın sürpriz biçimde Başbakanlık Resmi Konutu'na geldi. Başbuğ, 14.30'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecekti. Çankaya Köşkü görüşmenin 15.15'e ertelendiğini duyurdu.

14.30: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek özel bir televizyon kanalında "Yargıtay Başkanlar Kurulunun açıklama yapması ihsas-ı rey olur" dedi.

14.45: Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Başbuğ arasındaki görüşme sürerken İçişleri Bakanı Beşir Atalay Çankaya Köşkü'ne giriş yaptı. Gül ile Atalay arasındaki görüşme yaklaşık 25 dakika sürerken görüşmenin, İçişleri Bakanı Atalay tarafından talep edildiği belirtildi.

15.00: İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile Tümgeneral Dağsalı'nın buluşması değişik yorumlara yol açtı. Görüşmenin ardından "İstanbul 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı doğal afetler konulu bir seminere davet etmek için ziyaret gerçekleştirmiştir" açıklaması yapıldı.

15.30: Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından hiçbir yazılı ve sözlü açıklama yapılmayacağı duyuruldu.

15.35: Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Başbakanlık Resmi Konutu'ndan çıktı ve konutun karşısında bulunan Çankaya Köşkü'ne giriş yaptı. Gül ile Başbuğ arasındaki görüşme 15.15 ertelenmişti ancak Başbuğ 20 dakikalık bir gecikmeyle Çankaya Köşkü'ne girmiş oldu.

16.20- Başbakanlık Basın Merkezi, Erdoğan ile Orgeneral Başbuğ arasındaki görüşmeye ilişkin bir bilgilendirme yaptı. Bilgilendirmede görüşmenin Genelkurmay Başkanının Başbuğ'dan geldiği belirtilerek, "Gündemdeki son gelişmeler değerlendirimiştir" denildi.

16.30- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Çankaya Köşkü'nden ayrıldı.

17.15- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısının ardından kısa bir açıklama yaptı. Gerçeker, "Hukuk kurallarına uyulsun" dedi.

17.30- Genelkurmay Başkanlığı, Başbuğ'un Gül ve Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında tek cümlelik bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Genelkurmay Başkanı bugün öğleden sonra yapmış olduğu görüşmelerde; özellikle dün yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve değerlendirmelerini, sırasıyla Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı'na sunmuşlardır" denildi.

18:00- Başbakan Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile görüştü.

 

 Gül, Atalay ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'la yapacağı görüşmeden önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı kabul etti.

Gül'ün resmi programında Atalay ile bir görüşmesi yer almazken, sürpriz kabulün Orgeneral Başbuğ'la görüşmesinin hemen öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

 

"Her zamanki görüşmeleri"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un görüşmesinden haberi olduğunu belirterek, ''Mutat görüşme, her zamanki görüşmeleri'' dedi.

Bakan Gönül, görüşmenin Başbakan Erdoğan'ın programında olmadığının belirtilmesi üzerine ise ''Her zamanki görüşmeleri. Sayın Başbakan da programına almıştı'' diye konuştu.

Gönül, TBMM'de gazetecilerin, ''Başbakan Erdoğan ile havaalanından birlikte geldiniz. Görüşmenizde, Ergenekon gözaltıları gündeme geldi mi?'' şeklindeki sorusuna, ''Sayın Başbakan ile havaalanından gelmemizin nedeni; bugün komisyonda verilecek önergeleri arz etmemizdir'' yanıtını verdi. Vecdi Gönül, Başbakan Erdoğan'ın da önergeleri tasvip ettiğini ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı'yı arayarak, önergelerin verilmesini istediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler