Rus doğalgazı 3 gün içinde Avrupa'da

Rusya, Ukrayna ve AB, Avrupalı müşterilerin gazının çalındığı iddialarının açıklığa kavuşturulması için uluslararası gözlemcilerin Ukrayna'ya giren ve bu ülkeden çıkan gaz miktarını incelemeleri konusunda nihai anlaşmayı sağladı. AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek yaptığı açıklamada, Rus doğalgazının 3 gün içinde Avrupa'ya ulaşacağını söyledi.

Yayınlanma: 11.01.2009 - 12:53
Abone Ol google-news

Rusya, Ukrayna ve AB uluslararası gözlemcilerin Ukrayna'ya giderek inceleme yapmaları konusunda anlaşma sağladılar.

Rus doğalgazının Avrupa'ya taşınmasının yolunu açan 3'lü anlaşma, Rusya ve Ukrayna arasındaki fiyat anlaşmazlığından kaynaklanan soruna çözüm getirmiyor.

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, Rusya'nın Ukrayna üzerinden AB'ye gaz göndermek için ileri sürdüğü ön koşulun karşılanmasıyla akışın yeniden başlamasının önünde her hangi bir engel kalmadığını belirterek, Rus doğalgazının mesafe farkı nedeniyle 3 gün sonra AB'ye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek ve Slovakya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinin çok zor durumda kaldığına dikkati çekerek, Rusya ve Ukrayna'daki AB gözlemcilerin izleme görevine başlamasıyla doğalgaz vanalarının açılacağını bildirdi.
 

En fazla etkilenen ülkeler

Rusya ve Ukrayna'nın birbirini suçlayarak 7 Ocak'ta Avrupa'ya doğalgaz akışını durdurması nedeniyle en fazla etkilenen ülkeler şöyle:

-Moldova'nın doğalgaz arzının tamamı kesildi. Ülkede gaz ya da alternatif yakıt stoku bulunmuyor.

-Bosna Hersek'in doğalgaz arzının tamamı kesildi. Hiç gaz stoku bulunmayan ülkenin 20 günlük alternatif yakıtı var.

-Makedonya'nın doğalgaz arzının tamamı kesildi. Gaz stoku bulunmayan ülkenin sadece fabrikalarına tahsis edeceği fuel oil stoku bulunuyor.

-Sırbistan'ın doğal gaz arzının tamamı kesildi. Yerel üretimle ihtiyacının yüzde 8'ini karşılıyor. 3 haftalık fuel oil stoku bulunuyor.

-Bulgaristan'ın doğalgaz arzının tamamı kesildi. 2-3 günlük gaz stoğu bitmek üzere. 20 günlük alternatif yakıta sahip.

-Slovakya'nın doğalgaz arzının yüzde 97'si kesildi. Birkaç haftalık gaz stoku, 1 ay yetecek alternatif yakıtı var.

-Yunanistan'ın doğal gaz arzının yüzde 80'i kesildi. Türkiye üzerinden doğal gaz almayı sürdürüyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali sayesinde ithalat imkanı var. Krizin ardından doğal gazla çalışan bir termik santralini petrole dönüştürdü.

-Çek Cumhuriyeti'nin doğalgaz arzının yüzde 71'i kesildi. 40 gün yetecek gaz stoku ve yerel üretim imkanı var.

-Avusturya'nın doğalgaz arzının yüzde 66'sı kesildi. Birkaç haftalık gaz ve alternatif yakıt stoku var.

-Slovenya'nın doğalgaz arzının yüzde 50'si kesildi. Avusturya'nın stoklarından faydalanma imkanı ve alternatif yakıt stoku bulunuyor.

-Macaristan'ın doğalgaz arzının yüzde 45'i kesildi. 45 günlük gaz, 90 günlük ham petrol ve 30 günlük fuel oil stoku var.

-Hırvatistan'ın doğal gaz arzının yüzde 40'ı kesildi. Artırdığı yerel üretim, ihtiyacının yüzde 43'ünü karşılıyor. Sanayi için fuel oil stoku var.

-Romanya'nın doğalgaz arzının yüzde 34'ü kesildi. Artırdığı yerel üretim, ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor. Alternatif yakıt stoku var.

-Polonya'nın doğalgaz arzının yüzde 33'ü kesildi. Rusya, Belarus üzerinden verdiği gazı artırarak kesintinin yarısını telafi etti. Birkaç haftalık gaz ve alternatif yakıt stoku bulunuyor.

-Almanya'nın doğalgaz arzının yüzde 10'u kesildi. Ülkenin güneyi için bu oran yüzde 60'a yükseliyor. Rusya, Belarus üzerinden verdiği gazı artırdı. Haftalarca yetecek gaz ve alternatif yakıt stoku var.

-İtalya'nın doğalgaz arzının yüzde 25'i kesildi. Libya, Norveç ve Hollanda'dan LNG ithalatını artırdı. Gaz ve alternatif yakıt stoku var.

-Fransa'nın doğalgaz arzının yüzde 15'i kesildi. Gaz ve alternatif yakıt stoku bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler