"Türk hükümeti, Hamas'ın üzerindeki etkisini kullanıyor"

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Gazze için ateşkes planını kabul etmesi için Türk hükümetinin Hamas üzerindeki etkisini kullandığını belirterek "Türk hükümetinin sorumluluk duygusu çok yüksek" dedi. Solana, Türkiye'nin çok aktif ve çok yapıcı bir tutum aldığı konusunda size garanti verebilirim" şeklinde konuştu.

Yayınlanma: 08.01.2009 - 14:41
Abone Ol google-news

Gazze krizine ilişkin olarak Pazar gününden beri Ortadoğu'da "mekik diplomasi"ni sürdüren AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Ankara'da en üst düzeydeki temaslarını gerçekleşti.

Solana, Gazze için ateşkes planını kabul etmesi için Türk hükümetinin Hamas üzerindeki etkisini kullandığını belirterek, "Türk hükümetinin sorumluluk duygusu çok yüksek" dedi. Solana, Türkiye'nin çalışmaları için de "Tüm önemli hazırlık çalışmalarına, ateşkese doğru nasıl hareket edebileceğimize ilişkin kararlara Türkiye katkıda bulundu. Türkiye'nin çok aktif ve çok yapıcı bir tutum aldığı konusunda size garanti verebilirim" şeklinde konuştu.

NATO eski Genel Sekreteri Solana, Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yoğun bir görüşmenin ardından biraraya geldiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de birlikte yemek yedi. Bunun ardından Solana, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Büyükelçiliği konutunda bir basın toplantısı düzenledi.

Ankara'ya ziyaretinin iki ana nedeninin bulunduğunu ifade eden Solana, bunları Türkiye'nin, Gazze'deki dramatik krizin çözümü konusunda Türkiye'nin taşıdığı önemi vurgulamak ve hangi koşullarda bir ateş kes sağlanabileceğini görüşmek olarak sıraladı.
Javier Solana, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in girişiminin masada olduğuna, bunun da İsrail tarafından olumlu karşılandığını, son olarak da Mısır ile İsrail temsilcileri arasında görüşmeler yapıldığını kaydetti.
 

Solana: Görüşmeler çok yapıcı

Ankara'daki görüşmelerini "çok yapıcı" olarak nitelendiren Solana, Türkiye ile AB'nın yaklaşımları arasındaki benzerliğine vurgu yaparken fikirlerin nasıl gerçekleştirilebileceğini konuştuklarını da söyledi. Herkes'in bir ateşkes sağlanması için çalıştığını ifade eden Solana, "Ateşkes sağlanması için Türkiye liderlerine, bizimle ve diğer bölge ülkeleriyle yaptığı işbirliğinden dolayı teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"Ateşkes planının kabul edilmesi için Türkiye'den Hamas'ın üzerindeki etkisini kullanmasını istediniz mi?" sorusununa "Benim böyle bir şey yapmama gerek yok. Zaten bu yapılıyor hükümet tarafından. Bu konuda benim ısrar etmek gerekmez. Hükümetin sorumluluk duygusu çok yüksek ve zaten bunu yapıyorlar" karşılığını verdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Solana, Türkiye'nin Hamas ile ilgili çabalarının sorulması üzerine "Tüm önemli hazırlık çalışmalarına, ateşkese doğru nasıl hareket edebileceğimize ilişkin kararlara Türkiye katkıda bulundu çok yapıcı bir tutum ile Türkiye'nin çok aktif ve çok yapıcı bir tutum aldığı konusunda size garanti verebilirim" dedi.

Bir soru üzerine Solana, amaçlarının, askeri eylemleri durduracak bir ates keşin yanısıra insanların durumunu hafifletebilmek için geçiş kapılarının açılmasını sağlamak olduğunun altını çizdi.

Solana, AB'nin Gazze için kuvvet sağlamaya hazır olduğunu da vurguladığı basın toplantısında "Biz bu sorunun çözümünün bir parçası olmaktan mutlu oluruz ve bizden asker konuşlanmamız isteniyorsa bunu da yaparız" şeklinde konuştu.

 

Solana, Erdoğan ile biraraya geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşmesinde Gazze'deki gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Alınan bilgiye göre, görüşmede Solana, kalıcı barışın sağlanması aşamasında Türkiye'nin bölgede bu soruna taraf tüm kesimlerle iyi ilişkiler içinde olduğunu ve onların güvenini kazandığını ifade etti. Bu süreçte birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Solana, bunun kalıcı barışın sağlanmasına katkı sağlayacağı görüşünü dile getirdi. Başbakan Erdoğan'ın da konuyla ilgili temasları hakkında Solana'ya bilgi verdiği ve barış çabalarını desteklediğini ifade ettiği kaydedildi.

Konuyla ilgili Solana'nın yardımcısıyla Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun da bir araya geldiği, görüşmede Fransa ile Mısır'ın ortaya koyduğu plana Türkiye'nin ne tür katkısı olabileceği ve Türkiye'nin planla ilgili görüşlerinin neler olduğu konusunun görüşüldüğü bildirildi.


İlkin: BM derhal harekete geçmeli

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Gazze'deki durumun trajik olduğunu, kesinlikle kabul edilemeyeceğini, BM ve BM Güvenlik Konseyi'nin derhal harekete geçmesini gerektiren bir durum olduğunu söyledi.

Baki İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nin mülteciler konulu toplantısında bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Gazze'deki trajik duruma da dikkati çeken İlkin, Türkiye'nin, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) ve BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü'nün (UNRWA) Gazze'deki son çabalarını takdirle karşıladığını bildirdi. İlkin, bu kapsamda Türkiye'nin BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in Gazze'deki masum insanlara yardımcı olan UNRWA'nın çabalarını desteklemek amacıyla uluslararası topluma yaptığı güçlü çağrıyı desteklediğini kaydetti.

İlkin ''Gazze'deki durum gerçekten trajiktir, kesinlikle kabul dilemez, BM ve BM Güvenlik Konseyi'nin derhal harekete geçmesini gerektiren bir durumdur'' diye konuştu. Dünyada 67 milyon civarında yerlerinden edilen insanın bulunduğunu ve bunun güvenlik de dahil olmak üzere son derece büyük sorunlara neden olduğunu anlatan İlkin, tek bir ülkenin ya da uluslararası kurumun bu sorunla tek başına başedemeyeceğini, bu kapsamda uluslararası işbirliği ve dayanışmanın zorunlu olduğunu bildirdi.

İlkin, Türkiye'nin şiddetten ve baskıdan kaçan insanlara tarih boyunca kucak açtığını belirttiği konuşmasında, ilk Körfez Savaşı'nın ardından 500 binden fazla Iraklı'nın Türkiye'ye sığındığını ve Türkiye'nin yeterli uluslararası destek olmamasına karşın bu büyük ve zor sorumluluğu başarıyla yerine getirdiğini, Iraklılara sığınak ve koruma sağladığını vurguladı. İlkin, Türkiye'nin yine bu günlerde de Iraklı mültecilere evsahipliği yaptığını, Türkiye'nin, UNHCR'nin Irak programını desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.
İlkin, konuşmasının sonunda, Türkiye'nin UNHRC'ın genel bütçesine ve Ortadoğu'dan Afrika'ya türlü programlarına düzenli bir biçimde katkıda bulunan bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bu desteğinin süreceğini ve dünyada yerlerinden olan insanların yaşamlarını iyileştirmeyi amaçlayan tüm uluslarararası çabaları desteklemeye kararlı olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler