Bisiklet Turu'nun galibi Bos oldu

48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 8. ve son etabının birincisi Rabobank ekibinin Hollandalı bisikletçisi Theo Bos oldu.

Yayınlanma: 29.04.2012 - 11:40
Abone Ol google-news

Toplam 121 kilometrelik etabı 2 saat 32 dakika 36 saniyelik zamanla tamamlayan Theo Bos, ilk etap olan Alanya etabının ardından, son etapta da ilk sırayı alarak, organizasyonu iki etap birinciliğiyle kapatmış oldu.

Theo Bos'u, Omega Parma Quick Step takımından İngiliz sporcu Andrew Fenn ikinci sırada, Accent Jobs-Williemns Verandas ekibinden bir diğer Hollandalı sporcu Stefan Van Dijk ise 3. olarak takip etti.

70 yıldır bisiklet sürüyor

Etkinliğe katılanlar arasında ilgi odağı ise 87 yaşındaki Ömer Erdoğan isimli bir vatandaş oldu.

70 yıldır her gün en az 100 kilometre bisiklet sürdüğünü belirten vatandaş, sağlıklı kalmasını bu etkinliğe borçlu olduğunu ifade ederek, gençleri düzenli olarak bisiklet kullanmaya çağırdı.

 

Sporculara madalyalarını Cumhurbaşkanı Gül verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda dereceye giren sporculara, madalya, kupa ve mayolarını verdi. Turun İstanbul etabının tamamlanmasının ardından, Suadiye sahil yolundaki bitiş noktasında düzenlenen törende, dereceye giren sporcular kürsüye çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı törende, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da hazır bulundu. İstanbul etabı tamamlanmadan önce Vali Mutlu ile birlikte tören alanına gelen Cumhurbaşkanı Gül, burada oluşturulan platformda kuleye çıkarak, yarışın heyecanını buradan takip etti.

Abdullah Gül ödül töreninde ise ilk olarak İstanbul etabını ilk üç sırada tamamlayan Theo Bos, Andrew Fenn ve Stefan Van Dijk'e madalyalarını verdi. Törende daha sonra lider mayoları giymeye hak kazanan sporcular platforma çıktı. Cumhurbaşkanı Gül, ferdi gerdi genel sıralamada 1.'liği elde ederek Turkuaz mayoyu hak eden Konya Torku Şekerspor takımından Bulgar Ivailo Gabrovski, sprint puanları genel sıralamasında 1. olarak Yeşil mayoyu giymeye hak kazanan Matthew Goss, tırmanış genel sıralamada 1. olarak Kırmızı mayoyu elde eden Marco Bandiera ve Türkiye güzellikleri genel sıralamasında 1.'liği elde ederek Beyaz mayoyu kazanan Maxim Belkov'a mayolarını takdim etti. Abdullah Gül törende son olarak takımlar sıralamasında 1.'lik kürsüsüne çıkan Astana takımına kupasını verdi. Törenlerin ardından Spor Genel Müdürü Baykan ve Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bisiklet hediye etti.


'Giderek çok daha görkemli oluyor'

Madalya, kupa ve mayo törenlerinin ardından protokol, sporcuların katılımıyla platformda hatıra fotoğrafı çekilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir konuşma yaptı.
Böyle uluslararası bir yarışta Konya Torku Şekerspor'un derece elde etmesinden mutluluk duyduğunu belirten Gül, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun Türkiye'nin tanıtımına büyük katkılar yaptığını anlatarak, turun giderek çok daha görkemli olduğunu ifade etti.

Abdullah Gül, şöyle konuştu: ''Herkesi tebrik ediyorum, kazananları, şampiyonları. Konya Şeker'in de böyle derece almasından ayrıca mutlu olduk. Böyle uluslararası bir yarışta artık Türk takımları da derece almaya başladılar. Ama en çok memnun olduğumuz şey; Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu vasıtasıyla Türkiye'nin inanılmaz bir tanıtımı yapılıyor. Bütün bu güzel İstanbul'u, Akdeniz kıyılarını her tarafı her gün, 130 ülkede bütün bu turlar canlı olarak televizyonlarda verildi. Bundan daha büyük bir tanıtım olmaz. Bundan dolayı başta Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Bisiklet Federasyonu, Gençlik Spor Müdürlüğümüz ve tabii ki sponsor olan Türk Hava Yolları ve bütün kurumlara herkese teşekkür ediyorum. İllerde muhakkak ki valilerimiz, emniyet müdürlerimiz onlar da çok güzel hazırladılar yolları, şehirleri. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Gelecek sene 49.'su, öbür sene de 50.'si yapılacak. Giderek çok daha görkemli oluyor.''

Abdullah Gül'ün konuşmasından sonra töreni izleyen ve üzerinde Konya Torku Şekerspor'un forması bulunan çocuklar sahneye çıkarken, protokol ve sporcuların bulunduğu heyetle birlikte toplu fotoğrafa katıldılar. Platformdan ayrılırken çocukların bazıları Cumhurbaşkanı Gül'ün elini öperken, Gül de çocukları öptü.
 

Hollanda heyetinden Gül'e hediye bisiklet

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törenin ardından aracına doğru giderken, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers ve beraberindeki yetkililerin bisiklet hediyesiyle karşılaştı. Cumhurbaşkanı Gül, turuncu renkte olan ve üzerinde Türkiye-Hollanda yazan bisikletin üzerine bindi. Başkonsolos Kervers, bisikleti, bu yıl Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin 400. yılı olması dolayısıyla Gül'e hediye ettiklerini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül'e bisiklet hediye eden Hollanda heyetinde, Fransa Bisiklet Turu'nu 1968'de kazanan Hollandalı sporcu Jan Janssen ile Hollanda Büyükelçiliği Basın ve Kültür Ataşesi Daniel Coenraad Stork da yer aldı.

 

Gabrovski Türk sporseverlerin yüzünü güldürdü

48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 8. günün ardından İstanbul etabıyla sona ererken, Konya Torku Şekerspor adına yarışan Bulgar sporcu Ivailo Gabrovski'nin genel ferdi klasman birinciliğini elde etmesi, Türk sporseverlerin yüzünü güldürdü. Çok sayıda önemli kulübün güçlü sporcularla mücadele ettiği ve 8 gün süren organizasyonun 3. günü sonunda genel ferdi klasman birinciliğine yükselerek Turkuaz mayoyu giymeye başlayan Ivailo Gabrovski, sonraki 5 etapta da rakiplerine şans tanımayarak yarışı birinci olarak tamamlamayı başardı. Gabrovski'nin elde ettiği başarıyla, uzun yıllar sonra bu organizasyonda bir Türk ekibi sporcusunun genel ferdi klasmanda ilk sırayı almasını sağlayarak, Konya Torku Şekerspor'a ayrı bir gurur yaşatmış oldu.

Genel ferdi klasmanda ilk 10

Ivailo Gabrovski'nin zirvede yer aldığı genel ferdi klasmanda ilk 10 sıradaki sporcular şöyle oldu:

Sıra Sporcu Takım Süre
---- ------ ------ -----
1. Ivailo Gabrovski (Bulgaristan) Konya Torku Şekerspor 28.48.10
2. Alexandr Dyachenko (Kazakistan) Pro Team Astana 28.49.43
3. Danail Andonov Petrov (Bulgaristan) Caja Rural 28.49.48
4. Palomares Villaplana (İspanya) Andalucia 28.49.54
5. Romain Bardet (Fransa) Ag2r La Mondiale 28.50.11
6. Alexander Efimkin (Rusya) Team Type 1 Sanofi 28.50.33
7. Florian Giollou (Fransa) Bretagne Schuller 28.50.39
8. Enrico Battaglin (İtalya) Colnago CSF Inox 28.51.08
9. Michal Golas (Polonya) Omega Parma Quick Step 28.51.12
10. William Routley (Kanada) Team SpiderTech 28.51.24

Takımlar sıralamasının zirvesi Pro Team Astana'nın

48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda takımlar sıralamasının zirvesinde, Kazakistan ekibi Pro Team Astana yer aldı. Organizasyonu sporcularının toplam 86 saat 33 dakika 8 saniyelik derecesiyle takımlar sıralamasının birincisi olarak tamamlayan Pro Team Astana'yı, İspanyol ekibi Caja Rural ikinci, Fransız ekibi Bertagne Schuller ise üçüncü sırada takip etti.

Öte yandan, sprint puan klasmanını Avustralya ekibi Green Edge Cycling'in yine Avustralyalı bisikletçisi Matthew Harley Goss birinci tamamlarken, tırmanış klasmanını Omega Parma Quick Step ekibinden İtalyan sporcu Marco Bandira, Türkiye güzellikleri sprint klasmanını ise Katusha Team ekibinin Rus bisikletçisi Maxim Belkov ilk sırada bitirmeyi başardılar.
 

İki kez kaza yaşandı

48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun son etabı olan İstanbul etabı oldukça çekişmeli geçerken, 2 ayrı kazaya da sahne oldu. Henüz yarışın ilk kilometrelerinde Galata Köprüsü'ne çıkılırken dört bisikletçi düştü ve bu sporculardan Farnese Vini takımından Rafael Andriato yarış dışı kaldı. Yarışın bitimine yaklaşık 2 kilometre kala bir dönüş esnasında bisikletçiler birbirlerine takılırken, 10'a yakın sporcu burada yerde kalmaktan kurtulamadı.
 

Abdullah Gül için özel güvenlik

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adına düzenlenen Türkiye Bisiklet Turu'nun ödül törenine katılırken, kendisi için geniş güvenlik önlemleri alındı. Finiş alanı yarış esnasında tamamen boşaltıldı ve özel eğitimli bir köpeğin de desteğiyle güvenlik görevlileri tarafından bomba araması yapıldı.
 

Gabrovski: Kazanmam kesinlikle sürpriz değil

48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu ferdi genel klasman birincisi olarak tamamlayarak önemli bir başarıya imza atan Konya Torku Şekerspor'un Bulgar sporcusu Ivailo Gabrovski, kariyerinin en önemli sonuçlarından birini elde ettiğini söyledi. Basın toplantısında soruları yanıtlayan Ivailo Gabrovski, Turkuaz mayoyu aldığı 3. etabın ardından önemli bir sorumluluk taşıdığını söylerken, ''Kalan etaplarda bu sorumluluğun ağırlığını omuzlarımda hissettim. Çünkü tüm sporcular bu mayoyu giymek istiyorlar ve bunun için savaşıyorlardı. Ancak şimdi rahat bir nefes alabiliyorum. Kendi çabalarım ve takımımın da büyük mücadelesiyle sonuca ulaştık'' dedi. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu 2007'de de kazandığını hatırlatan Gabrovski, o zaman büyük bir mücadele sergilediğini aktarırken, ''Sanırım bu turda daha fazla zorlandım. Çünkü önemli takımlar vardı. Bu turun daha önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Bulgar bisikletçi, küçük bir takımın ve kendisinin birinci olmasının, bazı kişiler tarafından sürpriz olarak değerlendirildiği yönündeki bir soru üzerine, ''Kazanmam kesinlikle bir sürpriz değil. 15 yıldır profesyonel sporcuyum ve 8 yaşında başladım. Hayatım boyunca bisiklet için yaşadım. Bisiklet kısaca benim hayatımdan oluşuyor'' yanıtını verdi. Elde ettiği başarıyla kendisi için başka takımların kapısının da açılabileceğinin belirtilmesi üzerine ise Gabrovski, ''Şu anda bu tür düşüncelerim yok. Sadece yaşadığım anı ve takımımı düşünüyorum. Tabii ki ben her zaman tekliflere açığımdır çünkü profesyonel bir sporcuyum. Bu takım eğer Konya Torku Şekerspor ise tabii ki kalacağım ama olması gerektiği gibi gerçekleşecek. Şu anda sadece bu çok büyük ve güzel turu kazandığım için, bu büyük başarıyı hissetmeye çalışacağım. Ayrıca bir Türk takımıyla bu başarıyı elde ettim. Türk halkına da böyle bir zaferi yaşattım ve bunun mutluluğunu yaşamak istiyorum'' diye konuştu.

Bos: İlk etapta olduğu gibi, son etapta da birinci oldum

Organizasyonun ilk etabını kazandıktan sonra, son etabı da ilk sırada bitiren Rabobank ekibinin Hollandalı bisikletçisi Theo Bos, aradan çok uzun zaman geçmiş gibi hissettiğini söyledi. İstanbul etabında takım olarak çok iyi çalıştıklarını anlatan Bos, ''İlk etapta olduğu gibi son etabı da birinci bitirdim. Ama aradan uzun zaman geçmiş gibi hissediyorum'' derken, kendi performansıyla ilgili olarak, ''Çok hızlı ve iyi bir bisikletçi olduğumu biliyorum ama kendimi daha çok geliştirmem gerekiyor. Bisiklet sporu uzun performans gerektiriyor. Büyük yarışlarda başarılı olabilmem için, kendimi daha iyi bir seviyeye çıkarmalıyım'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler