"Masumiyetin ölümü insanlığın çöküşüdür"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak amacıyla bölge ülkelerin 'First lady'leri Emine Erdoğan'ın girişimiyle ''Filistin'de Barış İçin Kadınlar Toplantısı''nda buluştu. Toplantı'daki konuşması sırasında zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Emine Erdoğan,"Çocukların ölümü masumiyetin ölümüdür. Masumiyetin ölümü de insanlığın çöküşüdür" dedi.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 09:58
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde düzenlenen ''Filistin'de Barış İçin Kadınlar Toplantısı'' İstanbul'da yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Emine Erdoğan, Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşandığını söyledi.

Savaşta ölen çocuklar hakkında konuştuğu sırada gözyaşlarını tutamayan Erdoğan, iki haftada 800'e yakın masum insanın öldüğünü belirtti. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "İnsanların üzerine fosfor bombası yağdırılıyor.Elektriği suyu kesilmiş siviller tüm dünyanın gözü önünde insanlık dışı yöntemlerle öldürülüyorlar. Bu vahşet aymazlık ve duyarsızlığın boyutlarını açıkça ortaya koyuyor.Özellikle kadınların ve çocukların bulunduğu durumu anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalıyor. Çocuklar oyun oynadıkları parklarda bisikletlerin üzerinde öldürüldü. Camilere sığındılar orada öldürüldüler. Onlar için en sıcak yer annelerin kucağı idi oysa. Halbuki bu çatışlmaların hiç bir tarafında yer almıyorlardı."

Erdoğan, "Çocukların ölümü masumiyetin ölümüdür. Masumiyetin ölümü de insanlığın çöküşüdür" dedi.

Çocukları, sivilleri öldürenlerin, bu cinayeti haklı çıkaramayacaklarını belirten Erdoğan, "Gazze'de ölen sadece masum siviller, anneler ve çocuklar değil. Bütün insanlığın masumiyeti ve merhameti ölüyor" dedi.

"Burada ölenler Müslüman diye katliama kayıtsız kalanlar kendilerini bir kez daha sorgulasınlar" diyen Erdoğan konuşmasına kutsal kitaplardan alıntılar yaparak devam etti, "Tevrat'ta der ki 'Adam öldürmeyeceksin', İncil'de der ki 'Adam öldürme, zina yapma, hırsızlık yapma, komşunu kendin gibi sev', Kuranıkerim'de der ki 'Kim bir canı öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim bir canı yaşatırsa bütün bir insanlığı da yaşatmış gibi olur"

"Uluslararası toplumu daha aktif tutum takınmaya davet ediyorum" diyen Erdoğan, saldırıların bir an önce durdurulmasını, ateşkesin sağlanmasını ve  ambargonun kalkmasını istedi.

"ABD çekimser"

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti, "ABD'nin çekimser oyuna karşı BM, ateşkes talebinde bulundu. Bu çağrıya karşılık verilmesini talep ediyoruz. Gazzeli kadınlar ve çocuklara sesleniyorum: Asla yalnız ve kimsesiz değilsiniz."

Erdoğan sözlerini  Nazım Hikmet’in "Kız Çocuğu" şiiri ile tamamladı.  Kız Çocuğu şiiri şöyle:

“Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Hiroşima’da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kağıt gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.”


 

Toplantıya kimler katıldı?

Toplantıya, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) yetkilileri, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) yetkilileri ile Suriye Kızılayı, Ürdün ve Katar'dan yardım kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıya, Azerbaycan Parlamento Başkan Yardımcısı Bahar Muradova, Katar Emiri'nin eşi Nasser Al-Missned, Libya Devlet Başkanı Kaddafi'nin kızı Dr. Aisha Muammer Al Kaddafi, Lübnan Cumhurbaşkanı'nın eşi Wafa Sleiman, Pakistan Başbakanı'nın eşi Begüm Fauzia Yusuf Rıza Gılanı, Pakistan milletvekilleri Asmaı Arbab Alamgir, Begüm Nuzhat Sadık, Suriye Devlet Başkanı'nın eşi Esma Esad, Suriye Devlet Bakanı Dr. Bashar Al Shaar, Suriye Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Dr. Diala Al Hajaref, Ürdün Kraliçesi Rania ve Ürdün Planlama Bakanı Suhair Ali katılıyor.

 

Hayrünnisa Gül katılmadı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün, toplantıya katılmayı planladığı ancak sağlık durumunun buna elvermediği belirtildi. Bel fıtığı rahatsızlığı olan Hayrünnisa Gül'ün, doktorlarının tavsiyesi üzerine hafta sonunu istirahat ederek geçireceği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler